Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marionnettkaa

Jaki śledzik do wódki?

Polecane posty

Gość marionnettkaa

Ja tam nie przepadam ale będą % i wiem, że większość lubi także muszę sie poradzić - co kupić, jak zrobić, macie jakieś sprawdzone przepisy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marionnettkaa
poważnie? No popatrz, ja myślałam, że wystarczy wiedzieć kiedy powiedzieć sobie dość no ale bywają ludzie i parapety...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja śledzika lubię najbardziej w oleju i z cebulą. śledzie moczę wodzie,zmieniam co jakiś czas wodę i próbuję (chodzi o to by nie był za słony ale również jak przesadzimy z moczeniem to straci ten smak). Cebulę kroję w piórka i solę.Sól spowoduję że cebula puści sok i będzie miękka (jeśli ktoś lubi bardziej twardawą można z tego zrezygnować).Po ok godzinie dobrze odsączam cebulę z soków. Biorę naczynie (może być większy słoik). Układam pokrojonego śledzia,daję cebulę,posypuję pieprzem,zalewam olejem.I kolejna warstwa znów śledź,cebula,pieprz,olej.I tak robię do wyczerpania składników,olej musi wszystko dokładnie przykryć.Odstawiam do lodówki na 2-3dni a na stole serwuję na półmisku (bez oleju!),kładę śledzia a na tym cebulka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marionnettkaa
Potwór z bagien - bardzo smacznie brzmi do tego wydaje sie być łatwy w wykonaniu. ZROBIĘ! Tylko napisz jeszcze jaki to dokładnie ma być śledź, chopdzi o matjasy czy moze jakieś inne? I ile mniej więcej razy zmienić tę wodę, żeby nie przesadzić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli mam możliwość kupienia prawdziwego śledzia z beczki to go biorę.Ale UWAGA dużo w nim zachodu (chodź smaczniejszy :D ) trzeba go dłużej moczyć,ściągać skórę i pobawić się ośćmi. Więc idę na łatwiznę i kupuję matjasy solone. Ja moczę go przez ok 2 ,czasami i nawet 3 godziny.Wymieniam wodę po przeszło pół godzinie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marionnettkaa
Dziękuję 🌼 mam nadzieję, że i mi wyjdą smacznie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja śledziki po kaszubsku lubię najbardziej :) zwykle można takie pozwijane w ruloniki kupić, świetna sprawa - nabijasz tak jak koreczki na wykałaczki i przegrycha gotowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rolmopsik
:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×