Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ymaszx

ludzie obudźcie się - NIE ! DLA GMO W POLSCE dlaczego media milczą ?

Polecane posty

Gość no to macie
znowu kłamiesz

Gość jatujaaaa
No to macie, hehehe :) zaczelam zagladac na to forum od paru tygodni i czas przestac. Wole zyc w nieswiadomosci pomiedzy jakimi ludzmi zyje, niz marnowac energie na wkurzanie sie np: jak mozna byc takim jelopem? etc Niestety glupota i bezmyslnosc mnie irytuje, a czytajac - czesto tylko tytuly tematow, az nie wierze!!! Zal i zenada:) Trzymaj sie. Pozdrawiam

Gość no to macie
a skąd masz wiedzę, że gmo jest dobre? No bo tak?

Gość gacuś
dobra spadaj projekcie. nie masz nic ciekawego do powiedzenia to ciągle gadasz o tramwajach jakbyś się zaciął

Gość no to macie
no hej, i ja znikam. To mąciciel część systemu, aby ludzie nie dostrzegali prawdy. To nie jełop, tylko pracownik.

Gość djhsdohsughsur
moje szczury tez sa karmione warzywami z GMO i nic im nie jest w sumie ja tez w nocy nie swiece 🖐️

Gość gmo nie jest dobre
ani nie jest złe. jest normalne. nikt nie przesądził że jest złe ale też nikt że jest dobre. z tramwajem bardzo dobry przykład na oszołomstwo.

Gość no to macie
tacu ludzie jak ten od tramwajów, pojawiają saię w każdym temacie, w którym mowa jest o czymś ważnym, ale co trudno dostrzec. Tak po prostu jest, system sie broni.

Gość no to macie
że gmo jest złe wypowidaja sie ludzie, znający dobrze temat. patrz filmy.

Gość dlatego trzeba zachowac zdrowy
rozsądek a nie oszołomstwo.

Gość że gmo jest dobre
też wypowiadają sie naukowcy.

Gość no to macie
w sumie szkoda strzępić język, imprezka czeka, czego wszystkim życzę. :D mam tylko nadzieje, że w sałatkach nie będzie gmo :P :P Powodzenia i pozdro wszystkim, którzy zainteresowali sie tematem.

Gość no to macie
no to wrzuć link, jacy naukowcy wypowiadają się, że gmo jest dobre.

Gość to proste jak drut
GMO to skomplikowane zagadnienie. Na niektóre z pytań dotyczących modyfikowanych organizmów nauka potrafi dość precyzyjnie odpowiedzieć, inne - np. to, czy GMO może uratować świat przed głodem - są dyskusyjne. Jednak dyskusja z oponentami jakichkolwiek genetycznych modyfikacji w Polsce nie jest łatwa. Zwolennicy i oponenci dawno okopali się na swoich pozycjach i od lat nie udaje mi się dostrzec jakiegokolwiek zbliżenia poglądów czy nawet prób wzajemnego zrozumienia. Sam piszę na ten temat rzadko. Jako biolog z wykształcenia nie odczuwam specjalnego powodu do niepokoju. Stoję na stanowisku, że ludzie od wieków "mieszają w genach" tylko przez tysiąclecia robili to na piechotę, a dziś dzięki nowoczesnej technice potrafią otrzymać nowe odmiany roślin czy zwierząt w ekspresowym tempie. Miliony ludzi zjada GMO od ponad 30 lat i jak do tej pory trudno znaleźć przekonywujące dowody, że komukolwiek to zaszkodziło. Natomiast żaden biolog nie powie, że GMO nie ma wpływu na środowisko. Trzeba to na bieżąco obserwować, ale też nie można przesadzać i blokować wszystkie próby wprowadzania GMO jak tego żądają Zieloni. Kiedy opowiadam o dyskusjach na temat GMO w Polsce znajomi amerykańscy dziennikarze nie mogą wyjść ze zdumienia. "Wy naprawdę o tym dyskutujecie?" - dziwią się. "Myśmy się tym zajmowali 20 lat temu, dziś to budzi już żądnych kontrowersji". U nas kontrowersje są na tyle silne, że po każdym moim tekście byłem natychmiast posądzany o to, że piszę artykuły na zamówienie, że od lat jestem finansowany przez Monsanto (jednego z większych producentów zmodyfikowanych nasion). Kiedy w ubiegłym roku przeprowadziłem na łamach "Gazety" wywiad z prof. Tomaszem Twardowskim, zaraz po druku dowiedziałem się, że wybrałem złego eksperta, który się nie zna, jest stronniczy, etc.

Gość to proste jak drut
2012-07-16. Uczestnicy konferencji zorganizowanej przez PAN („GMO szansą polskiej biogospodarki 26.04. 2012 r.) apelowali o porozumienie w sprawie stosowania GMO. Tak zrozumiałem przesłanie tej debaty: przeciwników trzeba przekonywać, spory rozstrzygać w sposób merytoryczny, a społeczeństwu wyjaśniać, jakie może mieć korzyści z wykorzystania w gospodarce osiągnięć nauki. Postulat jak najbardziej słuszny, ale trudny do realizacji. Przeciwnicy GMO nie są bowiem skłonni do rzeczowej dyskusji, w której prawdopodobnie byliby skazani na porażkę. Nawet nie chcą słuchać, co mają do powiedzenia naukowcy. Wolą organizować happeningi i uliczne demonstracje i rozpowszechniać propagandowe publikacje. Ale próbować trzeba, m.in. korzystając z wyjątkowej okazji, że najważniejsza Polsce instytucja naukowa podjęła próbę publicznego przedstawienia argumentów i sformułowania stanowiska w tej skomplikowanej sprawie. Prof. Tomasz Twardowski, przewodniczący Komitetu Biotechnologii PAN, uważa, że nie można uniknąć wykorzystania GMO w gospodarce (ze względu na liczne, już osiągane, korzyści), a bioekonomia jest kluczem do rozwiązywania problemów, które pojawią się w przyszłości. Europa (i Polska) nie może znaleźć się poza głównym nurtem światowej nauki. x x calość artykułu: http://studioopinii.pl/artykul/10199-marcin-makowiecki-naukowcy-popieraja-gmo

Gość osssiemnastka
Przeciez GMO w POLSCE już jest od DAWNA. Wystarczy wyjsc na ulice żeby zobaczyc Efekty....

Gość to proste jak drut
Ludzkość pracowała nad doskonaleniem roślin i zwierząt od niepamiętnych czasów przypomina prof. Piotr Węgleński, biolog genetyk z Uniwersytetu Warszawskiego. Obecne osiągnięcia są rezultatem badań nad DNA i efektem wykorzystania inżynierii genetycznej. Dzięki niej słyszymy o coraz to nowych sukcesach w różnych dziedzinach, w tym w hodowli i uprawie roślin. Np. powstają nowe rasy szybko rosnących świń, łososi. Hoduje się świnie, których organy można będzie wykorzystywać do przeszczepów.

Gość to proste jak drut
Ludzkość pracowała nad doskonaleniem roślin i zwierząt od niepamiętnych czasów przypomina prof. Piotr Węgleński, biolog genetyk z Uniwersytetu Warszawskiego. l l i to jest to o czym mówiono że od dawna GMO jemy

Gość to proste jak drut
Uporczywe trwanie przy haśle „Polska wolna od GMO izoluje nas od postępu naukowego, a i tak nie wyeliminuje tych produktów z rynku żywnościowego uważa prof. Stanisława Okularczyk z Ministerstwa Rolnictwa. Nie ma naukowych dowodów, które świadczyłyby o szkodliwości GMO. Jest natomiast możliwe oszacowanie korzyści z ich stosowania.

Gość to proste jak drut
Co będzie, gdy wejdzie w życie zakaz stosowania GMO do produkcji pasz? pyta prof. Andrzej Kowalski, dyrektor IERiGŻ. I odpowiada będzie źle. Polska należy do krajów, które muszą importować pasze białkowe dla potrzeb hodowli. Głównie jest to soja GM, bo innej na światowym rynku w istocie już nie ma. Postulat, aby zastąpić ją krajową produkcją roślin strączkowych jest praktycznie nie do zrealizowania ze względów przyrodniczych i ekonomicznych. Prognoza strat, które spowodowałoby utrzymanie zakazu GMO, jest opracowana. Po 2012 r. ceny żywności wzrosłyby o około 4% odczułyby to głównie rodziny o niższych dochodach. Władze państwa musiałyby rozwiązać problem utraconych miejsc pracy w przemyśle paszowym, przetwórstwie spożywczym i w rolnictwie. Utracilibyśmy zagraniczne rynki zbytu na nasze produkty mięsne. Przypomnijmy, że obecnie około 30% wyprodukowanej w Polsce żywności trafia na eksport, a do roku 2003 byliśmy pod tym względem importerem netto. A nasze społeczeństwo i tak będzie odżywiać się produktami zawierającymi GMO tyle że wytworzonymi za granicą. Uczciwość nakazuje, aby ludzie o tym wiedzieli, zwłaszcza politycy i organizatorzy protestów.

Gość to proste jak drut
wystarczy profesorów i ich zdań popeirają cych GMO? jak ci mało to sobie poszukaj więcej. ]cześć]

Gość no to macie
nie wystarczy mi twoich profesorów, bo to tylko literki. POKAŻ LINK Z FILMEM I WYPOWIEDZIAMI !!!

Gość to proste jak drut
Miliony ludzi zjada GMO od ponad 30 lat i jak do tej pory trudno znaleźć przekonywujące dowody, że komukolwiek to zaszkodziło. Natomiast żaden biolog nie powie, że GMO nie ma wpływu na środowisko. Trzeba to na bieżąco obserwować, ale też nie można przesadzać i blokować wszystkie próby wprowadzania GMO jak tego żądają Zieloni. Kiedy opowiadam o dyskusjach na temat GMO w Polsce znajomi amerykańscy dziennikarze nie mogą wyjść ze zdumienia. "Wy naprawdę o tym dyskutujecie?" - dziwią się. "Myśmy się tym zajmowali 20 lat temu, dziś to budzi już żądnych kontrowersji". oszołomy i matoły

Gość gacuś
lepiej już usunąć ten temat bo projekty myślą że nie rozróżniamy naturalnego krzyżowania roślin od manipulacji genem w laboratorium i nie można tu normalnie popisać bo odwracają uwagę :/

Gość każda naukowa książka to
też literki. nie wiesz o tym. no to poczytaj......:D

Gość no to macie
a firmy farmaceutyczne i biznes który je otacza, o ho, to też niezły temat :) A te wielkie koncerny zazwyczaj są ze sobą powiązane.

Miliony ludzi zjada GMO od ponad 30 lat i jak do tej pory trudno znaleźć przekonywujące dowody, że komukolwiek to zaszkodziło.

Gość no to macie
ale co innego książka, a co innego to co tu sobie piszesz.

to nie ja sobie piszę a zacytowałem sprawozdanie z naukowej konferencji.