Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Evi...

harmonogram dnia

Polecane posty

witam. szukam porady. od 5 tygodni jestem mamą i mam taki problem...mój mały synek nie chce iść spać. staramy sie być z meżem systematyczni i konsekwentni. kąpiel miedzy 19 a 19.30 potem butelka i łóżeczko...i wygląda to tak. mały już pod koniec jedzenia zasypia. niby spi gdy go kladziemy do łóżeczka ale mija minuta maly oczy otwiera i nie zasypia. położna nam poradzila dać spoczek że czesto pomaga i faktycznie maly jest spokojniejszy jednak gd smoczek mu wyleci to sie go domaga i jak ie dostanie to placze. bywa ze 50 razy podaje mu tego smoczka nim on zasnie. jeszcze nigdy nie spał przed 23. i tak siedzimy zazwyczaj 3 godziny przy nim nim on zasnie. poradzono nam zeby nie spał troche przed myciem i jedzeniem przed snem. wiec od 16 go trzymalam juz nie spiacego. nic to nie dalo. wiec sprobowalam od 14 go tak przetrzymac. i mały zasnął o 23:(. jestesmy zalamani juz tym. mały czasem od 23 z przerwami jedynie na jedzenie spi do 13-14. a potem zasypia znow o 23. teraz od 3 dni probuje go o 7 karmic i przetrzymac do 10 wtedy spi troche o 12 je i jesli wyjde na spacer to spi do 14 jednak mimo to i tak nie zasypia w nocy. poradzcie co mam robic....gdzie popelniam bład....od kiedy dziecko moza uczyc jakiegos harmonogramu? czy moze moj malec juz pomylil dzien z noca?

Gość kkkiiikkkaaaa
czytaj idiotko cos wiecej niz tylko kafe to moze dowiesz sie czegos o rytmie dnia niemowlat, szczegolnie tak malych

Gość 10 dni
kochana specjalnie dla Ciebie znalazłam: http://babyonline.pl/bede_mama_szkola_dla_rodzicow_artykul,5986.html przeżyłam to samo z córką, pierwsze dwa tygodnie życia ładnie spała i budziła się tylko na jedzenie, a nagle przestała mało spała w dzień, a wieczorem do północy buszowała. Poddałam się i jeśli nie zasnęła w ciągu godziny brałam ją do naszego łóżka, my drzemaliśmy, ona leżała :( jakoś około 2 miesiąca zaczęła zasypiać po kąpieli w swoim łóżeczku i spała 6-8 godzin. Mam nadzieję, że się uda :)

każde dziecko jest mała indywiaualną osóbka... dobrze jest mieć harmonogram ale dziecko nie działa jak jakas zabawka nie spi na zawolanie, możesz go kapac o tej samej godzinie i karmic... a moze on poprostu nie chce spac, Ty jak nie chcesz spac to nie zasniesz...i tak tez jest z malymi dziecmi, jednego dnia spią a drugiego nie... takie sa uroki macierzynstwa :)

dzieki za odpowiedzi i te dibre i złe:) uwazam ze po to jest kafe zeby korzystac z niego i zadawac pytania ktore mamy w glowie:) jesli komus nie pasuje to po cholere sie odzywa i w ogole czyta

Gość tez mama 87
To ze bedziesz go trzymac 7h bez snu nic nie da jesli dziecko nie bedzie zmeczone. Po pierwsze obowiazkowy spacer na dotlenienie, po drugie jakas meczaca zabawa wieczorem, po trzecie masaz na rozluznienie. U mnie zawsze dzialalo. I spiewanie kolysanek, czytanie bajki.