Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmLena07

Kąpiel niemowlaka

Polecane posty

Gość mmLena07

w szpitalu położna zaleciła mi kąpiel dziecka dwa razy w tygodniu, teraz dziecko skończyło miesiąc, czy z czasem powinnam zacząć częściej kąpać moją córeczkę? czy dopiero jak zacznie raczkować, więc i bardziej się brudzić? dopiero wtedy zacząć kąpać codziennie?

Gość musisz to przemyśleć bo
???zawsze kąpałąm codziennie

Gość raspberry&
Słaba prowokacja...

Gość bgfbgf
a myslisz ze teraz to masz dziecko czyste bo nie raczkuje? taki niemowlak to dopiero się poci! i jeszcze szcza i sra, wedlug mnie powinno sie takiego myc codziennie.

Gość OJO78
za malo dbasz o higiene dziecka - ja w pewnych sprawach do dziecka podchodze tak jak do siebie np . sproboj sama nie kapac sie codziennie a 2 razy w tygodniu!!!! pomimo tego ze (zakladam) nie kopiesz rowow, nie babrasz sie w smieciach to i tak sie pocisz, brudzisz jak mozna czy to dziecko czy dorosly nie wykapac sie codziennie no jak!????

Gość o czyścioszki
sie odzywają. ja od poczatku kąpię dziecko co 2-gi dzień, a ma prawie 2 lata. w lecie codziennie bo się brudził w piasku :)

Gość mmLena07
ludzie, przecież sobie tego nie wymyśliłam! to zalecenie ze szpitala, a nei mój wymysł, jakby powiedzieli, żebym kąpała codziennie to codziennie bym kąpała. Normalne, prawda? Dziecko jest przy każdym karmieniu przewijane i przemywane w wiadomych miejscach, myję też mu codziennie buzię i rączki, przebierane też jest codziennie. Dwa razy w tygodniu to zalecenie położnej, która ma jednak większa wiedzę niż mądralińskie z kafe, prawda? nie wynika to z mojego lenistwa, tylko zalecenia osoby, która się zna na rzeczy o wiele lepiej niż wy.

Gość OJO78
ja od poloznej ze szpitala dostalam zalecenie poloznej zeby kapac codziennie.... wiec tak jak ty uwazam ze polozna ma wiedze wieksza niz my tu z kafe! jak widac co polozna to inne zdanie bo polozna to nie wyrocznia tylko zwykly czlowiek

Gość mmLena07
jedyne czego nie wiem i szukam jakiś wskazówek, to tego, czy zwiększać z czasem tą częstotliwość, ale tutaj widzę, że się nie dowiem, bo tylko okazję do kłótni widzicie i nie macie nastawienia, żeby komuś normalnie po ludzku pomóc, czy doradzić.

Gość OJO78
jak widzisz masz zdrowy rozasdek bo sie zastanawiasz czy nie za rzadko kapiesz dziecko i to jest in plus ja ci tylko zwracam uwage ze co szpital to inne zalecenia ale trzeba tez ufac swojej intuicji mi np polozna zakazala obcinac dzieckum paznokcie - kazala zrobic to dopiero jak skonczy miesiac!! moja przyjaciolka ktora rodzila w innym szpitalu takiego zalecenia nie miala i nie posluchalam poloznej i obcielam wczesniej - bo gdybym czekala to chyba po miesiacu malemu moglabym tipsy zalozyc

Gość zonaKraka
Jak będziesz podchodziła na zasadzie "bo położna tak mówiła" to po co pytasz? Mi położne w szpitalu powiedziały żebym dała butelkę, a karmiłam piersią pół roku... Bratowej położna powiedziała żeby 24 st. dawała dziecku czapeczkę, długie body i skarpetki pod pajacyka + kocyk- bratowa odpuściła dopiero jak dziecko całe w potówkach było... Ja kąpałam codziennie, albo spocił się, albo ulał, albo choćby kupsko zbierałam z pleców czy spodenki miał przesikane. Zresztą od razu miał podrażnioną skórę bez kąpieli, zwłaszcza na szyi, pod pachami i w pachwinach.

Gość tempe szczaly
Oczywiście te, które umieją czytać, mogą sobie poszukać w necie artykułów o najnowszych zaleceniach pediatrów, raport WHO. Obecnie zaleca się kąpiel noworodków co 2-3 dni, codzienne moczenie w wodzie, jeszcze z dodatkiem kosmetyków do kąpieli, narusza naturalną barierę och

Gość tempe szczaly
ochronną delikatnej skóry dziecka. Nie należy więc kąpać codziennie, chyba że dziecko bardzo się poci, są upały itp.

Większą wiedzę teoretyczną to może i mapołożna ale chyba jednak zajmująca się codziennie swoim dzieckiem matka jest lepszym źródłem wiedzy.... uważam zresztą że każdy robi jak uważa-ja kąpałam codziennie i dziecko żyje i ma się dobrze :P

Gość o boze nie!!
co to jest "tempe szczaly"? :-D

Gość o boze nie!!
a poza tym WHO ma to do siebie ze za 2 lata te zalecenia sie zmienia :-D

Chyba bym zwariowała jakbym przez 3 dni się nie wykąpała...i myślę, że dziecko również nie czułoby się komfortowo. Ja dziecko kąpię codziennie i to też jest zalecenie położnej. Jeszcze nie słyszałam, żeby komukolwiek położna powiedziała, że dziecko ma być kąpane 2 razy w tygodniu tylko! Przecież dziecko się rusza, poci, wychodzę z nim na spacery, nie raz mu się uleje więc przebieram obmywam mokrym wacikiem, ale jednak to nie to samo co kąpiel. Poza tym dzieci czują się bezpiecznie jak mają ustalony pewien rytm dnia. Jedzenie, spacery, kąpiel o mniej więcej tych samych porach codziennie.

Gość ja kapalam przez pierwszy
miesiac co dwa dni - tu chodzi o ochrone natruralnej skory dziecka a woda zmywasz i wysuszasz

Gość wcale nie tempe szczały
Moje dzieci już są duże i mają dni, kiedy im odpuszczam kąpiel. Jednak pamiętam, że takie leżące niemowlę niekąpane śmierdzi bardziej niż takie, które już się brudzi raczkując czy samodzielnie jedząc. Jak którejś nie wykąpałam wieczorem tylko przemyłam chusteczkami to ciężko było następnego dnia wytrwać do wieczora. Czuć było taki zapaszek ulanego mleka i tego co było w pieluszce :O, mimo że dziecko umyte na sucho i w czystym ubraniu. :O Ja bym myła częściej.

Gość do o boze nie
chyba chodzilo o "tępe strzały" hehe - wystartowała z who - chciala błysnac a ortograii nie zna :-P

Ja kąpię w Oilatum, między innymi ze względu na wrażliwą skórę dziecka, ale też dlatego, że po tym już nie trzeba używać oliwki ani żadnych specyfików nawilżających. Codzienne kąpiele ani mu nie szkodzą, ani wysuszają skóry.

Gość tempe szczały
Wpiszcie sobie w Google hasło "ironia" a później wyskakujcie ze znajomością ortografii :D proste jesteście jak konstrukcja cepa, moje panie :D

Ja również kąpię codziennie. Na początku również w Oilatum, teraz na noc smaruję oliwką.

Gość dziecko karmione piersia powi
ja nie kapie codziennie bo i po co

Gość mmLena07
przy zmianie pieluszki jest przemywana wodą więc nie pachnie brzydko, nie jest wycierana "na sucho" jak ktoś napisał, za każdym razem jak uleje mleko to też dokładnie wycieram. Skórę ma absolutnie zdrową i naprawdę idealną, nie ma żadnych skaz, więc w sumie póki co się sprawdzała taka kąpiel co kilka dni.

Gość dgdklks
Położna dobrze radzi, nie ma żadnego powodu, by codziennie kąpać niemowlę i zmywać mu naturalną ochronę w postaci płaszcza lipidowego. Ja od początku kąpię dziecko co drugi dzień, codziennie ma przemywaną buzię, rączki i pupę podczas przewijania mokrymi chusteczkami odświeżaną. Codziennie kąpałam syna w lato podczas upałów, bo wtedy jednak trzeba było go całego odświeżyć.

Gość mnbvcdfghjkm,nb
moje dziecko spedzilo na oddziale neonatologicznym 3 tyg(wczesniak) i bylo kapane-nie moczone codziennie i ja tak kapie moje dziecko doskonale wie ze po kapieli idziemy spac i to jest jego rutyna a ma juz 13 mcy i ani razu nie odpuscilismy kapieli.Kapie go kilka minut nie pozwalam sie moczyc czesto wlewam oliwke do wody i tylko delikatnie osuszam recznikiem skore ma cudna jak to mowi pediatra alabastrowa wiec kazda opinia inna a to kazda matka sama decyduje jednak budowanie dobrych nawykow jest wazne\widze po starszym synu ktory ostatnio poklocil sie z woda i mydlem i musze gfo gonic...ma 10l/

Gość asve
Ja tez na oddziale usłyszałam po porodzie zeby kąpać 2x w tygodniu ale kąpie co drugi dzień najczesciej. Albo codziennie.