Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matkapracujaca31

etat i firma a zasiłek macierzynski - szukam porady!!

Polecane posty

Gość matkapracujaca31

do konca sierpnia 2013 jestem zatrudniona na zastępstwo w szkole, staramy się od niedawna o dziecko, ale juz wiem, że się nie wyrobimy przed koncem wakacji :-( jeżeli urodze póżniej, nie dostanę zasiłku macierzynskiego. czy ktos ma pomysl, zeby go dostac??? może np. założyć działalność? robię tłumaczenia, uczę w szkole językowej na umowę o dzieło, więc nie byłaby to działalnośc fikcyjna. czy dostałabym wtedy zasiłek mimo, że umowa o pracę wygasła?

Gość matkapracujaca31
dzięki ale ja już wiem że nie dostane zasiłku z etatu.

Wiem, ze z działaności też dostaje się macierzyński, ale warunkiem jest odprowadzenie ubezpieczenie chorobowe (czy jakos tak) które obowiązkowe nie jest. Moze zaraz wpadnie ktoś i powie ci dokładniej bo wiem że gdzieś dzwoni, ale nie wiem w którym kościele.

tak możesz to zrobić. Powiedziałabym, że to dobry pomysł wręcz. Załóż firme jak najszybciej i zamiast umowy o dzieło wystawiaj w szkole rachunki. ale na razie nie zgłaszaj się do ubezpieczenia chorobowego. Zreszta pewnie zarabiasz więcej niż minimalną krajową na tej umowie na zastepstwo, więc i tak byś nie mogła tego zrobic. Jak skończy Ci si umowa w szkole

to masz dwa wyjścia 1) Bedziesz aktualnie w ciąży - przystapisz więc do chorobowego z działalności gospodarczej. Wtedy opłacałoby się przystapić do najwyższej możliwej składki - czyli trzeba by miesięcznie zapłacić ok 3tys zł składek ZUS, ale za to wtedy zasiłku dostajesz ponad 6 tys. miesięcznie. Oczywiście bedzie to zależało w którym miesiącu ciąży bedziesz wtedy , ale ciężko jest gdybać. Jeżeli byłabyś w 8, 9 miesiacu ciązu już samo opłacenie 1 składki da Ci prawo do zasiłku. Ale w momencie opłacania jej nie mogłabys być na zwolnieniu lekarskim a w 9-m miesiącu to trudno trochę. Jeżeli byłabyś dopiero na poczatku ciąży to możesz opłacic 3 takie duże składki (trzy miesiace) i pójśc na zwolnienie do końca ciązy. W obecnej sytuacji zasadne byłoby się wstrzymać pare miesięcy ze staraniami, bo się bardzo zazębią stany ubezpieczeń. Ale pewnie wszystk oda się ogarnać. Dopóki nie bedziesz znała daty porodu ,to trochę gdybania jest.

Gość matkapracujaca31
KAZIO, ja pracuję praktycznie na 2 etaty obecnie, więc nie pisz głupot, że kogoś okradam. dzwoniłam do ZUS - powiedzieli mi, że jeżeli urodziłabym po wygaśnięciu umowy, to zasiłek liczyliby tylko na podstawie składek z działalności płaconych po wygaśnięciu etatu (bo na etacie nie mogę przystąpić do dobrowolnego chorobowego). do ferii zimowych się chyba wstrzymam faktycznie :-)

jeżeli zakładana jest firma tylko po to by dostac ZUS to tak. Ale akurat autorka nie zakładałaby fikcyjnej działalnosci. Dlatego radze zrobic to już teraz - teraz zapłaci tylko zdrowotną składke i normalnie bedzie świadczyć usługi, to ją uwiarygodni, Ja pracuje od 15 lat na etatach, zarabiam w miare przyzwoite pieniądze, aktulanie jestem w drugiej ciąźy i pracuje nadal - pójde na zwolnienie dopiero w 8-m miesiącu pod koniec niemal. I czasem sobie myslę, że jestem głupia, bo ciaza i macierzyństwo, w obecnej sytuacji to może jedyna okazja dostac coś z tych składek. Jak mam tyrać do 67 roku ( a widze na przykład po mojej mamie, która ma dopiero 60 lat, że to juz ani zdrowie, ani głowa nie ta) to może nawet nie dozyje tego wieku. A jeśli to pewnie z tych moich niby przyzwoitych składek dostanę całe g.... Wiec wcale nie uważam tego za jakies szczególne okradanie.

Zacznijmy od tego, że ZUS okrada nas a nie my ZUS. To, co oni nam proponują po czterdziestu paru latach wypruwania flaków na składki to jest śmiech na sali. A teraz serio pytanie do agbr, bo widzę, że ogarnięta jesteś w tym temacie :) Prowadzę DG od roku, czyli jestem jeszcze na niskim ZUSie. Nie płacę chorobowego. Jestem aktualnie w 3. miesiącu ciąży. Jak to ogarnąć, żeby było dobrze? Tak, żeby być przygotowaną na ewentualne tfu tfu problemy i móc iść na przyzwoite L4? I jak to wygląda w praktyce - dostaję od ZUSu kasę, ale muszę płacić swoje składki, czy np. mogę zawiesić na czas L4 i macierzyńskiego DG i pobierać świadczenie? I jeśli zawieszę pobierając świadczenie, to i tak jestem ubezpieczona? Mam nadzieję, że moje pytania są jasne :)

pytania sa jasne. Jezeli nie płacisz chorobowego, to na tem moment nie nalezy ci się nic. Ale w tym przypradku to dobra wiadomość. Bo podstawa zasiłku bedzie naliczana od momentu przystapienia do chorobowego. Możesz przystapic już od zaraz, choć najlepien od stycznia, bo ZUS i tak przelicza jakoś pełne miesiące (aż tak bardzo tu ekspertem nie jestem). I możesz zadeklarowac dosolna podstawe ubezpieczenia nie wyzsz niż 8775,55. Ale od tej zadeklarowanej podstawy bedziesz musiała zapłacić odpowiednio wyższe składki - WSZYSTKIE, czyli i emerytalne i rentowe i chorobowe i wypadkowe. W przypadku maksymalnej kwoty składki wraz z ubezpieczeniem zdrowotnym to ok 3 tysiące złotych. Jezeli zaczniesz płacic te składki od stycznia, to w kwietni bedziesz mogła pójść na zwolnienie. Działalnosci nie zawiewszasz, po prostu jesteś na L4, zus Ci płąci zasiłek, Ty już składek nie. ale nie możesz wykonywac żadnej dizałalności, tj nie możesz wystawiac faktur i tak dalej. Jak urodzisz przejdziesz na zasiłek i bedziesz mogła kontynuowac działalnosć, ale bedziesz musiała zapłacić ubezpieczenie zdrowotne.

Ale wtedy tylko zdrowotne, tak? I jak będę płacić te ok. 3 tys. to mam 6 tys. zasiłku? Czyli jak nie mam wielkiego głodu na ogromny zasiłek, tylko np. wystarczy mi 3-4 tys., to ile powinnam płacić w sumie, tak na oko? Proporcjonalnie, czyli ok. 1500 zł?

tak tylko zdrowotne. Zeby mieć tak z 3,5 na rękę to ze zdrowotnym bedzie ok 1700 zł.

Gość matkapracujaca31
z tym wyliczaniem macierzyńskiego na podstawie składek z 1.miesiaca to bym się nie nakręcała, bo od stycznia mają to ukrócić. jeszcze można się uśmiechnąć do dyrekcji, może zgodzą się zatrudnić jesienią na dwa miechy np...

może i tak być że ukrócą. Ale od stycznia to już chyba nie zdążą.