Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wystraszona!

NIE MIAŁAM BADAN PRENATALNYCH POMOCY!

Polecane posty

Gość wystraszona!

Witam serdecznie. tak jak w temacie:( zbyt późno dowiedziałam się o ciąży i Lekarz stwierdził że jest za późno na takie badania:( Ale dlaczego?Strasznie się boję o zdrowie mojego maleństwa:( mama mnie pociesza że, kiedyś nie było takiej możliwości i kobiety rodziły zdrowe dzieci. Jednak ja w głowie mam ciągle czarne scenariusze:( czy są tu kobiety które nie miały takich BADAN i urodziły zdrowe dzieci? Proszę o wypowiedzi :( bardzo się nie pokoje !

Gość wystraszona!
niepokoje * Przepraszam za błędy z gory. To z nerwów:(

Gość wściekła ciężarówka
Za późno,tzn? Ty poczytaj sobie wskazania do nich.

Gość teodorcia
Badania prenatalne sie robi,jak sa jakies wąty. pzy normalnie przebiegajacej ciazy nie ma powodu ich wykonywac. chyba z mowisz o zwyklych usg i badaniach pochwy

Gość olk
Pewnie chodzi o USG przesiewowe które wykonuje sie pomiędzy 11-14 tc nie martw się wszystko będzie dobrze ,moja koleżanka dowiedziała się o ciąży w 15 tc przez hormony bo brała na tarczycę i też było za późno na to usg ,ma zdrową córkę . Teraz czekaj na połówkowe w 20tc +/-2 tyg i martw się bo to bardziej zaszkodzi Twojemu dziecku .

Ale to, że nie miałaś takich badań nie powoduje, ze dziecko urodzi się chore. Pewne rzeczy będzie widać na każdym usg. Spokojnie.

ja przegapilam to usg , bo mimo ze od 7 tyg wiedzialam o ciazy i wtedy lekarz powiedzial , ze na kolejnej wizycie usg prenatalne ..ja nieswiadoma poszlam tydzien pozniej niz sie z nim umawialam i tez bylo za pozno ..to usg jest po to aby wkryc potencjalny zespol downa i inne genetyczne typu , edwardsa itp ..ale tak naprawde na kolejnych usg tfu tfu jakby bylo cos nie tsk bedzie widac np dzieci z zd maja krotsze konczyny , czesto wade serca ..mozna wtedy podejrzewac , ale trzeba pamietac , ze usg to tulko usg i zdarzsja sie pomylki przez to usg prenatalne nie jedna mama sie nastresowala bo wyszly jakies podwyzszone wartosci i byla kierowana na dalsze badania , a potem okazywalo sie ze jest ok ..a niejednokrotnie tez zdarzalo sie , ze usg bez zarzutu - to prenatalne a dzicko rodzilo sie z zd...masz w rodzinie chore osoby ?? jestes w grupie ryzyka po 35 roku zycia ??? Ojciec dziecka jest po 50.roku zycia ?? urodzilas juz dziecko niepelnosprawne ?? wiem , ze to nie regula , ale jednak wieksze ryzyko...czekaj autorko spokojnie na kolejne usg i popros o bardzo dokladne obejrzenie dziecka .powodzenia i pozdrawiam ps.moje dziecko mimo , ze nie zrobilam tych badan nie urodzilo sie z zadna choroba genetyczna , a tez sie bardzo martwillam cala ciaze i mialam czarne mysli..ale jakby nawet urodzilo sie chore to co to zmienia ?

Gość wystraszona!
dziękuje dziewczyny ! Troszkę mnie uspokoiłyście nie mam w rodzinie nikogo kto chorowałby na choroby genetyczne. Pytałam babcię , wszystkich. Z mojego chłopaka strony też nie było takich przypadków. Martwię się, ponieważ mój lekarz kąpletnie nic nie mówi:( na następnej wizycie zapytam się czy z dzieckiem wszystko wporządku:( mam nadzieję że będzie zdrowe. Bo to jest Najważniejsze. I modlę się o to codziennie

Gość Icy Moon
Nie napisalas w ktorym jestes tygodniu ciazy ale ok 16 mozna zrobic test PAPPA z krwi. Test ma ta wade ze pokazuje duzo wynikow falszywie dodatnich, wiec mozesz sie niepotrzebnie denerwowac jesli wynik wyjdzie zly.

Gość wystraszona!
a czy badania prenatalne to są te same co genetyczne? Bo czytałam że genetyczne można jeszcze zrobić w 20 tyg +/- 2 tygodnie? Proszę o wypowiedzi!

Gość Icy Moon
Ja mialam usg (tzw genetyczne) okolo 14 tc, pozniej test PAPPA, polowkowe USG w 23 tc i ostatnie w 33 tc. To chyba wszystkie konieczne badania. Kazde badanie ktore odbywa sie przed urodzeniem dziecka to badanie prenatalne. Nie wiem na ktore jest juz za pozno, pewnie na pierwsze USG

Gość natmik
nie żałuj że nie miałaś. badania te robi się maksymalnie do 14 tygodnia ciązy usg+ krew matki. Ja miałam robione i żałuje i nikomu nie polecam!!! po pierwsze wyliczane jest tylko prawdopodobieństwo choroby a nie czy dziecko jest chore czy zdrowe. po drugie ponad połowa tych badań wychodzi z dużym prawdopodobieństwem choroby i wtedy robi się amniopunkcję, co juz zagraża życiu dziecka. a po trzecie w moim przypadku pomylili się w laboratorium , bo ktoś wpisał, że dziecko nie posiada kości nosowej! Po rozmowie z lekarzem skierował nas do poradni genetycznej a ja analizując ten wynik zauważyłam, że wpisano brak kości nosowej! Na wynik czeka się 2 tygodnie i jest to czas niesamowitego stresu i nerwów, po odebraniu wyniku był ciągły płacz i nerwy, bałam sie ze to zaszkodzi dziecku. I co sie okazało?! po naniesieniu poprawki z kością nosową na badania okazało sie że wynik się zmienił o 180 stopni! prawdopodobieństwa choroby nie było prawie wcale. A przezytych nerwów i stresu nikt mi nie wynagrodzi, do tego koszt badań 500 zł i po co? niepotrzebny płacz, a dzidziuś urodził się 100% zdrowy. jeśli nie jesteś po 30 to nie róbcie tych badan bo nie warto

ale badania prenatalne nie leczą. Tylko tyle, że wiedziałabyś że coś jest nie tak. Masz jeszczre badanie w 20 tc też dokładne.

moja kolezanka dowiedzała sie o ciazy w 15 tyg miała 1 usg na nfz a na usg połówkowe poszła w 25 tyg prywatnie

Gość gość
zapytaj loekarza innego

Gość gość
W ciąży robi się trzy główne usg w 12-14 tygodniu, potem połówkowe ok 22 i w 30 żeby sprawdzić czy dziecku nie zahamował się rozwój. Przy pierwszym USG można też zrobić testy z krwi, test pappa. Mi w pierwszej ciąży po testach z krwi wyszło prawdopodobieństwo, że poronię 1:400 i poroniłam. Statystyką mogłam się podetrzeć. W drugiej ciąży darowałam sobie testy, zwykłe usg niczego nie wykryło, dziecko zdrowe, kasa zaoszczędzona. Testy nie dadzą pewnośc****appa to czysta statystyka.

Gość gość
1:4000 miało być