Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 podajcie prosz臋 sprawdzone

Przepisy na indyka.

Polecane posty

Dosta艂am od rodzic贸w z wlasnej hodowli ca艂ego wielkiego indyka, 艂膮cznie 24kg mi臋sa. Szukam sprawdzonych przepis贸w na mi臋so z indyka, piersi porcjowa艂am na takie kawa艂ki na pieczenie czy takie mi臋so w plaserkach w sosie ale co z reszt膮? B臋d臋 wdzi臋czna za przepisy ;)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Pewnie nie pomog臋 za specjalnie, ale ja robi臋 zupy na bazie skrzyd艂a i szyjki z indyka w艂a艣nie, mniam :)

Udost臋pnij ten post

Dzi臋kuj臋 za odpowied藕 ;) Jad艂am kiedys u mamy ros贸艂 z indyka, nie specjalnie mi smakowa艂 chocia偶 stwierdzam, 偶e mamie rzadko kiedy ros贸艂 wychodzi艂 :p Mam sporo takich ko艣ci z indyka wi臋c zapewne p贸jd膮 na zupy. Osobi艣cie opr贸cz tego roso艂u innej zupy na indyku nie jad艂am wi臋c wypr贸buj臋. Prosz臋 o wi臋cej pomys艂贸w i przepis贸w na cokolwiek z indyka ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tajemniczo ....
oczywiscie do kazdej zupy mozna uzyc indyczych kosci :) a rosol? mysle ze bedzie na tyle dobry, na ile dobrze sie go przyprawi, a juz na jakich kosciach, czy miesie, to kwestia gustu i fantazji :) (znajoma np. opowiadala mi o rosole z na jagniecinie z mieta, byla zachwycona). jezeli masz mozliwosc zmielenia miesa, jakis fragmentow nienajelegantszych, odpadkow, to mielone z indyka mozesz uzyc do wszelkich dan z mielonym miesem. na przyklad sos pomidorowy do makaronu, pyszne sa (moim zdaniem) panierowane kotlety a la schabowy z miesa indyczego, na pewno lepsze niz z kurzej piersi, mielone kotlety na rozne sposoby (moj ulubiony z czosnkiem, pietruszka i feta). miesko w sosie smietankowym (plastry z piersi)?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 martulkaaaa___
poszukaj w necie jakiego艣 sprawdzonego sposobu na mi臋so w s艂oikach, je偶eli mielone to nazywa si臋 cz臋sto kie艂bas膮 ze s艂oika wbrew pozorom nie ma z tym tak wiele roboty, a potem masz zapas mi臋sa do kanapek na d艂ugo moja babcia robi艂a takie mi臋so regularnie, w czasach gdy ci臋偶ko by艂o zdoby膰 艣wie偶e mi臋so i pami臋tam, 偶e to by艂o pyszne, intensywne w smaku mi臋so w bardzo smacznej galaretce na obiad zreszt膮 te偶 mo偶na odgrza膰 bez problemu, niekoniecznie trzeba to u偶ywa膰 tylko do kanapek tylko trzeba to chyba robi膰 z t艂ustszych cz臋艣ci indyka, 偶eby na wierzchu powsta艂a warstwa zakrzepni臋tego t艂uszczu, kt贸ry chroni przez zepsuciem si臋 mi臋sa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Joela
szyjke,skrzyd艂a zostaw na ros贸艂 .Najlepiej miesza膰 je z kurczakiem .Pier艣 mo偶esz zamarynowa膰 w przyprawach i upiec w r臋kawie -na ciep艂o lub na zimno do chleba.Piers mo偶esz te偶 nadzia膰 suszonymi owocami (morele,sliwki,rodzynki) lub warzywami z serem mozarella i upiec .Uda podziel na kawa艂ki i z g贸rnej cz臋艣ci masz 艂adne golonki (upiecz na kapu艣cie kiszonej.Mo偶esz te偶 upiec je w ca艂o艣ci .Oczywi艣cie ma艂e kawa艂ki idealne s膮 do mielenia .(kotlety,sos do makaronu,jako nadzienie ).Z pokrojonych na steki kawa艂kow -kotlety panierowane,bitki z sosem (z warzywami,grzybami),roladki nadziewane np.jak zrazy .Ja do ud dodaj臋 kawa艂ek wieprzowiny (t艂ustej ) i piek臋 pasztet.Z piersi doskona艂e s膮 szasz艂yki (z w臋dzonym boczkiem i cebul膮) .Do mi臋sa indyczego idealnie pasuje sos zurawinowy lub bor贸wkowy.Pier艣 mo偶esz te偶 rozci膮膰 tak,aby powsta艂 du偶y prostok膮t,kt贸ry delikatnie rozbij ,przypraw ,w艂贸偶 dowolne nadzienie (warzywa ,duszone pieczarki czy przyprawione mielone i zwi艅 jak rolad臋 .Obwi膮偶 sznurkiem lub w艂贸偶 w bia艂膮 po艅czoch臋 (now膮 :-).Zwi膮偶 jak cukierka.Tak膮 rolad臋 mo偶na ugotowa膰 w rosole (bulionie)w pod艂uznej brytfance lub upiec najlepiej w r臋kawie

Udost臋pnij ten post