Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LALI19

półroczna kuracja przeciwgrzybicza?:(

Polecane posty

Gość LALI19

Ostatnio byłam u ginekologa, od pół roku nawraca mi grzybica więc ciągle tam wracam. jest ok i po okresie znowu to samo, ciagle sie lecze... clotrimazol, flumycon, orungal, lekom nie ma konca. Teraz dostalam macmiror 12 glob. i jak nie pomoże to ginekolog powiedział, że dostanę kurację na pół roku! miał ktoś taką kuracje i wie ktoś na czym ona polega?

Prawdopodobnie chodzi o profilaktyczne stosowanie leków tuż po miesiączce. Taka kuracja jest wówczas krótsza niż zwykle. Ja prawie ją miałam, bo jakoś skończyły się problemy po ostatniej "zwykłej" kuracji.

Gość LALI19
A czym się leczyłaś ten ostatni raz? Może mi też pomoże :P

Niestety, ale już nie pamiętam, bo to było dawno. :) Na pewno nie był to macmirror, bo tego nie miałam nigdy. Wydaje mi się, że miałam wtedy dużą dawkę leku doustnego, może to miało znaczenie.

Gość LALI19
Mnie to dziwi,że żaden ginekolog u którego byłam nie przepisuje leków dla faceta (a byłam u 3!). A stosujesz profilaktykę teraz? Jakieś probiotyki, specjalne żele, może odstawilas tabletki anty? Ja już nie wiem jak sobie radzić ;/

To upomnij się o kurację dla faceta. Moja pani doktor zawsze pyta czy przepisać coś dla partnera. :) Nie odstawiłam tabletek, nie stosuję probiotyków. Staram się unikać słodyczy i wędlowodanów w diecie, nie noszę stringów, śpię nago lub w koszulce nocnej bez majtek i to chyba tyle. Czasami po miesiączce robię malutką irygację tantum rosa, ale nie co miesiąc. ;)

Gość LALI19
Upominałam się to mówią, że partner nie potrzebuje leczenia. A jedna stwierdziła, że jeżeli coś go "przyswędzi" to ma posmarować primafucortem. A jak nie to nie ma potrzeby. Z czego to był jeden gin na nfz i 2 prywatnych i wszyscy to samo...

Gość Ja miałam kuracje
na pól roku brałam tabletki po jednej w tygodniu i tyle(nazwy niestety nie pamiętam). Po tej kuracji mamjuż całkowity spokój.

Gość LALI19
A co w takim wypadku ze współżyciem? można czy nie? i Twoj partner też miał leki?

Gość Ja miałam kuracje
Ja nie miałam żadnego partnera a tamtym czasie.W każdym bądź razie facet też napewno powinien wybrać się do lekarza nawet jak nie ma widocznych objawów.

Gość Ja miałam kuracje
Dopóki masz objawy i facet nie był u lekarza radziłabym powstrzymać się od współżycia.

Gość Ja miałam kuracje
Moim zdaniem ta kuracja półroczna daje większe efekty niż ta tygodniowa bądź dwutygodniowa. Wcześniej miałam nawroty a od czasu połrocznej kuracji nic nie wróciło.

Gość LALI19
Teraz nie mam żadnych objawów, ale pewnie znowu wroci jak bumerang po okresie ;/

Gość hjk
Spróbujcie cały miesiąc w gumkach - jeżeli nic Ci nie bedzie to znaczy ze facet Cie zaraża

Gość ale cyrk
ja pomimo odpowiedniego dbania o higienę miałam nawracające zakażenie grzybicze. Niedawno wyszła mi IV grupa cytologii. Mam nadzieje że wystarczy leczenie chirurgiczne i choroba się nie rozprzestrzeniła poza szyjkę. Do tematu założonego przez Ciebie ma się to w ten sposób, że pomimo iż mam w życiu tylko jednego partnera, nie palę, nie jestem z nizin społecznych, a w wyniku cytologii nie ma cech HPV to mogę mieć TO świństwo którym nawet boje się mówić. Uważam ze to przez zaniedbanie ginekologów, a chodziałam z tym problemem do dwójki ginekologów, nie miałam 25 lat więc dlatego olewali cytologię. Jestem pewna że mam tą grupę przez nawracające grzybice. Od 3 lat miałam ją regularnie co 2 do 4 m-cy a zaczęła sie po antybiotyku.

Gość LALI19
Ja mam nadżerkę, ale cytologię mam w normie II grupa. Robiłam ją w sierpniu i byłam na kontroli i się nie rozwija, tylko ten grzyb nawraca ;/

Gość gdzieśtamdaleko
Perwersja ma sporo racji, chodzi o profilaktyczne stosowanie leków tuż po miesiączce. Ja miałam ten sam problem i dopiero jak wziełam sie za to sama to problem znikł. Dokładnie zawsze po okresie stosuje 2-3 kapsułki Lactovaginalu, probiotyk ginekologiczny. Po okresie flora jest osłabiona, dobre bakterie wypłukane i dobre warunki do namnażania sie patogenów. Probiotyk stymuluje odtworzenie flory i zapobiega powstawaniu infekcji

Gość magnolia+++
Dziewczyny mają rację pewnie chodzi o profilaktykę po okresie. Na twoim miejscu spróbowałabym jeszcze z dietą. Ogranicz całkowicie cukier, pszenne pieczywo i alkohol. Noś bawełnianą bieliznę, pierz ją w 60 stopniach, prasuj, nie zakładaj stringów. Codziennie zażywaj provag, który posiada bakterie mlekowe pochodzenia polskiego, dlatego jest bardzo skuteczny i ochrania pochwę oraz układ moczowy. Zrób wymaz z pochwy i gardła, a Twój partner niech zrobi wymaz spod napletka wtedy się dowiecie czy leczenie też jest mu potrzebne. Mój ginekolog zawsze podczas leczenia mojej infekcji, przepisuje leki mi mojemu mężowi-więc dziwie się że przy takich nawracających problemach żaden lekarz nie prze leczył twojego partnera. Powodzenia!

Gość misiaczek24
W pełni popieram "magnolię", przy grzybicy ważna jest dieta, ostatnio dowiedziałam się że sery pleśniowe są nie wskazane, ogólnie alkohol oraz nabiał. W trakcie miesiączki wypłukują się bakterie kwasu mlekowego, które stanowią naturalną barierę ochronną przed infekcjami, dlatego warto by było abyś zakładała zaraz po okresie dopochwowo probiotyk np. invag, który działa natychmiast, mnie on osobiście bardzo pomaga mam nadzieje że w Twoim przypadku też zadziała.

Gość agula8
różnie radzą z tym leczeniem partnera-ja się spotkałam z opinia że mężczyzna może być nosicielem grzybicy, ale rzadko ma objawy, więc leczy sie profilaktycznie. Mój mąż raz dostał leki, kiedys tez dałam mu clotrimazol do smarowania.A co do współżycia to mnie lekarz w czasie leczenia zakazał , tyle że trwało krótko. Póżniej tylko jak brałam lactovaginal po leczeniu to po prostu zakładałam go na noc ale po seksie. Chyba na wszelki wypadek jednak używać prezerwatywy.

Gość lady bronka
ja też stosuję lactovaginal, bo szybko kolonizuje pochwę "dobrymi" bakteriami. a ginekolog zlecił ci wymaz? może warto dowiedzieć się na co się dokładnie leczyć i czym. facet koniecznie musi się leczyć, bo możecie się zarazać nawzajem, no i oczywiście podczas leczenia nie należy współżyć.

Gość eRzecznik Polpharma
Witam, Zaufaj lekarzowi, jeżeli ten rodzaj leczenia uzna za celowy. Należy jednak poszukiwać przyczyn nawrotów zakażenia. Najczęstszą przyczyną jest brak równoczesnego leczenia partnera, obecność ognisk zakażenia w innej lokalizacji lub u osób z najbliższego otoczenia. Kolejne przyczyny to inne choroby usposabiające m.in. cukrzyca. Pozdrawiam, eRzecznik Polpharma eRzecznik Polphama to Ekspert, który odpowie na Twoje pytania dotyczące problemów grzybiczych i udzieli Ci profesjonalnej porady. Jeżeli masz więcej pytań do Eksperta zapraszamy na stronę: www.leczpaznokcie.pl