Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ttoooto

czy ktoś mi to wytłumaczy?-do kierowców

Polecane posty

Gość ttoooto

jak mam rozumieć znak "nakaz jazdy po prawej stronie znaku" ? np jestem na skrzyżowaniu, mam czerwone światło np, i chcę skręcić w np lewo. acha, w jednym kierunku sa dwa pasy, a ja stoję na prawym )oba sa w jednym kieunku) i pytanie: czy mam zająć lewy pas jak już wjadę na skrzyzowanie, czyli po prawej str tego znaku, czy mogę prawy tez zająć?i potem zaraz na prawy zmienic? niech mi ktoś to wytłumaczy, i po jest ten znak wogóle?

Gość inzynier serwisowy//zablokaa
E tak to opisałaś że ja nie łapie Nakaz jazdy po tej stronie znaku informuje cie innymi słowy że po lewej stronie tego znaku jest droga jednokierunkowa. I ze jak tam wjedziesz do ci przypier... I tyle. A to czy masz skecać z lewej czy ze środka juz decydują znaki poziome. Czyli jak masz nakaz jazdy prosto z środkowego czy tam skrajnego to nie możesz

jeszcze pytasz o zmianę pasów. Masz jechać takim z jakiego zjechałaś. I zazwyczaj masz tam linie ciągłą. Przetywana jest przy 3 pasach ruchu i możesz. Ale w polsce takie masz w metropoliach Chyba że masz skręcanie z lewego pasa. I tam masz np 2 pasy. To masz obowiązek zająć prawy.

Gość ttoooto
dzięki, ale jeszcze za bardzo tego nie rozumuję:P a np. jak skręce w lewo z jednokierunkowej wlasnie na dwupasmową i jest ten znak, to muszę lewy zająć pas(czyli najbliżej jakby prawej) czy to jest obojętne i mogę od razu na prawy?

Boze babo Taki znak masz na każdym skrzyzowaniu chyba że zapomnieli postawić. Na każdej zatoczce do zawracania itd. I taki znak stoi w miejscu dzielącym jezdnie. Czytaj na środku drogi. I informuje cie że masz jechać na prawo od tego znaku bo tam jest twój pas ruchu. A po przeciwnej stronie jest droga jednokierunkowa. I jak tam wjedziesz to na 90% masz stłuczkę. Przypatrz się masz go na kazdym wyjeździe z ronda żebyś czasem nie pojechała dla wjezdzających na rondo. (mówię o takim dużym 2 pasmowym)

Gość ttoooto
dobra, dzięki:) a i jeszcze jedno co mnie dziwi: dlaczego jak mam zatoczkę do zawracania i stoję sobie i czekam aż jezdnia dwupasmowa będzie wolna, żeby tam wjechać to dlaczego mam się od razu ustawiać na prawy pas, a nie lewy? i potem na prawy? a poza tym trzeba podobno tak pod kątem prostym się ustawić a nie do lewej strony czekając... robię prawo jazdy więc nie wszytsko kapuję:/

Może tak jak cepowi. TA DROGA dwupasmowa jak to nazywasz ma 2 pasy ruchu lub więcej. ALE JEDNOKIERUNKOWE W twoim wypadku wygląda to pewnie tak z jednej strony (lewa strona znaku są 2 pasy) Jeden do skręcenia w lewo drugi prosto. A ty zjezdzasz z jednego pasa na drogę 2 pasmową. Wówczas możesz zająć dowolny pas. A znak jw informuje cię że jak zjedziesz za środek jezdni ( ZNAK) to ci przypierdolą bo tam jest cały czas ruch. Więc albo przyjebała byś w skręcającego albo jadącego na wprost. A to czy możesz zająć centralny czy prawy pas decyduje znak poziomy. Prawy pas może być tylko zjazdem. Lub może być też pasem. Jak masz przerywaną to zajmujesz dowolny. Jak stałą to ten co jedziesz

To nie tak. Instruktor chciał byś zajeła prawy pas bo mieliście gdzieś zaraz skręcać w prawo. Możesz nawet na lewy potem na centralny potem na prawo. Tylko czesto się nie wyrobisz przed zjazdem. O kąt prosty pewnie chodziło bo zatoczka ma 2 pasy:) Jak byś zjechała do lewej blokujesz pas. I w takiej zatoczce robi się niepisaną zasadę że ci co stają na lewym pasie jadą na wprost a ci co na prawym to jadą na skrajny pas.

Gość ttoooto
ej, i może nie CEPOWI?? jak ktoś czegoś nie wie to od razu cep? to chyba dobrze że chcę się dowiedzieć..no. ale za wytłumaczenie dzięki, już wiem o co chodzi. z JEZDNIĄ dwupasmową

Gość ttoooto
bo tak, to zdjęcie zrozumiałam że lewej strony nie mogę zająć, ale to wiedziałam wcześniej. to oczywiste. tylko pytałam o te dwa pasy prawej jezdni. a szczerze to znowu nie rozumiem tej zatoczki i pasów na niej. powiedział mi instruktor że na lewy nie ustawiać się mam bo to jakby pod prąd będzie że wjeżdżam - i tego całkiem nie rozumiem:(

Gość ttoooto
jeju, to się nieźle naraziłam hahaha dwa obrazki otworzyłam a ten z poziomymi znakami nie da się. także te dwa już rozumiem. :) także jeszcze tych zatoczek do zawracania nie rozumuję zbytnio:/ dziwne to wszytsko...

Gość ttoooto
dobra, dzięki jeszcze raz za dobre chęci:) dobranoc