Gość kascz Napisano Listopad 20, 2012 Podczas tego weekendu przybliżymy wysmakowane duety różnych gatunków serów oraz win. Podczas Festiwalu Wina i Serów w ofercie znajdziecie m. in. najlepsze węgierskie tokaje, wspaniałe beczkowe wina z serca Hiszpanii, francuskie szampany i rześkie prosecco, ale też doskonałe wina z Nowego Świata. Zdaniem amerykańskich uczonych ser nie pasuje do wina, bo blokuje kubki smakowe i stępia wrażenia smakowe w czasie degustowania wina. Smakosze wiedzą jednak swoje. Ich zdaniem bowiem nie o degustację wina, ani sera samego tak naprawdę tu chodzi, a właśnie o efekt, jaki daje ich połączenie. Oczywiście, właściwe połączenie, bo nie każdy ser pasuje do każdego wina. Co współgra idealnie? Na przykład miękkie sery pokryte pleśnią, jak Brie, pasują do Gaillac i młodego Pinot. Miękkie sery z gładką skórką (np. Munster) można podawać do Gewurztraminer i Riesling z późnych zbiorów. Natomiast sery półtwarde (Edam, Gouda, Cantal, Reblochon, Cheddar) powinno się serwować do czerwonego wina, ewentualnie do białego wytrawnego z południa Europy. Powyższe zasady można wypróbować podczas najbliższej edycji Festiwalu Wina i Serów. Klienci Blue City znajdą to nie tylko produkty najwyższej jakości, ale też będą mogli zasięgnąć rady ekspertów w kwestii łączenia odpowiednich gatunków. W ofercie m.in. najlepsze węgierskie tokaje, wspaniałe beczkowe wina z serca Hiszpanii, francuskie szampany i rześkie prosecco, ale też doskonałe wina z Nowego Świata. Plus sery z Toskanii i Austrii, polskie oscypki i bryndza oraz oliwy toczone z owoców rodzących się wśród najlepszych włoskich winnic. Więcej informacji na: www.wine-festival.pl, www.festiwal-wina.pl http://bluecity.pl/wydarzenia/festiwal-wina-i-serow,1908,pl.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach