Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yoku1987

Ciekawe fakty dotyczące karmienia piersią. Wiedziałyscie?

Polecane posty

Gość Yoku1987

1. Przeciętny czas karmienia piersią to 16 minut. 2. Podczas karmienia piersią spalasz do 500 kalorii dziennie siedząc i relaksując się z dzieckiem po prostu spalasz kalorie. Idealny sposób na zrzucenie wagi bez ćwiczeń! 3. Prawie 3/4 matek wytwarza więcej mleka w prawej piersi 4. Około 1/3 matek nie odczuwa wypływu mleka 5. Przeciętny czas potrzebny do rozpoczęcia wypływu to 56 sekund 6. Mleko płynie tylko wtedy, gdy dziecko w swoisty sposób porusza językiem, trzymając równocześnie pierś dziecko samo ustawia sobie tempo, ssając i połykając tylko wtedy, gdy potrzebuje. Dziecko może ponadto oddychać i robić sobie przerwy bez odstawiania się od piersi! 7. rzeciętnie dzieci odsysają 67% Twojego mleka z piersi - ta wartość oczywiście różni się między matkami 8. Mleko wypływa przez więcej niż jeden otwór - przeciętnie ilość otworów w brodawce sutkowej to 9, a czasem może sięgnąć 18 9. 73% matek zasięga porady w celu rozwiązania problemów z karmieniem 10. 82% matek stosuje odciągacze do pokarmu 11. Karmienie piersią pomaga zapobiegać nowotworom i zmniejsza ryzyko osteoporozy - w krajach, gdzie karmienie piersią jest częstsze obserwuje się mniejszą ilość nowotworów typowych u kobiet, jak rak jajnika, macicy i piersi.

Gość Błagam Cię !
Zapomniałaś napisać, że dziecko karmione piersią ma wyższe IQ od tego karmionego MM :o

Gość hmmmmmm ????
ciekawe

Gość a to że pękają brodawki i
a jak pekną to dziecko ssie krew - ja tak miałam

Gość Yoku1987
To nie ja jestem autorką. Więc nie dopisałam. A z czym się nie zgadzasz?

Gość Yoku1987
Też tak miałam.

niektórych nie wiedziałam, no to że sie spala sporo kalorii to sama się przekonałam, bardzo szybko schudłam ale w połączeniu z jakimś dziwnym stresem i niepokojem związanym z pojawieniem się dziecka:-) Punkt 3 -ja chyba też w tej większości matek byłam.

Gość Yoku1987
1. Ja karmię krócej. 2. Dużo jem, to niewiele chudnę, bo jak ograniczam, to tracę mleko. 3. A ja z lewej. ;) 4. Odczuwam wyplyw. 5. No pewnie około minuty u mnie też to trwa. 68. ja mam przynajmniej 5, ale moze wiecej, skoro min to 8. 9. Zasiegalam. 10. Stosuje laktator Czyli tak pol na pol ;)

A ja czasem godzinę karmię:P Co do chudnięcia się zgodzę, bo chudnę około 0.5 kg dziennie.

Gość nasz mial z 8
wiem to wszystko i dlatego karmie moje dziecie a ma juz 21 mies

Gość hipcia12
przeciętny cza potrzebny do wypływu 56s? u mnie od razu leci

Gość mamakarmiącapiersią
1 pierwsze 8 tygodni wisiał na piersi, całe dnie i noce, kolejny miesiąc ssał pół godziny co 1,5 h , później od 7-15 minut co 2,5-3 h w nocy też 2 możliwe ale przestałam tracić na wadze jak wróciłam do wagi sprzed ciaży po 8 tygodniu od cc 3 mam wiecej w lewej 4 czuję wypływ, w obydwu piersiach tej której karmię i drugiej też 5 zazwyczaj leci po paru sekundach 6 do dwóch miesięcy dziecko krztusiło się 7 nigdy pierś nie jest opróżniona bo mleko jest produkowane na bieżąco, zazwyczaj je z jednej piersi 8 jeśli widzę to tryska 3-5 otworów 9 tylko zaraz po cc bo nie miałam mleka do czwartej doby 10 używam lakatora ręcznego Avent, ściągam mleko żeby pił jak jestem w pracy 11 to się jeszcze okaże

Ja karmilam piersia i powiedzialm sobie - nigdy wiecej! Przez to cale karmienie zeby mi leca a 1 implant to koszt od 2500-5000zl :(

Gość Yoku1987
A ja mam mocniejsze zeby niz przed ciaza, ale i lepiej jem ;)

Gość bleuhahah
Fuj to karmienie piersia jest obrzydliwe... Grube krowy

Gość ertyuklkjfds
jagoda widocznie masz niedobory wapnia ty bleuhahah chyba sama jesteś krową skoro nie mleko ludzkie to jakie krowie?

Gość powiedz ze jak
zla dieta i tyle nie zwalaj na karmienie.kobieta jest stworzona do karmienia malca.