Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Saber

TCA peeling trójchlorooctowy

Polecane posty

Hej! Chciałam zwrócić się do Was z prośbą o podzielenie się doświadczeniami. Otóż walczyłam z trądzikiem przez kilka dobrych lat i w końcu, po wydanych kilku tysiącach, jakoś udało mi się zmniejszyć ten problem. W sumie cera się poprawiła - rzadko, ale jednak czasami coś mi wyskakuje, ale da się przeżyć. Teraz z kolei mam nowy problem: blizny potrądzikowe i rozszerzone pory. Całe policzki mam w takich czerwonych plamkach, a przy nosie mam strasznie rozszerzone pory. Mam na tym punkcie straszne kompleksy, więc postanowiłam zainwestować kolejne pieniądze w coś, żeby w końcu mieć normalną cerę. Byłam dziś u kosmetyczki i pytałam co mi poleca, powiedziała, że jest taki zabieg: peeling TCA (30% lub 40%), który od września mogą robić kosmetyczki (wcześniej tylko dermatolodzy). Zanim wsadzę w te zabiegi kolejne 1000 złotych, chciałabym się poradzić co o tym myślicie. Może ktoś już miał taki zabieg? Nie wiem czy mam się na to zdecydować... Bardzo mi zależy, żeby pozbyć się tych plam, bo za miesiąc mam studniówkę... :)

Gość trrthv
jakieś 2 miesiące temu na onecie był filmik o dziewczynie, której kwas zrobił dziury w nogach.

tca jak jest wlasciwie uzyty daje rewelacyjne efekty, ale musi byc trzymamy bardzo krotko. Poza tym przed TCA lepiej zaczac od slabszych peelingow np pirogronowego, a potem dopiero TCA jak skora juz sie nieco przyzwyczai do zluszczania, ja po TCA mialam skore piekna i delikatna jak dupcia niemowlaka, ale podpytaj sie tez skad kupuja ten kwas... tzn od jakiego producenta, no i przez pierwszy tydzien po zabiegu lepiej sie ludziom na oczy nie pokazywac

Dziury w nogach? Nie poddaje wątpliwości prawdopodobieństwa tego faktu, ale wątpię, żeby którakolwiek kosmetyczka robiła TCA na czyichś nogach i do tego pozwoliła, by ten kwas wypalił tam dziury..

@ulka2011 Aż tak źle z tym łuszczeniem się? A mogę spytać ile za ten zabieg zapłaciłaś? I czy wystarczyła Ci jedna wizyta, czy potrzebowałaś ich kilka?

ja mialam niewielkie zmiany potradzikowe wiec wystarczyl mi jeden zabieg, mialam tak piekna buzie, ze nie chcialam i nie potrzebowalam sie juz wiecej katowac tym peelingiem, bo przyznam szczerze ze wiele rzeczy mialam z twarza robionych, ale TCA to hardcore...zreszta przy wszystkich zabiegach ich ilosc jest sprawa indywidualna, ja placilam 350 zl ok 2 lat temu. Dodam ze wszesniej robilam systematycznie rozne kwasy, wiec moja skora juz byla przyzwyczajona do systematycznego zluszczania. A jezeli chodzi o TCA to ok 2-3 dni po zabiegu skora wyglada jak pokryta brazowa folia, a nastepnie zaczyna pekac (absolutnie nie wolno odrywac tez skorupy tylko poczekac az sama odpadnie, ale jak juz te platy poschodza to skora wyglada jak dupcia niemowlaka, efekt byl niesamowity, ale lepiej sie ludziom na oczy nie pokazywac niewtajemniczonym, bo pomysla ze chora jestes na cos, twarz naprawde wyglada jakby byla spalona

@ulka2011 dzięki Ci bardzo za rady, chyba się zdecyduję w takim razie :) Jeśli chodzi o twarz, postanowiłam nie ryzykować i zgłosiłam się do najlepszej (i zarazem najdroższej) kosmetyczki w moim mieście, więc myślę, że wie, co robi. Zastanawiam się tylko nad tym co mówisz, żeby przyzwyczaić twarz... Zapytam ją o to dokładnie. Jeszcze raz dziękuję za informacje! :)

Gość bodzia32
witam 3 dni temu zrobiłam sobie kwas TCA obecnie skóra zeszła ale nie w formie strupa tylko jakby sie zrolowała bo smarowałam twarz maścia Alantan tak kazał lekarz więc ten naskórek byl miękki 9troszke pomoglam mu zejsc) moze nie potrzebnie ale zwijal sie jak kluch . teraz mam skórę w tych miejscach fest różową nie wyglada to ladnie i chcialam zapytac ile czasu ona bedzie bielała i czy wogóle zbieleje bo sie juz wstsraszyłam ze tak zostanie smaruje te miejsca Alantanem i bepanthen na zamiane ;(.

Ooo... Brzmi poważnie, jestem ciekawa jak efekty. Mam nadzieję, że wszystko w porządku? Jak efekty? Nie żałujesz zrobienia tego zabiegu?

Gość bodzia32
tak jestem po i wszystko wróciło do normy, w sumie wystraszyłam sie niepotrzebnie, ale minimum tydzien siedzenia w domu. a efekty to szału nie ma az takiego fakt plamy zbielały ale dziurki zostały i musisłbym powtórzyc zabieg 2-3 razy ale nie podejme sie juz tego. Skóra nadal jest lekko czerwona jak zmyje puder. teraz myslałam zeby zastosowac krem wybielający dermamelan lub cosmelan czy jakos tak i juz tylko delikatnie złuszczac skóre nie tak drastycznie zreszta nie miałam az tak duzych problemów z cera, więc to wystarczy. tylko dastanawiam sie który bo cosmelan- jest delikatniejszy czy ten 2 , ale cena tez jest wysoka ;( zobaczymy. pzdr.

Gość bodzia32
no ale na szczescie nie zostały blizny ja trzeba smarowac bo tak sciaga mimo ze zejdzie strup to tworzy sie nowy cienki naskórek tak napiety ze peka i tworzy rany wiec tez to smarowałam i w sumie odrywalam sama nasktórek bo miałam ciagle smarowane to wiec robily sie kluchy nie strup i na szczescie blizn nie ma . ale juz nigdy wiecej tym naprawde mozna krzywde zrobic duzo od lekarza zalezy jak nakłada i ile trzyma bo mozna wieksze dziury porobic. ja nie mam juz takiej potrzeby bo tragicznej cery nie mam teraz tylko delikatnie kremami o ktorych pisalam wyzej ;)