Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia dwojki maluchow

ALERGIA NA MLEKO JAKA DIETA?

Polecane posty

Moj roczny synek , po odstawieniu od piersi i rotawirusach nie toleruje mleka, ani pasteryzowanego ani pmodyfikowanego, ani jougurtow, serkow czy innych porduktow mlecznych. Pediatrka kazala odstwaic cale mleko i obserwowcac. Gdy nie je mleka jest ok, nie ma gazow kupka1 dziennie, konsystencji plasteliny. Po zjedzeniu mleka czy jogurtu nawet w niewielkiej ilosci: kupki sa polplynne i maja kwasny zapach. Robiu wtedy 3-4 dziennie. w dodatku ma gazy, i zle spi. Wiec juz miesiac nie podaje nic mlecznego. BOje sie jednak, ze moze to sie jakos odbic na jego zdrowiu- niedoborem wapnia na przyklad. Je bardzo ladnie: rano kaszka na wodzie plus jabvluszko. na obiad jakies mieso i wazywa, potem owoc lub mus owocowy. na podwieczorek chcleb z czyms slodkim np drzememe i owoce lub mus owocowy. Na kolacje kanapka lub zupka lub kaszka na wodzie na gesto. wazy ponad 11 kg wiec w normie. co moge mu podawc, zeby uzupelnic brak produktow mlecznych?

Gość makropekta
warzywa, jajka, ryz kasza warzywa strączkowe z tym ze to małe dziecko to bym uważała co jakis czas probowałabym wprowadzić coś mlecznego w małych ilościach i znowu wycofać

no wlasnie jak wprowadze 2 lyzeczki jogurtu naturalanego to potem jest dramat: gazy i te kupy... Podawalam juz pro i prebiotyki z apteki i zadnej poprawy nie ma. straczkowe rosliny podaje raz- dwa razy w tygodniu - synek bardzo lubi np soczewice.

czy ktos moze mi jesz cze cos poradziC??

Gość lady bronka
kiedy u córki stwierdzono alergie na białko mleka krowiego, ze względu na wiek, mała piła nutramigen. była na diecie bezmlecznej do drugiego roku. podawałam jej probiotyk latopic, który jest przeznaczony dla dzieci z alergią pokarmową. mozna znaleźć na ten temat sporo informacji w googlach

Bede suzkac, musze tez znalezc dobrego pediatre , a dopiero sie przeprowadzilismy. Mialam nadizeje,z e na kafe bedize wiekszy odzew, ale chyba tu juz tak jest, ze na powazne tematy wypowidzi jest niewiele.

Gość agula8
nie ma koniczności zeby dziecko piło mleko.Ja tez miałam taki problem kiedy odstawiłam córke od piersi a ona nie mogła jeść nic mlecznego -też z powodu alergii. Pediatra powiedziała mi wtedy że wapń jest również w mięsie i warzywach, pamietam że dawałam jej sporo brokuła:)/jakby się zastanowic to krowa je samą trawę i nie ma niedoborów wapnia:)/ Co jakis czas robiłam prowokację az alergia sie wyciszyła. Tez podawałam latopic w 2óch cyklach po 3 miesiące. A jeszcze co do wapnia to możesz go suplementowac jeśli masz obawy.

Gość dorota765
mój synek ma indentyczne objawy, miał robione testy i wyszło że nie jest uczulony na białko mleka; pediatra zasugerowała że to może nietolerancja laktozy; i też jestem w kropce bp nie wiem czym dziecku zastąpić nabiał

wiesz co najlepiej stosowac sie do zalecen lekarza i polegac na tym co mowi, z dzieciaczkiem nie ma zartow i na forach bym porad nie szukala. Mysle, ze lekarz wie co robi i bierze odpowiedzialnosc za swoje porady. jezeli mu nie ufasz skonsultuj sie innym specjalista. jesli chcesz wybrac polsrodek - zapytac lekarza med ale przez internet to mozesz to zrobic na facebooku jest taki fanpage dla alergikow i astmatykow odetchnij spokojnie tu mas zlink http://www.facebook.com/odetchnijspokojnie/app_368583406561595 ja korzystalam 2 razy

wiesz co najlepiej stosowac sie do zalecen lekarza i polegac na tym co mowi, z dzieciaczkiem nie ma zartow i na forach bym porad nie szukala. Mysle, ze lekarz wie co robi i bierze odpowiedzialnosc za swoje porady. jezeli mu nie ufasz skonsultuj sie innym specjalista. jesli chcesz wybrac polsrodek - zapytac lekarza med ale przez internet to mozesz to zrobic na facebooku jest taki fanpage dla alergikow i astmatykow odetchnij spokojnie tu mas zlink http://www.facebook.com/odetchnijspokojnie/app_368583406561595 ja korzystalam 2 razy jak pytalam o problemy z wysypka alergiczna

Gość bezmleczna
najpierw musisz zrobić badania czy to alergia na białko mleka krowiego czy nietolerancja laktozy. a to zupełnie dwie różne rzeczy. jedno i drugie można zbadać z krwi. wtedy będziesz wiedzieć, jak duża jest alergia czy nietolerancja. ja już ponad 10 lat jestem chora i jedyne co pomaga, to dieta eliminacyjna. jeśli je się normalnie (czyli dużo warzyw, owoców, mięso, itd.), to nie ma potrzeby suplementacji. tylko co jakiś czas trzeba robić badania poziomu wapnia, magnezu, itd. ale póki nie zrobisz badań, nie podawaj dziecku nic mlecznego, nie testuj, bo taka biegunka polega na ściąganiu wody do jelit i wypłukiwaniu wszystkiego. tego dobrego też. plus podrażnia żołądek i jelita. i radzę czytać skład wszystkiego, bo np. laktoza albo mleko w proszku jest nawet w parówkach, pasztecie czy chipsach. ale takie maleństwo może jeszcze z tego wyrosnąć. dla alergików jest specjalne mleko w aptekach, a dla tych z nietolerancją kaszka Sinlac nestle. kupisz w normalnym sklepie.

Gość bezmleczna
najpierw musisz zrobić badania czy to alergia na białko mleka krowiego czy nietolerancja laktozy. a to zupełnie dwie różne rzeczy. jedno i drugie można zbadać z krwi. wtedy będziesz wiedzieć, jak duża jest alergia czy nietolerancja. ja już ponad 10 lat jestem chora i jedyne co pomaga, to dieta eliminacyjna. jeśli je się normalnie (czyli dużo warzyw, owoców, mięso, itd.), to nie ma potrzeby suplementacji. tylko co jakiś czas trzeba robić badania poziomu wapnia, magnezu, itd. ale póki nie zrobisz badań, nie podawaj dziecku nic mlecznego, nie testuj, bo taka biegunka polega na ściąganiu wody do jelit i wypłukiwaniu wszystkiego. tego dobrego też. plus podrażnia żołądek i jelita. i radzę czytać skład wszystkiego, bo np. laktoza albo mleko w proszku jest nawet w parówkach, pasztecie czy chipsach. ale takie maleństwo może jeszcze z tego wyrosnąć. dla alergików jest specjalne mleko w aptekach, a dla tych z nietolerancją kaszka Sinlac nestle. kupisz w normalnym sklepie.