Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nati147258369

menopauza a miesiączkowanie, proszę o pomoc

Polecane posty

Gość nati147258369

Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem, a konkretnie moja mama. Od 9 miesięcy nie miała okresu, myślała że to menopauza, a teraz po 9 miesiącach dostała okres. Dodam, że ma 52 lata. Czy to może być związane z nowotworem? Czy któraś z was miała podobny problem? Proszę o pomoc i o wyrozumiałość. Natalia

Gość lesia254
Najlepiej zrobić badania ,iść do ginekologa. tak się dzieje przy menopauzie ,do tego zawroty, uderzające gorąca itd. ale można sobie pomóc przejść przez to naturalnymi suplementami

Gość Gonda
Zgadzam sie z lesia254

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Mialam podobnie, tez kilka miesiecy bez, potem kilka znow i teraz nadal bez. Jednak lepiej, zeby mama poszla do lekarza, kazdy organizm jest indywidualny. Mnie suplementy wcale nie pomogly. Przestalam zazywac, objawy zlagodnialy, w razie nawrotu uderzen goraca, zlewnych potow, bezsennosci robie badania i bede brac HTZ, mam dosc tej meki i wyprobowywania coraz to nowych cudow. Na razie wytrzymuje.

Gość Gonda
jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,nieee tu nie trzeba zadnych cudów,tylko Korzen Kudzu wystarczy

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Gonda, wydalam sporo pieniedzy na przerozne suplementy i... W tej chwili nie jest tak zle, przetrzymam z nadzieja, ze to juz koniec moich problemow. Nie odradzam nikomu suplementow, stwierdzam, ze na mnie nie dzialaja a probowalam juz naprawde wielu. Niemniej dziekuje :)

Gość Gonda
Ale suplement suplementowi nie równy,brałas Korzen Kudzu???

Gość lesia254
Gonda Ale suplement suplementowi nie równy, brałas Korzen Kudzu??? Od kiedy jesteś zwolennikiem suplementów .wczoraj na innej stronie krytykowałeś mnie, że wciskam A Kudzu nie jest na to co kobieta pisze. PRZEZNACZENIE: Izoflawony zawarte w Korzeniu Kudzu wpływają na funkcję trawienia i na fizjologię stresu., są pomocne w łagodzeniu chęci nadmiernego sięgania po napoje spirytusowe i papierosy. Korzeń Kudzu wspomaga trawienie oraz oczyszczenie organizmu,

Gość Gonda
lesia254,ja zawsze byłem i jestem zwolennikiem suplementów,opartych na roslinach,przeciez o tym ciagle pisałem ,oczywiscie ze korzen kudzu,jest miedzy innymi na to o czym kobieta pisze,co tak mało znalazłas o Korzeniu Kudzu?????prosze bardzo: DZIAŁANIE FARMAKOLOGICZNE W badaniach doświadczalnych stwierdzono istotne działanie na układ sercowo naczyniowy, wyrażający się między innymi: rozszerzeniem naczyń wieńcowych, zmniejszeniem zapotrzebowania na tlen przez mięsień sercowy (poprzez ekonomizację pracy serca), zmniejszenie rozległości obszaru martwicy serca w doświadczalnie wywołanym zawale serca, poprzez poprawienie metabolizmu w obszarze dotkniętym zawałem. Ponadto stwierdzono obniżenie ciśnienia krwi tętniczej, obniżenie stężenia katecholamin w krwi krążącej oraz zmniejszenie reaktywności naczyń krwionośnych. Suchy wyciąg etanolowy z korzenia kudzu ma także właściwości beta adrenolityków, w małych dawkach ma hamować adrenergiczne receptory beta-1, w dużych ma znosić efekt działania izoproterenolu na adrenergiczne receptory beta-2. Zaobserwowano także silnie hamujący wpływ na agregację płytek krwi szczurzych wywołanych ADP oraz kolagenem, co może potęgować korzystny wpływ wyciągu z korzenia na przebieg niewydolności naczyń wieńcowych i zawału serca ( 3, 4, 11, 12, 14). Niektóre z izoflawonów zawartych w korzeniu kudzu mają wywierać działanie cytotoksyczne i indukować procesy apoptozy w niektórych nieprawidłowych komórkach (9). Stwierdzono także działanie anty mutagenne suchego etanolowego wyciągu korzenia kudzu przy użyciu testu Amesa (12). Ponadto obserwowano w badaniach in vitro hamujący wpływ wyciągu z kwiatów i korzenia kudzu na hodowlę Helicobacter pylori (1). W obserwacjach klinicznych wyciąg z korzenia kudzu znosi lub zmniejsza intensywność bólów głowy, w tym również bólów migrenowych, co ma być uwarunkowane ułatwieniem przepływu krwi związku ze zmniejszeniem oporów naczyniowych. Na stosunkowo dużej grupie osób obserwowano istotne zmniejszenie się ciśnienia tętniczego krwi po kilkutygodniowym zażywaniu suchego etanolowego wyciągu z korzenia kudzu. Stwierdzono także istotne zmniejszenie się częstości i intensywności napadów bólowych w przebiegu choroby wieńcowej (11, 12). Zalecano także stosowanie wyciągu z korzenia kudzu do łagodzenia dokuczliwych objawów menopauzalnych, postmenopauzalnych i andropauzalnych, w tym poprawę samopoczucia, wzmożenie libido, hamowania szybkiego rozwoju osteoporozy, także posterydowej (2)(18). Od wieków zwracano także uwagę na działanie antabusopodobne korzenia a szczególnie jego wyciągu. Składniki bowiem wyciągu korzenia kudzu hamują bądź modyfikują działanie dehydrogenazy alkoholowej, hamując rozkład alkoholu do aldehydu octowego i powstania kwasu octowego. Jednocześnie stwierdzono, że izoflawony korzenia kudzu podnoszą stężenie serotoniny i dopaminy w centralnym układzie nerwowym, co ma skutkować stopniowym zmniejszaniem "konieczności" spożywania alkoholu pod każdą postacią. Prawdopodobnie proces zmniejszania potrzeb spożywania pewnej ilości alkoholu codziennie, zależny jest od ciężkości uzależnienia. Mechanizm tego procesu jest bardzo złożony i być może polega nie tylko na hamowaniu powstania aldehydu octowego i z tego powodu zmniejszonego tworzenia się z aminami biogennymi kompleksowego związku - salsolinolu, (związku z grupy z grupy tetrahydrochinolinowej), pobudzającego receptory opioidowe. Pobudzenie to leży być może u podstaw uzależnienia, co tworzy ogniwo łączące mechanizmy działania opiatów i alkoholu etylowego w procesie uzależnienia. Korzystne działanie suchego wyciągu etanolowego z korzenia kudzu, polega być może nie tylko na łagodnym zmniejszaniu powstawania aldehydu octowego, ale także uciążliwych objawów antabusopodobnych, jak zaczerwienienie twarzy, nudności, wymiotów, bólów głowy, jak i na zmniejszeniu lęku, objawów abstynencyjnych jak zwiększona potliwość, lęk, drżenie mięśni, wymioty, silne poty, częstoskurcz itp. Jak dotychczas doniesienia prasowe odnośnie korzystnego działania w chorobie alkoholowej są bardzo krytycznie oceniane w literaturze fachowej (środowisk związanych z lecznictwem alkoholików), co nie oznacza że wyciąg z korzenia kudzu nie może stanowić nadziei dla ludzi uzależnionych od alkoholu. Wydaje się, że dalsze obserwacje nad stosowaniem korzenia kudzu w leczeniu choroby alkoholowej, jak też celowane badania powinny wyjaśnić zdolność skutecznego oddziaływania suchego etanolowego wyciągu korzenia kudzu na przebieg choroby alkoholowej, jak też mechanizmy rządzące tymi procesami, tym bardziej, że w medycynie chińskiej korzeń kudzu i jego wyciągi uważane są za skuteczny preparat w terapii antyalkoholowej (7). Gotowe kapsułki kudzu dostępne są w Polsce w niektórych aptekach i sklepach zielarskich, w Niemczech pod nazwą kudzu tabletten.