Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewa23.

Czy niedobór wit D może być przyczyną...

Polecane posty

Gość Ewa23.

tego,że dziecko ma 15 mcy i jeszcze nie chodzi ? Spotkał się ktoś z czymś takim ?

Gość goonies
a z lekarzem rozmawialas?

Gość olk
Ma 15 mies ,wiec ma jeszcze czas na chodzenie ,ale niedobór wit D może mieć na to wpływ .

Gość Ewa23.
Mały nie raczkuje tylko jeździ na pupie z jedną nogą podwiniętą. Lekarka pytala czy dawałam wit d. Skad niedobór skoro ją podawałam ? Martwię sie tym niechodzeniem ;/

Gość Ewa23.
Lekarka nic nie powiedziała,pytała tylko o wit D zlecił badania morfologie,mocz,poziom wapnia i fosforu. Zlecił też koniecznie wizytę u ortopedy-ale to dopiero w styczniu. Synek ma niedowagę ok 2kg.

a pytalas autorko , czy chodzi o niedobor moze chodzi o nadmiar , bo np witamina d w kapsulkach plus np mleko modyfikowane lub cebion multi ...

Gość Ewa23.
Raczej o niedobór,bo lek pytała czy podawałam wit D no oczywiście,że podawałam. Do ok 13 miesiąca jakiś czas nie podaje a ona kazała dalej podawać jedną kapsułkę dziennie.

Gość Adela850
Niby jeszcze ma czas. teoretycznie dopiero po 18 miesiacu tzreba sie przejmowac. Ale z mojego doswiadczenia: Mi lekarka zalecila stosowanie wit D. dopoki dziecko nie zacznie chodzic. Szkoda ze przerwalas, ale to tez nie ma co panikowac, bo jezeli chodziliscie na spacery, to pobieral naturalna wit D. ze sloneczka. Lekarka zapytala o wit D., bo to moze byc przyczyna. i zlecila jeszcze przebadanie fosforu i wapnia. Wg. mnie powinna jeszcze magnez dopisac. W kazdym badz razie te skladniki: wapn, wit D, fosfor i magnez sa odpowiedzialne za wlasciwie przyswajanie wapnia na budowe kosci. Samo wapno nie wystarczy. Wiec wykonaj najpierw badania i pozniej zobaczysz co dalej. Jesli ktoregos z tych skladnikow bedzie za malo, to wtedy musisz uzupelnic diete. Podpowiem tylko ze sezam (zwlaszcza czarny) jest bogaty we wszytskie te skladniki- tylko trzbe go najpierw zmielic. I radze nie kupowac mielonego sezamu (jesli wogole taki istnije) bo zlezany juz nie bedzie tak bogaty w witaminy.

Gość Ewa23.
Adela850 dzięki za Twoje uwagi. Przy następnej wizycie u lekarki (czyli pod koniec stycznia) zapytam o co chodzi z tą witaminą D. Może ktoś miał podobny problem,z późnym chodzeniem dziecka ?

Gość nie mowi jeszcze slow a to ze
a ja nie daje bo to sztuczny wytwor laboratorium.po raz kolejny ludziom wydaje sie,ze sa madrzejsi od samego boga.poszukaj w pozywienu wit d i sloneczko

Gość Ewa23.
Martwi mnie to wszystko :(

Gość nie ma to jak maciora
co dostała wyniki i zamiast iść zapytać lekarza, to insynuuje jakieś teorie na forum :O Mózg wielkości papki, którą karmi pasożyta.

Gość Ewa23.
Do niezrównoważonej/go Autorki/a wpisu powyżej jeszcze nie mam wyników ;(