Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przystojny_piotrek82

zakup mieszkania "przed" czy "po"

Polecane posty

Gość przystojny_piotrek82

witam, mam pytanie, a nie moge znalezc odpowiedzi w internecie. wiem, ze jezeli zakupie mieszkanie na siebie przed slubem, to bedzie ono tylko i wylacznie moje. wiem, ze jak zakupie mieszkanie po slubie, to bedzie to wspolnosc majatkowa. jednakze, uslyszalem gdzies, ze jesli po slubie sporzadze akt notarialny na siebie tylko, to mieszkanie bedzie tylko moje. jak zrobic tak, zeby po slubie zakup mieszkania byl tylko moj? czy tak sie da czy juz nie bardzo? dziekuje za odpowiedz.

Moim zdaniem lepiej już kup to mieszkanie przed ślubem :) potem z pewnością Twoja żona poczuje sie dotknięta i będzie miała racje, bo ty wyraźnie cos kręcisz i kombinujesz.

Jeśli małżonek kupi mieszkanie wyłącznie za środki nie objęte wpólnością majątkową (wyliczone w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym, np. dochody z pracy zarobkowej), to mieszkanie nie będzie należeć do wspólnego majątku. Ale trzeba zachować wszystkie dowody, że tak było.

Gość mikeloandżelo
Weselniczka ciebie już teście wydziedziczyli to wiesz prawda? A ty Pietrek kupuj teraz, będzie dobrze to i tak będziecie mieszkać razem, ale jak się spierdoli to cię nie będzie suka szantażować że ci zabierze, wiem co mówię.

Gość le ile ile ile ileeeeee
Nie da sie tak, jezeli zakupisz po slubie i nie bedziesz mial rozdzielnosci majatkowej to bedzie tez twojej zony. Intercyza przed slubem zalatwi sprawe.

Pomyłka kilka postów wyżej. Nie za pieniądze z zarobków, tylko np. podarowane przez kogoś albo odziedziczone, otrzymane w nagrodę, stanowiące dochód z tytułu praw autorskich. Sorry. Ale da się tak zrobić.

Jeżeli tak bardzo się martwisz o przyszłość swojego jeszcze nie zawartego małżeństwa to kup mieszkanie przed ślubem. Mniej zachodu.

Gość kacha154
nie pisze się "teście" tylko "teściowie" wy mistrze mowy polskiej i ogólnie wybitne mózgi inteligenci do kwadratu :D :D :D

Gość smitassa
ta kacha to weselniczka pod płaszczykiem, to dla niej typowe

kup mieszkanie na rodzicow , albo jesli zostanie podarowane Tobie przez rodzine to zona nie ma praw do niego

Gość kupno mieskzania na rodziców
to jeszcze większe ryzyko, bo wteyd to oni mogą nimi dysponować. Może ktoś ich nabuntować, lub w chorobie mogę je komuś innemu zapisać. Znam niestety takie pryzpadki, starość nie zawsze jest lekka i czasami ludzie tracą trzeźwość umysłu.