Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

emilka025

usg przezciemiaczkowe !!! kto sie zna ?? pomozcie mamy !!

Polecane posty

czy na usg przezciemiaczkowym widac tylko zmiany , ktore wystapily ewentualnie podczas porodu i po , czy widac tez jakies jesli wystapily juz w czasie ciazy ?? mam na mysli np , ze dziecko ma problemy z napieciem moga one byc od urazow w czasie porodu - krwawien dokomorowych itp , ale moga byc problemy z napieciem od czynnikow w czasie ciazy , czy takie zmiany wtedy tez widac ?????

Gość galaretka.
Oddaj mi to dziecko, co? Bo Ciebie już sie nie da czytać. Gwarantuje Ci, ze w naszej rodzinie wyrosnie na zdrowe i zadowolone ;-) 🖐️

nie, nie napiszą ci tego. w opisie będzie napisane np- zaniki korowe, płyn w przestrzeni międzyoponowej, ale nic więcej. lekarz robiący usg to nie wróżka i nie powie, co pojawiło się podczas porodu, a co jeszcze w czasie ciąży.

no i oczywiście,że niedotlenienie powoduje problemy z napięciem, może zamiast pytań kolektyw matek kafeteryjnych, po prostu przejdź się z dzieckiem do neurologa?

ale chodzi mi o.to czy jesli mozg zostal uszkodzony podczas ciazy to rowniez to widac , czy widac tylko uszkodzenia poporodowe ...?? czy te z zycia plodowego rowniez ? ide z dzieckiem.na to usg i bardzo sie boje:-(:-(:-(

nie wiem, czy umiesz czytać ze zrozumieniem, więc powtarzam : LEKARZ ROBIĄCY USG NAPISZE CI, ŻE JAK JUŻ SĄ TO PROBLEMY OKOŁOPORODOWE. mam nadzieję, że pomogłam 🖐️

Gość O mój boże
znowu amanda.... Kobieto, zajmij się w koncu swoim dzieckiem, a nie ciągle siedzisz na kafe i pytasz o to samo pod różnymi nickami... Już wiemy, że Twoje dziecko jest chore, nikt temu nie zaprzecza, każda matka Cię rozumie i na pewno bardzo się martwisz ale na boga nikt tutaj nie jest lekarzem, zapisz te swoje pytania na kartce i idź do dobrego lekarza z którym wszystko to omówisz, wytłuamczy Ci i będziesz spokojniejsza.

czyli jesli np mozg zostal zniszczony , ze tak powiem poczas ciazy np przykladowo piciem alkoholu lub braniem lekow , czy tez cyr tomegalia lub rozyczka to nie bedzie tego widac ??

umiem czytac ze zrozumieniem , sle wczesniej napisalas , ze widac wszysttkie zmiany tylko lekarz nie okresla kiedy powstaly bo skad moze wiedziec , a tersz piszesz , ze tylko te ktore ewentualnie powstaly podczas porodu

Gość oliwiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
bedzie widac zmiany ale NIKT ci nie stwierdzi na 100% przyczyny. Mozna bedzie ewentualnie luźno ją domniemywac, ale nikt sie nie podejmie tego zeby sie podpisac jaka byla przyczyna, BO TEGO LEKARZ NIE WIE !!!!!!

patty pisala , ze tych z czasu ciazy nie bedxie widac , a jedynie te ktore mogly sie wydarzyc podczas porodu !!!! nie chodzi mi o to aby lekarz mi mowil kiedy powstaly tylko o to , czy takie uszkodzenia , ktore mogly powstac w czasie ciaxy tez da sie uwidocznic , czy tylkp te pozniejsze , a tamte sa niewidoczne ??

patty pisała,że WSZYSTKIE zostaną opisane jako okołoporodowe- nikt ci nie rozróżni co powstało w czasie ciąży, a co w czasie porodu!!!!!! co dokładnie jest twojemu dziecku, w którym urodziło się tygodniu i skąd się biorą twoje obawy?

syn urodzil sie w 37 tygodniu , dostal.8 pktow apgar..po 1 punkcie za kolor skory i napiecie miesniowe w 2,3 i 10 minucie ..jestesmy pod opieksa poradni neonatologicznej tam co wizyte dziecko jest ogladane przez pediatre i co jakis czas przez rehabilitantke ..syn ma obecnie 10 tygodni, caly czas ma cechy wzmozonego napiecia szczegolnie w nogach ..porod mialam ciezki , dodatkowo szyja dxiecks oraz brzudzek owiniete pepowina , jednak oddychalo samodzielnie po porodzie ..pytalam , czy usg wykryje rowniez jesli jakies uszkodzenia powstaly podczas ciazy poniewaz niestety dopiero w 6 tyg dowiedzialam sie o ciazy ; a wczesniej niestety dosc czesto pilam alkohol - okres swiateczny , sylwestrowy itd oraz palilam duze ilosci papierosow ..test ciazowy - wynik falszywie ujemny ...bylam tez chora zanim dowiedzialam sie o ciazy i leczylam sie lekami.niedozwolonymi podczas ciazy ..pozniej mialam symptomy przedwczesnego porodu i rowniez bylam w szpitalu na lekach ..dlatego bylam ciekawa , czy takie usg wykrywa tulko to co powstalo podczas porodu , czy to co uszkodzilo sie wczesniej tez jest widoczne ..a jestes pewna , ze kazde uszkodzenie jest widoczne ?? i ze lekarze zwracaja uwage na takie rzeczy ??

Gość f2wefr
a co sie boisz, ze ci udowodnia, ze w ciazy pilas?

nie , nir boje sie o to !! chce po prostu aby doeiedziec sie czy zostalo cos uszkodzone nie tylko podczas porodu , ale i jesli wczesniej aby miec pewnosc :-\ nie wstydze sie , ze pilam - nie mialam pojecia o ciazy gdybym wiedziala nigdy bym sie nie napila !!!!

kobieto weź wyluzuj, mogę ci praktycznie w 100 % powiedzieć, że stwierdzą, że wasze aktualne problemy są okołoporodowe. jeżeli po 13-tygodniu nie brałaś leków, nie piłaś, nie paliłaś itp. to dziecku nic nie powinno być. sama piszesz, że miałaś ciężki poród+ dziecko było owinięte pępowiną. zapewne będzie musiało być rehabilitowane, ale poćwiczysz go trochę bobathem, najlepiej z elementami vojty i powinien wyjść na prostą. kiedy idziesz na to usg?