Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie za śniadanie

Czy prawa człowieka są ważniejsze niż kultura?

Polecane posty

Czy waszym zdaniem usprawiedliwione jest np. kamienowanie kobiet lub morderstwa honorowe tym, że to taka kultura, czy raczej myślicie, że każda kultura powinna szanować prawa człowieka, a przede wszystkim najważniejsze prawo do życia??

up!

Do góry

Gość Ojojoj, widzę bunt
PRAWA CZŁOWIEKA WAŻNIEJSZE, KONIEC TEMATU!

nie ty o tym decydujesz.

Gość olewkka
oczywiscie ze prawa czlowieka sa wazniejsze uwazasz ze np w krajach muzulmanskich kobieta jest wlasnoscia faceta jest ok? gdzie zgwalcona kobieta jest poniekad winna gwaltu i zostaje ukamienowana to jest ok? lub w indiach kazda wdowa jest alienowana ze spoleczenstwa / uwaza sie ze powninn umrzec razem z mezem bo przynosi pecha to jest ok? kultura kultura ale pewne normy kulturowe sa poprostu archaiczne, nieludzkie i krzywdzace

Gość pulvinar
te wszystkie nieludzkie gowniene normy powstały w zamierzchlych czasach i powinny odejsc na smietnik historii tak jak KK

pulvinar- jak KK odejdzie na śmietnik historii to właśnie islam wypełni tą lukę, poza tym w dzisiejszych czasach chrześcijanstwo nie jest tak opresyjne jak islam, jak można w ogóle to porównywać- ze kiedys chrześcijanie mordowali, wyprawy krzyzowe etc? I CO Z TEGO skoro islam MORDOWAL, MORDUJE TERAZ I BĘDZIE MORDOWAŁ W PRZYSZŁOŚCI.

Gość olewkka
autorze/ autorko okresl sie chodzi ci o kulture czy religie(islam)

Chodzi mi o KULTURĘ ISLAMU. Bo islam to nie tylko religia a cały system życia! Prawno-polityczno-kulturowo- religijny

Gość pulvinar
jasne chrzescijanstwo to pikuś w porownaniu z islamem i hinduizmem--gdzie praktykuje sie kamieniowanie za zdrade malzenska i utrate błony przed ślubem , usmierca zenskie niemowlęta , abortuje żenskie płody i obrzezuje kobiety-ale chrzescijanstwo i tak jest ciemne i antyfeministyczne jak kazda religia

Islamiści nawet między sobą się tłuką- sunnici z szyitami, itp, oni nie znają innej drogi niż agresja. Tolerancja religijna?? Chyba w snach, NIGDY musułmanie nie byli tolerancyjni, co najwyżej ściągali z innowierców HARACZ wzamian za spokojne życie. To ma być tolerancja?

ale kto moze ocenić czy dana kultura jest ... dobra ? poprawna politycznie ? czy humanistyczna ? - oprócz samych zainteresowanych ?

Też myślę, że chrześcijanstwo jest "ciemne", ale żyjąc w chrześcijanskim kraju przynajmniej mam wolność, nie to co w islamskim. To do nas uciekają ci, którzy nie są w stanie znieść takiego życia, a wkrótce już nie będą mieli dokąd uciekać, bo islam zdominuje też Europę.

no to w końcu chcesz sie skupić na kulturze czy religii ? bo piszesz jedno a gadasz drugie - zdecyduj się .

allium, właśnie o to jest moje pytanie, z twojej postawy wynika, że uważasz, że każda kultura jest tak samo wartosciowa i nie mamy prawa ich oceniać. Ja uważam, że są jednak jakieś ponadkulturowe wyznaczniki, którym każda kultura powinna być podporządkowana! Nie widzę nic złego w tym, że modlą się 5x dziennie, ale opresyjność wobec ludzkiego ŻYCIA nie jest czymś godnym potępienia??

nic nie wiesz o mojej postawie - bo usiłuję tylko uporządkować twoje pytanie .

allium- nie dociera, co piszę, to po co piszesz?? Chyba wyraźnie napisałam, że islam to nie tylko RELIGIA, ale cały system społeczny?? A kiedy mówię o chrześcijanstwie (religii) to dlatego, by zaznaczyć, że nie tłamsi ona jednostki i ma swobodę wyboru poglądów, zwyczajów i tak dalej! Czyli kultura i religia to są rzeczy współistniejące, nie da się tego rozpatrywać na osobnych płaszczyznach!

Gość pulvinar
w islamie i hinduizmie praktykuje sie małzenstwa dzieci-nawet wyszła ksiazka osmioletnia żona -czy jakos tak- tam mentalnośc zatrzymala zsie setki lat temu - no i morderstwa posagowe w hinduizmie

wnioskuję ze zdania " ale kto moze ocenić czy dana kultura jest ... dobra ? poprawna politycznie ? czy humanistyczna ? - oprócz samych zainteresowanych ?" Bo wynika z tego, że uznajesz, że każda kultura jest subiektywnie wartościowa lub nie, a nie ma obiektywnego wyznacznika.

Kurwa... Prawa człowieka, a o czym jest temat? allium, weź się już nie wypowiadaj, jeśli możesz, bo nie rozumiesz w ogóle, o czym piszę...

nie galopuj . usiłuję zobaczyć n a czym opierasz swoją teżę i na razie widzę tylko niechęć - a to nie jest dobry punkt wyjściowy do takiej rozmowy .

pewna jestem , że nie tylko ja nie wiem o czmy piszesz - ty sama także . Bo to co na razie wypociłaś to rasistowski bełkot .

Gość pulvinar
nauka obaala reliigjne , ludowe ciemnoty a tam w 3 swiecie wiekszosc ludzi tak jak w europie do 20 wieku to analafabeci-w polsc ejeszcze po 2 wojnie -n awsiach - nauczycielki i pielęgniarki obcinały wiejskim dzieciom kołtuny -to ich ciemne matki i abbki protestowały z eto wzbudza złe moce--a anjwiekszym nosnikiem ciemnoty sa religie

Moim zdaniem prawa człowieka są tym czymś ponadkulturowym, bo z definicji- są wrodzone, niezbywalne i uniwersalne, posiada je KAŻDY niezależnie gdzie się urodzi i w jakiej kulturze. A są kultury, w których te prawa NIE SĄ przestrzegane i o to mi chodzi w temacie. I pytanie jest takie, czy: UWAŻASZ (UWAŻACIE), ŻE PRAWA CZŁOWIEKA SĄ WAŻNIEJSZE, CZY WAŻNIEJSZA JEST KULTURA, CZY KULTURA MOŻE POZWOLIĆ SOBIE NA WSZYSTKO WOBEC CZŁOWIEKA, CZY ŻYCIE CZLOWIEKA POWINNO BYĆ CHRONIONE NIEZALEŻNIE OD KULTURY

no oczywiście spodziewałaś sie ,ze zaraz zlecą sie przyklaskiwacze , którzy bezrozumnie zgodzą sie z tobą , nawet nie wiedząc dlaczego - bo to takie modne najeżdżać na innych nic o nich nie wiedząc , ale co tam ...

Rasistowski?? Hahahaha! Gdzie tu widzisz rasizm? :D:D:D:D Geniusz