Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaajaje_kokodżambo

schizofrenia

Polecane posty

Gość aaajaje_kokodżambo

schizofrenia... ?? powiedzcie mi czy znacie takie osoby ? Jakie są jej początkowe stadia, jakieś są szczególnie ważne etapy ? Wiem, że na necie tego pełno.. ale zależy mi na opinii osób, które kiedyś miały z tym do czynienia (np. znajoma chorowała, czy ktoś bliski). Sucha teoria to jedno, a rzeczywisty obraz tej choroby to drugie..

Gość aaajaje_kokodżambo
no alk, ale jak to może wyglądać ? Bo od czegoś się zaczyna ? Ktoś najpierw notorycznie kłamie, wyobraża sobie jakieś rzeczy, które nie miały miejsca czy jak?

Gość u mojej kuzynki zdiagnozowano
w wieku 17 lat a zaczęło się od złego samopoczucia w tłumie. Słyszała głosy, hałas aż dostała pewnego razu będąc z rodzicami w restauracji szału od nadmiaru wrażeń wzrokowo-słuchowych i wybiegła z niej z krzykiem. Chciała rzucić się pod samochód. Teraz się leczy od kilku lat, ale ma takie gorsze dni, że nie potrafi nawet wyjść z łóżka. Paradoksalnie dziewczyna ma wszystko, nawet własną firmę (spółkę córkę) jej rodzice otworzyli, ale ona nie ma siły tym zarządzać. Przedkłada też dobro zwierząt nad swoim dobrem i np. jeśli jej psy nie mogą z nią pojechać na wakacje, to ona rezygnuje. Ostatnio rodzice wykupili jej pobyt w Miami -pełen luksus, ale bez psów ona nie pojedzie. Żal dziewczyny. Ma teraz 24 lata.

Gość wciąż to samo na forum
Jest wiele różnych schizofrenii z różnymi objawami. Osobiście znam przypadek schizofrenii maniakalno-depresyjnej. Dość niebezpieczni są Ci ludzie, którzy nie dbają o systematyczne leczenie.

np od braku kontaktow z rowiesnikami i wogole z ludzmi czlowiek zamyka sie w sobie i to potegoje ltami az wybuchnie np omamy sluchowe stany lekowe depresja to jest okropne bo np 20 paro letni czlowiek nie jest wstnie wyjsc bez bliskiej osoby bo go to przeraza moze te wystapic agresja np :)

Gość ajaaaje_kokodżambo
a co sądzicie o takim schemacie : Jest dziewczyna, która w początkowym etapie znajomości wykreowała swoją tożsamość tj. wymyśliła swój wiek, pochodzenie, wykształcenie Jest bardzo negatywnie nastawiona do otoczenia * paranormalna zazdrość o faceta (wręcz niewolnictwo) * nagminne żalenie się obcym osobom o swojej rzekomej, bardzo ciężkiej sytuacji rodzinnej * widzenie rzeczy paranormalnych : np. martwych ludzi oraz ich słyszenie * chorobliwa okłamywanie całego otoczenia * Wymyślanie sobie rzeczy totalnie nie mających miejsca bytu, rzeczy których się nigdy nie wydarzyły i nie mają logicznego sensu.. * ciągłe przesiadywanie w domu , brak pracy, brak szkoły, brak znajomych * wybuchy histerii, płaczu, ataków nawet w środku nocy, ta dziewczyna się budzi i zmyśla, kłamie i robi aferę na całą rodzinę * panika, niewiarygodnie wysoka potrzeba zwrócenia na siebie uwagi, zwłaszcza po alkoholu. Nie wiem co o tym sądzić... jak to można zinterpretować ?

Gość uciekaj gdzie pieprz rosnie
i zapomnij o niej dla własnego dobra , chyba że jestes matką teresą od psycholi to mozesz poswięcić swoje życie dla kogoś kto i tak będzie miał cię w d...

Gość AbCdjo
Ja mam schizofrenie paraidoalna czy jakoś tak, u mnie się objawia to że mam straszne lęki, np przed ludzmi kiedyś przed seksem straszny lęk miałam, potrafie wmówic sobie dużo coś co jest nieprawda i w tym tkwić. Obecnie mam 19 lat a schiozfrenie stwierdzili u mnie jak mialam 17 lat. Dużo osob mysli że jak schizofrenia to odrazu jakis bandyta itp a to nieprawda. Choroba jak kazda inna u kazdego inaczej się objawia i kazdy inaczej ją przeżywa. U mnie jak już pisałam lęki, wmawianie sobie czegoś co jest nieprawda, troche się boje społeczeństwa ze ludzie o mnie gadaja itp... mam wrazenie ze kazdy gada o mnie zle itp nawet jak na ulicy przejde obok kogoś.. Mam nadpobudliwe emocje albo jestem obojętna wtedy gdy nie powinnam...

Gość ajaaaje_kokodżambo
ja z tą dziewczyną jestem na bardzo, bardzo złych stosunkach. Opowiada o mnie rzeczy, o których bym nawet nie pomyślała. Niszczy wszystkich dookoła siebie. Martwi mnie tylko to, że niestety chłopak, który z Nią jestem, z nią mieszka i który jej się oświadczył, nie widzi tego że ona prawdopodobnie jest chora, a niestety jest bratem mojego chłopaka.. także sami widzicie, że ciężka sytuacja nie mieć z nią nic wspólnego. Zaczęłam się interesować tym stanem rzeczy, po wielu jej wyskokach. Mój chłopak i jego rodzice uważają, że ona również ma coś z głową.. Ja jej nienawidzę, ale nie chcę robić tak żeby się z Niej naśmiewać, chciałabym uświadomić jego brata że powinien wziąć dziewczynę na leczenie, jeżeli planuje z Nią życie razem, dzieci itd..

Gość ajaaaje_kokodżambo
tylko sama też nie wiem, czy się w to angażować ? Czy lepiej to zostawić i nie widzieć problemu... Boże jak sobie pomyślę jak a dziewczyna zniszczyła mi kontakty z całą rodziną mojego chłopaka to mam ochotę ją zabić;/ Aż mnie ściska kiedy pomyślę, że będzie musiała być na naszym ślubie i mieć jakąkolwiek styczność kiedyś z moimi dziećmi.. Nie mogę do tego dopuścić..