Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość networkmamasięboi

zwolnienie lekarskie w ciązy

Polecane posty

Gość networkmamasięboi

Witam! Czy potrafi Ktoś odpowiedziec mi na pytanie - na jakiej podstawie ZUS wypłaci mi chorobowe ( ciąża ) jeśli pracuję dopiero od miesiąca , a wcześniej byłam bezrobotna , więc nie otrzymywałam żadnego wynagrodzenia ani zasiłku ... nie ma więc 12 miesięcy na podstawie których liczą średnią... jak to jest? Proszę o pomoc

Gość networkmamasięboi
nikt mi nie potrafi pomóc?? bardzo proszę o jakąś radę

Gość krakowiiann
Jeżeli pracujesz 1 m-cą to nie masz umowy o prace, nie dostaniesz nic.

Gość networkmamasięboi
mam umowę na czas nieokreślony! nie chcę zaraz biec na to zwolnienie ale jeżeli tak się zdarzy , a przecież może - z różnych przyczyn , to co wtedy? należy mi się chorobowy i macierzyński? i na jakiej podstawie jest to obliczne? dziękuję za odpowiedzi :)

Gość panie wyzarte sa
no super - miesiac w pracy - miesiac w ciazy...albo i wiecej... a potem sie kobitki dziwia ze pracodawcy nie chca takich zatrudniac.

Gość networkmamasięboi
u mnie to akurat jest odwrotnie , chciałabym pracować ale obawiam się że nie będę mogła ... wie Ktoś jak to teraz będzie ze mną? należy mi się coś czy nie :( ?

Gość Przede wszystkim nie dostanies
zasiłku, bo ZUS będzie podejrzewał oszustwo- zostałaś zatrudniona celem wyłudzenia zasiłku, bo kto niby zatrudnia kobiete w ciązy?

Gość Przede wszystkim nie dostanies
Szczególnie, że z punktu dostałaś umowę na czas nieokreślony. Grubymi nicmi to szyte:O

Gość pot opt
autorka dobrze zrobiła

Gość Krakowska pocztówka
Żaden pracodawca w 1mies pracy nie daje umowy i to na czas nieokreslony, spierniczaj trolu.

Gość zielone oczy i kasztanowy wlos
macierzynski nalezy ci sie po przepracowanym ROKU ... a dlaczego nie mozesz pracowac te 9 miesiecy ?

Gość networkmamasięboi
Moi Drodzy! Przede wszystkim , gdybym zaszła z premedytacją - nie zadawałabym teraz tych wszystkich pytań bo już wcześniej zorientowałabym się w temacie ... Stało się tak że zaszłam w ciążę z czego się cieszę , równie cieszyłam się kiedy podjęłam pracę bo długo nie pracowałam ... Proszę nie osądzać mnie tak pochopnie tylko pomóc rozwiać wątpliwości . Wiem że mogę być posądzona o próbę wyłudzenia...

Gość networkmamasięboi
nie mogę pracować bo to praca która mogłaby zagrozić ciąży , aha czyli macierzyński należy się tylko w przypadku kiedy kobieta ma przepracowany poprzednie 12 miesięcy? a jeśli tak nie jest to należy mi się jedynie chorobowy ewentualnie?

Gość pot opt
nie rzejmuj sie autorko tymi pojebami. dbaj o siebie i idz na l4

Gość zxzz
Skąd twierdzenie że trzeba przepracować rok? "Zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego lub w okresie urlopu wychowawczego: urodziła dziecko, " Cytat ze strony ZUS.pl

Gość pot opt
pracodawcy tak nas oszukuja,że nie miej skrupułów . Idz śmiało na l4 i dbaj o siebie

Gość ghhghg
Nie musi pracować rok. Jednak nie dostanie macierzyńskiego, a praca od pierwszego miesiąca i umowa na czas nieokreślony to totalna bzdura.

Gość zxzz
ghhghg -skąd twierdzenie że nie dostanie macierzyńskiego?

Gość networkmamasięboi
Pracowałam wcześniej przez kupę czasu na czarno - takie czasy! nie próżnowałam ani nikogo na nic nie naciągam! Zaszłam w ciążę ! i chciałabym znać swoje prawa , dziękuję tym osobom ,które przekazują mi informacje , które posiadają ... i rozumieją moją sytuację.

Gość networkmamasięboi
zxzz na jakimś forum prawnym znalazłam informację iż na zwolnienie mogę udać się już po przepracowanym miesiącu a ten zasiłek macierzyński należy mi się od od dnia porodu... czy możesz potwierdzić te informacje?

Gość herrr
Zaszłaś w ciążęod razu jak dostałaś pracę, sprytnie.

Gość networkmamasięboi
tylko zaznaczam że przez poprzednie dwa lata byłam zarejestrowana w PUP

Gość networkmamasięboi
tak , taka sprytna jestem że nie wiedząc co mnie może czekać zaszłam w ciążę , wybacz ale dla mnie to byłby szczyt debilizmu z nie spryt

Gość lollllllllllll
Musisz byc nie mniej niz w 12 tyg ciazy, wtedy pracodawca musi ci przedluzyc umowe do dnia porodu

Gość networkmamasięboi
dziękuję :)

Gość zxzz
Przy umowie na czas nieokreślony ciężarna jest chroniona od samego początku ciąży -nie ma mowy o granicy 12tc.

Gość kjkjjkjh
Pracodawca może mieć kontrolę z ZUSu w sprawie bezzasadności zatrudnienia Cię :D

Gość networkmamasięboi
ile trwa teraz macierzyński 140 dni ?