Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość warszawianka004

OWULACJA? TEST LH A USG

Polecane posty

Gość warszawianka004

Mam poważny problem. Mam 31 lat, PCOS i problem z owulacją. Przez 8 miesięcy brałam Yasmin. 2 cykle temu odstawiłam w celu obserwacji własnego organizmu. Jeśli w tym czasie zaszłabym w ciązę to byłoby super. Proszę o pomoc , bo nie weim co już mam myśleć. Poprzedni cykl. Beż zadnych leków. Od 25 do 28 dn 2 gróbe kreski na teście owulacyjnym LH. 24 i 26 dc współżyłam z partnerem bez zabezpieczenia i.....39 dniu cyklu dostałam miesiączkę. Obecny cykl. CLO x 1 tabl. wieczorem od 4 do 8 dc, USG w 15dc wykazuje, że mam cykl bezowulacyjny i nie mam "pęcherzyka owulacyjnego i w tym cyklu nie mam szansy na dziecko" - po takiej diagnozie wpadłam w doła i współżyłam seksualnie, ale wolałabym aby ten akt nie dał początku nowemu istnieniu. Rano, czyli wczoraj zrobiłam sobie test LH (16dc) i 2 grube krechy. Dziś też 2 grube krechy. ZGŁUPIAŁAM. Bo pytałam się ginekologa, czy jesli test owulacyjny wykazuje, że jest pik LH to czy jest owulacja. Powiedział, że tak. To jak mogę mieć owulację, jeśli USG wykazało, że nie mogę mieć owulacji, bo mam PCOS i nie ma pęcherzyka owulacyjnego tylko kilkanaście drognych. Czy jest szansa, że to one powodują pik LH i oszukują testy, że mam owulację, a tak naprawdę to jej nie ma. Czy jest szansa, że zajdę w ciążę w tym cyklu?

Gość Perw mobilna
Nie wydawaj pieniędzy na testy owulacyjne, bo w przypadku PCOS one nie są wiarygodne.

Gość warszawianka004
To znaczy,że mam zaufać USG i uznać, że owulacji nie było>?

Gość Perw mobilna
Tak.

Gość warszawianka004
a co oznacza w takim razie ten PIK LH?

pik LH to największe stężenie lutropiny w cyklu miesiączkowym. pik LH następuje zaraz przed owulacją. testy owulacyjne wykrywają zwiększone stężenie LH, ale to jeszcze nie znaczy że pęcherzyk pękł.