Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość demonicaliti

Kim była Lilith ??

Polecane posty

Gość demonicaliti

Mogłby mi ktos przyblizyc te postac? Tego... demona (?)

Gość to musi być prowo
wujek google sie zepsuł?

Gość demonicaliti
NO zebys wiedzial :(

Gość floraifauna
A po co Ci to wiedzieć? Nawet jeśli była to skończyła jak ostatnie zero. Chcesz do niej dołączyć? Moim zdaniem Biblia jest tak interesującą księgą, że zajmnij się tym co jest w Biblii. Naprawdę. Bo się wyrąbiesz i koniec. A jeśli będziesz stać o Biblię to NIGDY JEJ NIE POZNASZ DO KOŃCa, nawet jak się skonczy a nie stracisz niczego. Zaś interesując się rzeczami spoza Biblii to można ale jeśli znasz i rozumiesz dobrze Biblię. To jest podstawa, a reszta to jest dodatek - po co ci dodatek jak nie masz podstawy. Bez sensu i tyle :(

Gość zew ryczacej gesi
to mitologia hebrajska a biblia to rzeczywistość

Gość malokto
W Piśmie Świętym jest tylko jedno zdanie o Lilith (że nawet Lilith znajdzie miejsce aby spocząć swoją głową - coś w tym stylu, nie pamiętam dokładnie). Z kompletnie niesprawdzonych źródeł wiem tyle, że była to pierwsza "żona" Adama z którą miał dzieci i to od nich głównie się wywodzimy. Lilith nie chciała się podporządkować Adamowi jako swojemu panu i została wygnana z Raju. Adam z Ewą miał tylko dwóch synów.

Gość Praktykująca Katoliczka
Właśnie! NIE BYŁO żadnej Lilith! Kościół Święty Matka nasza naucza, że pierwszą kobietą i jedyną żoną Adama była Ewa. Lilith to pozabiblijny i nie mający żadnego doktrynalnego uzasadnienia wymysł Hebrajczyków.

Gość malokto
Przeczytaj Pismo Święte. Przecież jest tam wzmianka o Lilith.

Gość semickie pierdoły
🖐️

Dodam też, że WSZYSTKIE swoje dzieci Adam miał z Ewą. Tzn. synów znanych z imienia: Kaina, Abla i Seta oraz innych synów i córki. Wtedy Bóg jeszcze nie zabronił małżeństw i sexu między rodzeństwem, w związku z czym żonami Kaina i Seta były ich siostry (Abel, jak wiadomo, nie doczekał się ożenku, bo zabił go Kain). Cała reszta to niezgodne z nauczaniem Kościoła dyrdymały, że już nie wspomnę, że cały opis stworzenia ma raczej charakter alegoryczny i nie jest to sprawozdanie historyczne.

Gość Ariadnna
A gdzie masz wzmianki o tym, że mieli siostry i się z nimi żenili? Hm? Ksiądz na kazaniu mówił?

Gość floraifauna
Do małokto - no a oprócz tego coś jeszcze w Biblii wyczytałeś nawet jeśli tam jest coś o tej postaci? Bo wiesz - 1 linijka może tam jest i to jest najwazniejsze prawda? Napiszę ci tyle i ludziom w tym wątku - oby nie było na mnie jak ktoś KIEPSKO wyjdzie na takich dogmatach. Choć nie popieram polskiego KK i jego pomysłow, ale na takich dogmatach dobrze się w życiu nie wychodzi. Na czym wychodzi się dobrze w Polsce to pojęcia nie mam, ale tylko ostrzegam bo cos tu napisałam na ten temat i żałuję bo wiara nie polega na wierzeniu w opętanie tylko w dobro. Ale to już też pisałam i nie chce żeby powiedziano, że przeze mnie tylko gorzej i tyle. Nie o to mi chodzi. Po prostu chciałam napisać, że Biblii nikt nie przeskoczy i dopoki jest Biblia to informacje pozabiblijne nie mogą być ważniejsze. Po prostu nie mogą, mąca i ...taka jest prawda i jak ktoś zacznie czytać Biblię to są miejsca że to zrozumie i tyle. I niczego więcej nie potrzeba. To tyle chciałam napisać. 🌼🌼🌼

Gość floraifauna
Nie wiecie jak było,a piszecie takie rzeczy Z TAKĄ PEWNOŚCIĄ, że naprawdę - zróbcie se z tego dogmaty :( A to same pierdoły są moim skromnym zdaniem. Ale cóz... dogmaty kafe. Niektórych . Praktykujący katolik - niesamowite :(

Gość floraifauna
Praktykujący katolik to też jest cos tak polskiego, że nikt tego nie zrozumie. Każdy ateista ochrzczony - tu wszystko jest z chrztu. Ja się tu nikomu nie dam za to. A śmiechu z tego... a jakość tego chrztu? I tyle :(

Gość malokto
floraifauna Chyba wyraźnie napisałam, że w Biblii jest tylko jedno zdanie o Lilith, tak? Więc pisanie, że ktoś taki jak Lilith nie istniał jest bzdurą. Z tego zdania wynika tylko jedno, że była ona 'osobą' złą i znienawidzoną przez Boga i tyle w temacie. Tu niektórzy chyba dupą, a nie oczami czytają.

Gość semickie pierdoły
Co was interesuje mitologia semicka? Uważacie siebie za żydów, asyryjczyków, fenicjan czy arabów latających po pustyni?

O tym, że Adam miał więcej dzieci niż tylko trzech synów napisano wyraźnie w Rdz 5,4: "A po urodzeniu się Seta żył Adam osiemset lat i miał synów oraz córki." A że małżeństwa były w ramach rodzeństwa to logiczna konkluzja: skoro Adam i Ewa byli PIERWSZYMI (a w związku z tym JEDYNYMI) ludźmi na ziemi, to w następnym pokoleniu nie były możliwe żadne inne związki jak pomiędzy jego dziećmi.

Gość to była 1 kobieta adama
w raju

Gość floraifauna
Domałokto -a co mnie obchodzi tam 1linijka w Biblii - Biblia ma setki tysięcy linijek i może 1 linijka jest o tym czy tamtym i co z tego wynika? Nie na tym polega sens Biblii. Gdyby taki był sens Biblii to by się zaczęła o wiele wcześniej.To nie jest sens Biblii. A tu jeszcze witam raz kolejny PRAKTYKUJĄCA KATOLICZKĄ -co to za jedna? Na tym forum są figury - tylko tyle chciałam napisać o swojej postawie względem tego forum. Szkoda ze się nie podpisała ta praktykująca katoliczka inaczej troszeczkę... :(

Gość floraifauna
wiesz co PRAKTYKUJĄCA KATOLICZKO -weż i sie odwal od pewnych osob na tym forum nie napisze od kogo bo ci kołtuny ze łba wyrwę - następne zero nie wiadomo skad - ostrzegam i tyle. Masz wielką ksywke a lecisz sobie po IP - a tu sa figury i się odwal od pewnych osob, które cię ani w zadku nie mają. A jeśli tak czytasz Biblie jako katoliczka to chyba ci się rozdziały pomieszały.I jeszcze zależy jakie masz tłumaczenie i tak dalej. A w ogóle to nie wiemy jaki był sens pisania Biblii. Np. tego rozdziału. Dopiero dalej coś wiemy np. ewangelie kto komu i po co napisał czy listy. A to to nie wiadomo co tam autor myslał 1000 lat przed naszą era. Na pewno wszystko liczył - dzieci Adamowi i Ewie i wszystko im wyliczał. Włosy na głowie- przecież na pewno nie o to chodzilo. MOJE ZDANIE. No ale... :(

Gość jak jest po angielsku
adam i ewa ?

Podpisałam się, że jestem praktykująca katoliczka, bo zamierzam poruszyć tematy związane z doktryną Kościoła Świętego, Katolickiego i Apostolskiego, jedynie prawdziwego. Jestem DUMNA z tego, że w każdą niedzielę i święta chodzę do kościoła, regularnie spowiadam się i regularnie przystępuję do Stołu Pańskiego. I nie robię tego, bo boję się śmierci czy dlatego "bo taka tradycja", tylko że ŚWIADOMIE w to wszystko wierzę i jestem tego pewna. A rejestrować się nie zamierzam, bo dzisiaj trochę popiszę, później już pewnie nie.

Gość malokto
Adam and Eve

Gość wychodzi na to ze
wszyscy jesteśmy a kazirodztwa i kościół głosi takie bzdury ? przecież kazirodztwo to grzech!

Gość floraifauna
Podpisałam się, że jestem praktykująca katoliczka, bo zamierzam poruszyć tematy związane z doktryną Kościoła Świętego, Katolickiego i Apostolskiego, jedynie prawdziwego. Jestem DUMNA z tego, że w każdą niedzielę i święta chodzę do kościoła, regularnie spowiadam się i regularnie przystępuję do Stołu Pańskiego. I nie robię tego, bo boję się śmierci czy dlatego "bo taka tradycja", tylko że ŚWIADOMIE w to wszystko wierzę i jestem tego pewna. A rejestrować się nie zamierzam, bo dzisiaj trochę popiszę, później już pewnie nie. Niezłajest ta praktykująca katoliczka,nie? Czy należy się jej obawiać? Gdyby była kimś dobrym to nie za bardzo a widzę,że nalezy jej się obawiać i co teraz? TAcy ludzie tu pisza. Dlatego idę bo to bez sensu. Nie o to mi tu chodziło kiedy tu pisałam. A czy ja jestem gorsza? A może tak- czy ta osoba jest lepsza ode mnie? A kto towie. Ale już na mnie z góry. Aco wie o mnie? Bezczelna... i tak dalej. Tylko sie dac.Już pomijajac wszystko :(

I ja też myślę, że nie taki jest cel Biblii, żeby było wiadomo, ile Adam i Ewa mieli dzieci. Dla mnie to nie jest istotne. Ale istotne jest w kontekście tej całej Lilith, o której co niektórzy się tak dużo rozpisują. Popiszcie lepiej na istotniejsze tematy jak Ofiara Pana Jezusa za nasze grzechy, dzieło naszego Odkupienia. A nie jakaś tam Lilith i temu podobne bzdety.

Gość wychodzi na to ze
a skąd wzieli się murzyni skoro adam i ewa byli biali ? coś nie trzyma się kupy to wszystko

Gość floraifauna
w poprzednim liscie nie wydrukowała mi sie kreska oddzielajaca praktykujaca katoliczkę ode mnie. A ja nie jestem PRAKTYKUJĄCA KATOLICZKA. Tego bym nawet nie wymysliła. Niezłe zerska tu łaza po tej kafe no ale cóz... gdzie indziej też nie lepiej. Po co wszyscy za mna w necie lazili? Ja mialam juz w Polsce nie byc. A jak ja wylecialam z pracy? Ja sie nie dam. Mnie nikt do dzis nie przeprosil. To wszystko idzie dalej. Co mnie to obchodzi :(

Grzech jest grzechem wtedy, gdy Bóg ogłosi swoje Prawo, że danej rzeczy zabrania. Małżeństw kazirodczych zabronił dopiero w Prawie Mojżeszowym; nawet Abraham (żyjący przed Mojżeszem) ożenił się jeszcze z własną siostrą, ale on mógł - bo Bóg tego nie zabronił.

Gość zew ryczacej gesi
Praktykująca dlaczego w niedziele na mszy świętej jest jedno biedne wyznanie wiary, a reszta modlitw jest do świętych i marii???