Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tweeetyy

usg genetyczne robic czy nie?

Polecane posty

Gość tweeetyy

dziewczyny , jestem w 12 tyg ciąży , wedlug lekarza pworadzącego (nfz) wszytsko jest ok i nie ma sensu robic tego usg genetycznego....... robic dla pewnosci czy odpuscic?

Gość tweeetyy
?:)

Gość mama2dzieciiii
Ja bym robila. U mnie tez bylo ok, kolezanki pukaly sie w glowe, po co ide wydawac kase. Ale wyszlo, co prawda nie w 12 tygodniu ale w 24 ze jest mala wada nerki. Dzieki temu podjelismy leczenie od razu po urodzeniu i dzis (po roku jest ok). Kolezanki dziecko ma taka sama wade, od urodzenia, ale niestety wykryta w 3 roku zycia. I juz tak kolorow nie jest. Jesli masz mozliwosc, dobrego lekarza dlaczego masz nie zrobic. Jak tam uwazam, ze trzeba chuchac na zimne (a tak w ogole skad jestes?)

Gość tweeetyy
kraków , bardzo się boje tego badania...

Gość sdfghjkzxcvbnm,
Ja bym się nie zastanawiała na Twoim miejscu, swoją drogą, dziwne, że lekarz odradza Ci to badanie, mnie i moje koleżanki lekarz zachęcał do jego wykonania

Gość tweeetyy
a w ktorym tyg najlepiej zrobic to badanie?

Gość Ja robiłam
prenatalne w 13t4d chociaż w mojej rodzinie ani chłopaka nigdy nie było żadnych wad wrodzonych ani chorób. Wszystko wyszło w porządku, maluszek nie chciał się odwrócić więc musiałam trochę pospacerować potem jakoś się obrócił. Przypuszczenia nawet padały, że będzie to chłopczyk :)Zastanawiam się tylko czy robić jeszcze te drugie genetyczne po 20 tygodniu.

Gość mama2dzieciiii
a to Ci nikogo nie polece bo ja z podlasia. Najlepiej chyba w 13 tygodniu (ale lepiej zadzwon i sie spytaj)

Gość mama2dzieciiii
ja powtorze to co napisalam - u mnie w 12 tygodniu bylo wsyztsko ok, po 20 wyszla mala wada nerki (w 12 byly jeszcze niewyksztalcone). Ja bym robila!

Gość Ja robiłam
Jeśli jesteś z krakowa to w Ludwin&Ludwin teraz jest jeszcze promocja na te badanie. Tam można wykonać HD Live USG 4D. Wejdź sobie na ich stronkę jak jesteś zainteresowana.

Gość a jaki jest koszt tego
badania?

Gość Ja robiłam
teraz 200 zł tylko nie wiem do kiedy to trwa, musiałabyś zobaxczyć na ich stronie. Ja robiłam w Gliwicach płaciłam 250 trochę daleko mi do Krakowa było :P

Gość a jaki jest koszt tego
ale jak trzeba robić po 12 tyg i po 20 (dla pewności) to trzeba liczyć 500...

Gość sdfghjkzxcvbnm,
Usg genetyczne robi się między 11 a 13 tygodniem + 6 dni. Te drugie badanie, nazywane "połówkowym" wykonuje się między 18 a 23 tygodniem. Ja robiłam i to i to, i jeśli będę znowu w ciąży na pewno zrobię ponownie.

Gość ???????????
to usg jest obowiązkowe!!!!!to nie lekarz tylko patałach co odradza takie badanie!!!!!!

Gość Ja robiłam
Jakby był obowiązkowe to każda kobieta dostawała by skierowanie na badanie. Za granicą co prawda jest obowiązkowe i darmowe.

Gość tweeetyy
nie jest obowiązkowe...

Gość Moja siostra 2
razy w ciąży była nie robiła wcale tego badania, dzieci zdrowe więc obowiązkowe nie jest. Nie każdy ma też taką kase żeby wydać na te badanie, test z krwi to też dodatkowe 200 zł.

Gość o zesz...........
oczywiscie, ze robic, co to za lekarz, ktory ci to odradza :O???

Gość o zesz...........
aha, kasy nie ma, zeby wydac na badanie, a jak dziecko bedzie chore, to kasa na jego leczenie sie znajdzie :O??

Gość o zesz...........
jesli sie swiadomie zachodzi w ciaze, trzeba rowniez liczyc sie z kosztami

Gość Jak Twoja matka
chodziła w ciąży to miała usg wykonane 1 raz a wizyt może miała ze 3 w ciąży . O badaniu genetycznym nigdy pewnie nie słyszała w tamtych czasam a kobiety jakoś zdrowe dzieci rodziły, teraz chcąc nie chcąc i tak można chore urodzić.

Gość Jak Twoja matka
Lekarze są zgodni jak w rodzinie żadnych chorób, wad genetycznych nie było to ryzyko jest minimalne. Różnica jest w tym , że wykresy i cyferki na kartce dostaniesz.

Gość o zesz...........
kiedys w dawnych czasach, nie bylo w ogole usg, a tetno i bicie serca dziecka lekarz wysuchiwal prze tube. To, ze kiedys tak bylo, nie oznacza, ze dalej ma tak byc, zyjemy przeciez w 21 wieku

Gość Jak zrobisz genetyczne w 5
miesiącu dowiesz się że dziecko jest chore to lekarz już z tym nic nie zrobi, masz tylko czas żeby oswoić się z tą myślą

Gość ???????????
wiesz ja miałam podejrzenie ZD ..chorób w genetycznych w rodzinie żadnych...i nie porównujmy lat-80-90 z usg...technika idzie do przodu i trzeba z tego korzystać...to jest moje zdanie

Gość Jak Twoja matka
nie każdy zarabia 3 tysiące żeby chodzić na te badania w polsce mało kto może tyle zarobić a jak jest się np samotną matką ma marne dochody a dziecko to wpadka to taka kobieta na te badanie nie pójdzie i to jej wybór .

Gość Jak Twoja matka
Wy jesteście ograniczeni jacyś. Zaraz będzie, że trzeba było d*** pilnować bo w tym kafeterianie są najlepsi :P

Gość ale pleciesz :/...
w "razie czego" ciążę genetycznie uszkodzoną można legalnie terminować do 24tc, więc zostanie coś więcej niż "oswajanie się z myślą" :o.