Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SHINeex3

Co zrobić aby moi rodzice nie odebrali mi dziecka.?

Polecane posty

Gość SHINeex3

Jestem w ciąży, mam 17 lat a po urodzeniu dziecka nie będę miała jeszcze skończonych 18 lat. Nie chce aby moja mama ani nikt z mojej rodziny wychowywali tego dziecka, ponieważ mama ma problemy z alkoholem i w moim domu nie ma zbytnich warunków do tego. Będę bała się zostawić moje dziecko z matką jak będę wychodzić do szkoły. Co mam zrobić aby dziecko po urodzeniu było przy mnie i żebym ja miała do niego wyłączną opiekę mimo tego, że będę miała jeszcze 17 lat a do lat 18 będzie mi brakować jeszcze 7 miesięcy.?

Gość pati0122
a co z ojcem dziecka?

Gość nic zrobic nie mozesz
takie jest prawo rodzinne,dopiero po ukonczeniu 18 lat mozesz sprawowac opieke nad dzieckiem,do tego czasu prawnym opiekunem moga zostac twoi rodzice

Gość nic zrobic nie mozesz
jak autorka powie w sadzie ze matka pije to dziecko trafi do domu malego dziecka niestety ojciec dziecka nie ma nic do tego bo matka jest nieletnia

A jesli ojciec dziecka jest pelnoletni to tez nie ma prawa do opieki nad nim albo jeego rodzice jezeli wyraza zgode? Nie znam sie na prawie ale wydaje mi sie ze ojciec dziecka tez jakies prawo do niego ma i jesli sad nie przyzna opieki matce autorki to chyba rodzice drugiej strony maja prawo sie o ta opieke starac?

Gość ojjjjjjjjjjj
ojciec dziecka, pewnie nieznany :O

Gość Czesc, ja te
Niestety dopóki nie ukończysz 18lat opiekunem mogą być Twoi rodzice, ewentualnie chłopak, jeśli jest pełnoletni i ma w miarę stabilną sytuację materialną, czyli stałą pracę itp. Czy ktoś wie o alkoholizmie Twojej? Macie dozór kuratora, niebieską kartę itp? Jak ten alkoholizm wygląda? Czy mama pije codziennie, weekendowo , czy jest agresywna? Czy po prostu upija się i idzie spać? Może spróbuj porozmawiać z mamą, powiedz, że nie chcesz stracić dziecka, że to jest tylko kwestia prawna, bo ktoś musi formalnie miec władzę nad dzieckiem, ale opiekowac i wychowywać będziesz jak najbardziej Ty, żeby nie było nieporozumień. Musisz liczyć się z tym, że jeśli ktoś by nakrył Twoją matkę pijaną u wezwal policje, to dziecko mogą zabrać. A Twój ojciec? Też pije? No i co z ojcem dziecka.. ? Ewentualnie jego rodzicami?

Gość Czesc, ja te
Co do ojca dziecka to jest tu pokomplikowane, bo nawet jeśli on jest pełnoletni to nie będzie to wyglądać tak, że idzie po narodzinach do USC i uznaje dziecko jako swoje, nadaje nazwisko itp. Musi on wytoczyć sprawę, tj. wystąpić do sądu o ustalenie ojcostwa. Wtedy odbywa się sprawa wraz z matką dziecka i jej opiekunem prawnym. Ale do tego czasu zanim ędzie sprawa to dziecko nieletniej musi mieć opiekuna prawnego, więc tak czy inaczej wszystko zależy od Twoich rodziców... Może nie mów nic o alkoholizmie matki, wytrzymaj ten miesiąc , czy dwa (zaleznie od wyznaczenia terminu sprawy przez sad) i wtedy ojciec dziecka może być opiekunem prawnym...

A co z ojcem dziecka? Jak ojciec nie ma prawa? Jeżeli ojciec dziecka jest normalnym odpowiedzialnym facetem, to wiadomo,że lepiej jak trafi pod jego opiekę niż do domu dziecka. Autorko jeżeli chciałabyś mieć wyłączną opiekę do dziecka to jest jedno rozwiązanie tylko ,musiałabyś stanąć przed ołtarzem(ślub). Bez tego niestety do 18 roku życia nie będziesz wyłącznym opiekunem prawnym dziecka. Jeżeli w sądzie powiesz,że Twoja mama jest alkoholiczką to prawdopodobnie sąd odbierze te dziecko i umieści w domu dziecka.

Gość SHINeex3
Wiesz...ojciec dziecka akurat jest znany i robimy wszystko, żeby było dobrze./..