Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sithzu

Podatek za psa

Polecane posty

Gość sithzu

Mam nadzieję że niejeden-a trzymacie w mieszkaniu psa ale czy płacicie podatek za niego ? Dlaczego pytam ? Otóż w mojej miejscowości której mieszkam do tej pory nie było takiego podatku , a w tym roku podczas uchwalania budżetu nasi rajcy uchwalili podatek w wysokości 120zł. rocznie . Nie wiem czy to jest dobry pomysł i ku czemu ma to służyć , chyba nie po to aby w schroniskach przybywało coraz więcej tych zwierząt .

Gość sithzu
I czy za psa płaci się tzw. mały ZUS czy "duży"?

Gość u nas zawsze się płaciło
i jakoś nikt psów nie wyrzucał

na szczepienia też nie chodzisz bo szkoda ci kasy?

Gość krakersy serowe
ja kiedyś płaciłam podatek za psa, ale od dwóch lat nasze miasto odeszło od podatków od posiadania psa. Wszystko zależy od władz lokalnych.

ten podatek jest z dawnych czasów i teraz stał sie bezsensem, po prostu się zdziera z ludzi kase byle zdzierac... kiedyś pies był luksusem, bo stac na niego było mało osób, jako zwierzę, które karmi sie mięsem, kiedyś mieso to ludzie jedli raz w tygodniu... U mnie w Poznaniu jest 50 zł i to bylo najwyzej w kraju dotychczas, bo u nas wszystko musi byc najwyzej... :( Nie dosc że uchwalono go dawno temu, to u nas zrobiono kację, że łazono od domu do domu, ustalając czy jest pies czy nie, zrobiono wszędzie spis, i nikt od tego czasu nei moze się wymigac, chyba że ma mozliwosc zwolnienia np. niepełnosrpawni, emeryci

Gość sithzu
Na szczepienia oczywiście chodzę co rok i stać mnie oczywiście na opłacenie tego podatku , ale to dla mnie nowość ponieważ po raz pierwszy w mojej miejscowości uchwalono taki podatek i zastanawiam się nad tym czy akurat każdego też będzie stać i czy właśnie przez to nie będzie błąkało się bezpańskich psów z okolicznych wiosek itp. , a szkoda mi ich.

Gość krakersy serowe
u nas 50zł płaci się w gminie gdzie mamy dom - chodzi burmistrz z policjantem i sprawdzają, czy opłacone ;-) w mieście jak poszłam zapłacić, to kobieta powiedziała, że podatki zniesiono... pewnie, że to przeżytek, co kogo obchodzi czy trzymam w domu psa, kota czy jeszcze co innego...

to mega wysoki ten podatek, to bardzo głupie... :( Z tego co wiem, to psy wzięte ze schriniska są zwalniane z niego, ale pewnie kazda miejscowosc ma własne przepisy.. faktycznie może byc tak, że wiele osób bedzie wolało pozbyc się psa nic płacic

Gość sithzu
U nas nie robiono żadnych spisów , ale ok. dwóch lat temu czipowano psy przy szczepieniu i tu już cię mają tzn. adres właściciela i to im zupełnie wystarczy .

Gość plotkufika
Super sprawa taki podatek, ktos komu na prawde zalezy na zwierzeciu oplacałoby sobie. A mój teść przestałby w koncu przygarniac kazdą znajdę i nie maiałabym przed domem stada psów.

a co to za miejscowość że takie wysokie te podatki?

poza tym coś ściemniasz, bo znalazłam stronę urzędu ogólnopolskieggo gdzie napisano że 115,31 zł wyniesie maksymalna stawka opłaty od posiadania psów w 2012 r. I gminy zwykle ustalają 50% tej stawki

no więc podaj gdzie ustalono 120, bo to nielegalne

Gość Altera pars
Nie wiem jak wygląda sytuacja w obecnym stanie prawnym ale wydaje mi się,że przepisy regulujące ten podatek stanowią coś co w fachowym żargonie określa się "martwą literą prawa"jako że trudny jest on do wyegzekwowania.Mogę się jednak mylić........Uważam zaś,że takie obciążenie winno istnieć ale tylko w określonych wypadkach.Przykładowo płacić powinni taki podatek tylko Ci którzy chowają psy należące do ras niebezpiecznych zaliczonych tak w specjalnym indeksie.Co więcej.Na posiadanie takich psów prócz podatku powinni mieć zezwolenie.Właścicieli psów pozostałych ras z tego bym osobiście zwolnił będąc na miejscu naszego prawodawcy.Tak skonstruowane przepisy równoważyłyby ilość takich psów albowiem nie ilość ta powinna być ściśle kontrolowana jak i odpowiednie w stosunku do innych ras psów mniejsza.

Gość Altera pars
16:53 [zgłoś do usunięcia]krakersy serowe v v v v A jednak to egzekwują.Skoro tak to uważam że mój pogląd jak wyżej jest tym bardziej na miejscu.

Gość sithzu
Nie ściemniam , po co niby miała bym to robić dla własnego widzimisie ? masz tu linka do tematu , a jest to bardzo mała miejscowość , a podatek niestety wielki http://www.e-grajewo.pl/wiadomosc,Opaty_od_posiadania_psw,18688.html

no to faktycznie - chyba najwyższy podatek w Polsce. Przewodniczący Rady Gminnej nie znosi psów? Kto to przegłosował? Z jakiej opcji radnych macie?

Gość sithzu
Nie wiem z jakiej opcji ponieważ nie interesuję się polityką bo to dla mnie wielka ściema .