Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

siewca wiatru

Co dziś gotujecie na obiad?

Polecane posty

Gość tttttttttttttttt
co to ?

Gość nie lubię gotować ale muszę
Ja mam ziemniaki i bigos. Co to duszaki?

Gość singielka800
a co na kolację ?

Gość ojjjjjjjj
Nic, przed chwila dopiero co zjadlam sniadanie, moze dopiero wieczorem zrobie sobie cos na kolacje. Co to sa duszaki??

Nie wiecie co to jest?? :) Takie ziemniaki duszone w garnku z innymi warzywami i wędliną lub kawałeczkami mięska :) Super są ze śmietaną np :)

Gość nie lubię gotować ale muszę
Daj przepis.

Gość ojjjjjjjj
kociolek znam, moj facet pochodzi z dolnego slaska i dam jest to znane.

Gość zdenerwowana26
spaghetti

Gość dzis zupa
z buraczkow...nie czysty barszcz

Ziemniaki(około kg) kilka marchewek(tak z 4-5 nie za dużych) 4 buraki czerwone,wędlina,którą macie w lodówce(najlepszy jest boczek i kiełbasa).Można też dać np kilka kawałków karkówki(podsmażonej wcześniej).2 spore cebule.Można też dać inne warzywa,które się lubi np brokuł itd.Ziemniaki trzeba obrać,pokroić w plastry niezbyt grube i niezbyt cienkie( tak z pół cm każdy) marchew i buraka w cienkie plastry boczek,kiełbasę dość grubo.Mięso jeśli macie w kostkę i podsmażyć najpierw na patelni.Potem-dość spory gar:na dno kilka płatków smalcu,2-3 liście z kapusty(umyć je najpierw,będą chronić gar przed przypaleniem i fajny smak będzie).Na to gruba warstwa ziemniaków(posolić i popierzyć wierzch),potem w środek wymieszane warzywa(czyli te marchewki,buraki i co tam macie) i mięso-opcjonalnie wędlina.Na górę znów się układa ziemniaki,soli i pieprzy.Na to znów ze 2 liście kapusty,pokrywka i np ciężki kamień.Na gazie dusić jakieś 40 mkin na wolnym ogniu.

A cebulę w pióra(zapomniałam niej).Nie podsmaża się jej tylko miesza z tymi warzywami taką surową.Przynajmniej u mnie w domu tak się to robi.Ja lubię czasem dodać jakieś inne warzywa typu brokuł np właśnie,ale generalnie najprostszy przepis zawiera w sobie marchew,buraki,ziemniaki,cebulę i liście z kapusty.Niektórzy dają też pietruszkę i seler-ja nie lubię.Jak się uduszą ja jem z kleksem kwaśniej śmietany 18%.