Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grzecznie prosze

Mamy napiszcie co gotujecie przewaznie na obiady- szukam pomyslow

Polecane posty

Gość grzecznie prosze

Napiszcie co przewaznie robicie, bo chcialabym poszerzyc nasze menu. My lubimy ryby przewaznie i mieso drobiowe i wolowe wiec fajnie by bylo jakbyscie daly jakies pomysly na dania z uzyciem tych ryb i mieska, ale niekoniecznie:) Bede bardzo wdzieczna. Aha nie jadamy zup wiec pomysly na zupy odpadaja.

Gość ja mam ale trzymam dla dru
to masz pecha bo zupki sa zdrowe,na warzywkach.miesa nie powinno sie jadac czesciej niz 2x w tyg

Gość ja robie
dzis zrobiłam leczo - kiełbaska podsmażona, papryka, koncentrat pomidorowy

Gość grzecznie prosze
ale nie lubimy zup i nie zmienie tego. Moj maz nie znosi leczo wiec raczej odpada:(

Gość mrrrrrr3241
moje pociechy lubią spagetti , zupę pomidorową , risotto, barszcz z krokietem, gulasz z kaszą -tak z kaszą jaglaną , bo zdrowa i lubią :)

Gość szukaczka
daj przepis na ten gulasz :-)

Gość ajamysleze
ja lubię rybkę podsmażoną, rozdrobnioną, do tego oregano, trochę sosu chili, tarty ser, przyprawy do smaku, pakuję to w papier ryżowy i zawijam, potem w jajo, bułę tartą i podsmażam. polecam z ryżem i mieszanką warzyw chińskich.

Ja zrobiłam dzisiaj cos, za czym moj wybredny pod względem kuchni mąż przepada! Natarlam schab czosnkiem, solą, majerankiem i bazylią, a potem wlozylam do (zimnego) piekarnika na 180C. Do tego zrobiłam pyszny sosik musztardowy i sałatkę. Palce lizać! Niema przy tym roboty, bo sos to kwestia 5min, a mięso samo sie piecze :)

Gość lopo
ryba po grecku: warzywka ugotować w talarkach, rybkę podsmażyć lub udusić, do warzyw dodać koncentrat, doprawić ziołami jakie lubicie, solą, pieprzem, nakładać warstwami ryba warzywa, podawać z ryżem. Śledź w śmietanie z ziemniakami: śledzia kroimy w kawałki, trzemy ogórka kiszonego, jabłko, cebulkę, dodajemy kukurydzę, fasolkę i groszek, doprawiamy smakiem, dodajemy smietany. Z mięs to kotleciki wołowe mielone z farszem w środku serowym lub schaby nadziewane pieczarkami. Wykwintnym daniem są zrazy wołowe nadziewane wędzoną szynką z sosem z prawdziwkami suszonymi (najlpiej świeżymi;) ) łosoś w ziołach podany na wierzchu ze szpinakiem. Swojskie danie to kawałki wieprzowiny ugotować w bulionie z warzywami, bulion zostawić na zupę, a część polać mięsko z ugotowaną kapustą kiszoną, doprawić wszystko smietaną

ZUPY : rosół pomidorowa krupnik ryżowa ogórkowa barszcz biały i żurek grzybowa jarzynowa II DANIA (DRÓB) kotlet dewolaje szaszłyki roladki - mnóstwo kombinacji udka/kurak pieczony - Tu jest mnóstwo kombinacji. ala chińszczyzna RYBY : najczęściej panierowane w jajku i mące a czasami z braku laku paluszki rybne WIEPRZOWINA bitki w sosie roladki schabowy kotlety mielone pulpety w sosie pomidorowym,pieczarkowym lub koperkowym polędwiczki na różne sposoby schab pieczony szaszłyki DANIA TYPU JEDNOGARNKOWE itp. leczo gulasz bigos DANIA MĄCZNE itp. kopytka szare kluski naleśniki pyzy pierogi COś SZYBKIEGO tarta zapiekanki makaronowe/ziemniaczane z warzywami i mięsem.

Gość oczekiwaczka
pieczona dynia z ziołami - dobre, pożywne i minimum wysiłku

Gość ciekawskaaaaaoo
a ja tez ci dam fajny prosty przepis obiad gotowy w 15 min :) Szpecle z lidla gotuje 15 min ( to jest taki bawarski makaron z pszenicy) a w tym czasie podsmazam pokrojonego w kosteczke fileta z kurczaka przyprawionego wegeta,jak sie usmazy to wlewam 200 ml slodkiej smietany 30 % i 250 ml wody i zageszczam maka z woda,dorzucam pokrojony szczypiorek albo zielona cebulka,odcedzam szpecle i wszystko mieszkam w garnku.Obiadek bycha,wlasnie dzis mialam na obiad i wszyscy zadowoleni a najbadziej moj 23 miesieczny synus,zjadl caly talerz:)

Gość A MOŻE?
Polędwiczki wieprzowe w sosie z musztardy Dijon! Proste i pyszne polecam

Gość ciekawskaaaaaoo
a moze jak ty robisz te poledwiczki i ten sos ?

to niedobrze, że nie jadacie zup, bo są bardzo zdrowe. :) ja codziennie mam tysiąc różnych pomysłów na obiad. dzisiaj mieliśmy na pierwsze krem z pieczarek z grzankami czosnkowymi lub ziołowymi do wyboru, a na drugie pyzy z farszem z mięsa mielonego z sosem pieczeniowym i surówką z czerwonej kapusty.

oooo zapomniałam o tarcie - musze spróbować, czy się da jajko tym sposobem przemycić;) ja robię tak: jarskie - naleśniki ze szpinakiem, albo twarogiem, makaron ze szpinakiem albo sosem warzywnym, czasem pierogi ruskie, ale to jak ktoś zrobi, placki ziemniaczane, placki kabaczkowe;) wołowina - gulasz, albo pieczeń z sosem i kaszą, sami jemy jeszcze steki, ale dzieci nie bardzo wieprzowina -schabowe, mielone, pulpety, spagetti bolonese, polędwica z grilla albo pieczona, lasania, ryba - fish pie, kotlety z jajkiem, szczypiorkiem i odrobiną łososia, ryba pieczona, ze szpinakiem najczęściej, paluszki rybne, czasami cała ryba pieczona z masłem, natką pietruszki i czosnkiem kurczak albo indyk- kotlety w panierce sezamowej, pierś nadziewana śliwką suszoną i camembertem, albo serkiem i czosnkiem, pierś z grila w różnych sosach, roladki z pesto zawijane w bekonie, kurczak z selerem naciowym i orzeszkami, ale troche mi się znudziło co gotuję, więc teraz usiłuję znaleść ciekawy przepis na jagnięcinę:) dzieci ostatnio w gulaszu ładnie zjadły, ale ile można gulasz jeść;)

Gość Zupy sa zdrowe ale
Nie te z torebki tylko na bulionie wlasnej roboty no i pieczarkowe i inne grzybowe tez nie bardzo bo grzyby nie maja wartosci innej poza smakowa Chyba ze do tej grzybowej dodasz duzo warzywek innych wtedy grzyb bedzie jako wzmacniacz smaku