Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ObsKafeterian

Co to za nowa moda??

Polecane posty

Gość ObsKafeterian

W TV , w biurach kobiety maja dwuczlonoqwe nazwiska ? Wiadomo zdarzaly sie takie nazwiska le jest ich coraz wiecej. Kolejny trend z Hameryki ?:O

Pewnie myslą one, ze takie nazwisko ładniej brzmi, bardziej elegancko. Kiedys dwuczłonowe nazwiska miały głownie prawniczki, sędziny a teraz to oznaka niezaleznosci

to chyba faktycznie moda. Co innego, kiedy panienskie jest znane, osoba jest slawna w danej dziedzinie itp, a znana jest jeszcze z panienskiego. Ale teraz nawet panie domu (nie ublizajac nikomu) maja nazwiska Kowalska-Nowak :)

Gość niby dlaczego maja
wyzbywac sie swojego imienia, swojej historii???

Gość jakie cipusna?
wez mnie nie rozsmieszaj w mojej opini dwuczlonowe nazwiska powini nosic osoby publiczne badz szeroko znane w grupach zawodowych . A nie zwykla pani marysia ze sklepu ma pizdziolinska-wloszek. Zalatuje pustym smiechem....

Bo coraz więcej jest kobiet niezależnych, aktywnych zawodowo, a jak np jesteś naukowcem czy bizneswoman, czy dziennikarką to dużo łatwiej jest mieć podwójne nazwisko (wtedy będą znajdować cię ludzie którzy wyszukują i po starym, i po nowym) niż zmieniać całkiem. U mnie na uczelni większość pań pracujących naukowo ma podwójne nazwiska.

moze po prostu teraz kobiety przywiązują większa wagę do swojej niezaleznoci. Trudno tak z dnia na dzien po slubie stać się Anną Kowalską skoro przez dwadzieścia pare czy więcej lat bylo się Anną Nowak. W zupełności to rozumiem. Dwuczłonowe nazwisko w takiej sytuacji jest kompromisem. Ja również nie wyobrazam sobie zebym po slubie nagle przestala "być" tym kim bylam do tej pory i tak zwyczajnie posługiwać się innym nazwiskiem. Moje nazwisko jest moje od urodzenia, to część mojej tożsamości. Po slubie doloze nazwisko meza i ujemu to pasuje. Sam przyznal, ze wspolczuje kobietom, ze wg tradycji musza tak pozbywac sie swojego nazwiska i ze gdyby to dotyczylo mezczyzn to zrobilby tak samo jak ja tzn. dodalby tylko drugie nazwisko absolutnie nie pozbywajac sie swojego. Poza tym moje nazwisko jest nietypowe i rzadkie, a mojego partnera raczej pospolite. Krzykniesz na ulicy to co trzeci sie obejrzy, a mojego za to co niektorzy nie potrafią poprawnie zapisac ;)

Gość niekoniecznie moda
zwyczajnie większość kobiet chce pozostac przy swoim panieńskim nazwisku- a nie tylko przyjmować nazwisko męża, proste

Gość niekoniecznie moda
kozetka- zgadzam się z Tobą i mam podobnie :D :-)

Gość jakie cipusna?
to rownie dobrze moga wcale nie przyjmowac nazwiska meza tylko zostac przy swoim.

Gość jakie cipusna?
oczywiscie ze moze, nawet przyjac nazwisko zony tylko jakos w 2 tys tradycji to zona przyjmowala nazwisko meza.

Gość to nie tyle niezaleznosc ale
jak sie ma na swoje panienskie dyplom, jakies publikacje, osiagniecia no i wielu znajomych trudno i niepraktycznie jest nagle je zmienic. Zwlaszcza, jesli jest ładne.Z kolei pozostanie tylko przy wlasnym komplikuje troche sprawy urzedowe typu dzici itp. Ja mam dlatego dwuczlowniwe, dzici nazwisko męża.

Gość jakie cipusna?
przeciez napisalem ze nie chodzi mi o osoby ktore cos osiagnely tylko o zwykla pania basie z klatki obok... tzn zwykly szarak ktory pracuje w warzywniaku.

a myslisz, ze taki zwykły szarak z warzywniaka nie ma poczucia tożsamosci, nie jest przywiązany do swojego nazwiska? Daj ludziom zyc, jesli chca miec dwuczlonowe to niech maja, ich sprawa. Jedyne co mozna skomentowac to np. niedopasowanie takich nazwisk, ktore w połączeniu brzmią np. smiesznie, czy dziwnie. I nic poza tym.

Gość niby dlaczego maja
w hiszpanii dodaja sobie nawzajem, a w chinach kazdy zostaje przy swoim nie widze powod zeby poddawac sie narzconym przez faceta jednostronnym zwyczajom, bo i po co???

Gość jakie cipusna?
nie wiem ja sobie niewyobrazam by moja przyszla zona(narzeczona) wykrecila mi taki numer.

Gość niby dlaczego maja
twoje nazwisko, twoj wybor co z nim zrobisz, czy jest soe przywiazanym itp.

Tradycja tradycją, ale kobiety nie są własnością faceta, uważam, że nie powinny tracić swojej tożsamości, oczywiście jak chcą sobie wziąć tylko nazwisko męża to ok, ale jeśli któraś miałaby z tym problem to nic nikomu do tego, bo on tego nazwiska za nią nie będzie nosił do końca życia.

Gość mnie te
noszą podwójne nazwiska bo tępym tłumom ma to kojarzyć sie z wysokim stanem i posiadaniem szmalcu. Olewać władzę, autorytety i podwójne nazwiska !!!!!!!

Gość mnie te
poza tym znajomych kojarzę po imionach, a obcy dyndają mi do pasa kalafiorem.

Gość jakie cipusna?
dokladnie dla mnie dwyczlonowe kojarzyly sie z wyzszym statusem spolecznym a teraz wyglada to na norme ciekawe jak dlugo ta szopka bedzie trwala.

Gość mnie te
robisz se dwa nazwiska i już rośnie oglądalność, albo ludzie na ciebie głosują. Albo kojarzą sobie z jakimś produktem. Prowadzą nas za rączkę jak dziecko w ciemności:(