Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cgvfgfgfg

Do tych co ogrzewaja wode bojlerem

Polecane posty

Gość cgvfgfgfg

Lepiej go wlaczac tylko do nagrzania czy caly czas ma byc w pradzie?

Gość cgvfgfgfg
Nasz sie grzeje 40min. Ale tez mam wlaczony caly czas

Gość asdfghjkl;
zależy jaki bojler. u mnie nigdy nie jest cały czas włączony tylko na wieczór przed kąpielą bo niestety ale rachunki za prad byłyby astronomiczne. i obecny nagrzewa się w pól godziny na tyle że mam pełna wanne a poprzedni który miał słabsza grzałke i nie byl dobrze zailozowany grzał się dwie godziny.

Gość cgvfgfgfg
Bo slyszalam dwie opinie.Jedni twierdza,ze jak bojler jest caly czas w pradzie to bardzo duzo pradu zzera,a z kolei inni twierdza,ze wylaczanie i wlaczanie wieczorem zabiera wiecej mocy....i teraz niewiem

Gość cgvfgfgfg
aa i ja mam zawsze bojler ustwiony na maksymalna temperature grzania

Gość Żelisław zbanowany
Bo to prawda z tym prądem, lepiej włączać bojler tylko godzinę-dwie przed planowaną kąpielą. Ręce można myć w zimnej.

Gość cgvfgfgfg
a w czym zmywac?? gotowac na gazie??

Gość Żelisław zbanowany
No tak, to jest problem. :o Przed zmywaniem to samo.

Gość cgvfgfgfg
My mamy to jakos polaczone,bo ciepla woda z bojlera leci tez w kuchni,a tam wiadomo warzywa czy mieso tez trzeba umyc..

Gość Oczywiście że
Luuuudzie bojler to anachronizm.Najlepszym rozwiązaniem jest ogrzewacz przepływowy.On po prostu ogrzewa wodę w momencie otworzenia kurka ciepłej wody/na bieżąco/.Temperaturę ustawia się na elektronicznym wyświetlaczu.Zalety: - zużywa prąd tylko w momencie poboru ciepłej wody -nieograniczona ilość poboru ciepłej wody Ja mam ustawioną temperaturę 43 stopnie i nie muszę mieszać tej wody z zimną.W sam raz do zmywania jak i do natrysku.Oczywiście w każdym momencie można tą temperaturę dowolnie zmienić.Ogrzewacz taki zajmuje tyle miejsca ile pudełko na buty i tyle.Niepotrzebny jest żaden zbiornik typu bojler.W bojlerze woda grzeje się niezależnie czy się ją używa.Jest termostat,który i tak po pewnym czasie załącza ponowne ogrzewanie.Bez sensu.

Gość cgvfgfgfg
ile to kosztuje??? i jak sie na tym wychodzi z pradem?

Gość Oczywiście że
kOSZTUJE ok.800 zł w zależności od producenta-polecam firmę Wijas z Kielc.Jeśli chodzi o pobór prądu to jest on uzależniony od temperatury wody zimnej,dostarczanej do ogrzewacza i żądanejtemperatury ciepłej wody.To jest inteligentne urządzenie i w zależności od tych temperatur samo ustala pobór prądu.Jego maxymalna moc to jest 18kW ale nie sugeruj się tym bo to jest jego maxymalna wydajność.On będzie w takim reżimie pracował jeśli byś dostarczyła mu wodę lodowatą 1stopień np. a chciałabyś mieć 99 stopni/wrzątek na wyjściu.Praktycznie ja w domu 180m/dwie łazienki za prąd płacę 200 zł na miesiąc,za wszystko. Tak,że nabywając taki ogrzewacz nie bój się jego mocy pobieranej bo to jest myślące urządzenie i lepiej jest mieć jakiś zapas mocy na wszelki wypadek.

Gość cgvfgfgfg
zima u nas jest baardzo zimna woda:/ mieszkamy w starej kamiennicy i nie raz jak sa mrozy to woda zamarza.ja place 170zl za prad w kawalerce wiec raczej sie skusze.

Gość jhfndkjfhndkj
Ja wyłączam tylko jak jade gdzieś, gdzie będę dłużej niż 2 dni :) w innych wypadkach się nie opłaca .

Gość wegt
Ja muszę włączyć 2 godz przed kąpielą w zimę krócej bo jest ogrzewany również z pieca CO. Głównie używał przysznica przepłyowwego

Gość hghugjhg
Dziekuje za cenna rade:) biore sie za szukanie

Gość gość
najlepiej jest kupić bojler w sprawdzonym miejscu, np w sklepie o dobrej opinii, znam taki: promagsklep.pl/ - mają dobry sprzęd

Gość gość
Ja akurat mam od firmy Piecbud bojler i jestem bardzo zadowolony. Żadnych problemów. Zdecydowanie bezawaryjny sprzęt co się chwali :) Aaaaa ! no i z wężownicą jest bo to istotne. Na http://www.piecbud.net.pl/produkty1/bojlery można poogladac, poczytać

Gość gość
Też byłam zielona przed zakupem tego podgrzewacza. Znajoma poleciła mi sklep Przeplywowe.pl gdzie pracują po prostu specjaliści i oni po krótkim wywiadzie dopasowali go do moich potrzeb. Jak ktoś się szuka i zastanawia, to lepiej od razu bez obaw wybrać się do zaufanego sprzedawcy.

Gość gość
A ja przypadkiem trafiłam na bloga, na którym można poczytać o ogrzewaczach i podobnych rzeczach. Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, także polecam! Bloga nazywa się : http://ogrzejwode.pl/

Gość tadzik 11
Witam wszystkich jestem Elektrykiem i powiem wam ze najlepiej jak bojler jest caly czas wlaczony do.sieci gdy zuzyjecie jej do.kampieli i niema juz cieplej wody dla drugiej osoby , to szybko sie nagrzewa i jest mniej zuzycia pradu a jak go.wylaczacie i wlaczacie to sa rachonki kosmiczne w tedy w bojleze nagrzewa sie na nowo i zajmoje pare godz pozdrawiam

Gość Wrozka kominowa
Nie wolno wylaczac bojlera. Musi on zawsze utrzymawac min 55stC z uwage na rozwoj niebezpiecznej bakterii o nazwie legionella w temperaturach od 20-45stC. Jezeli chcesz wylaczac bojler musisz go oprozniac a nastepnie napelniac przed nagrzaniem.

Gość Konrad

cenna uwaga, po stokroc masz rację

Gość Studentka

WItam
Czy aby napewno bardziej opłaca się zostawienie bojlera włączonego ?  czy mniej prądu zużywa właczając go codziennie 2 godz przed kąpielą ? gdzie i tak woda sie grzeje z dobre 3-4 godz zanim wszyscy wezmą kąpiel ?