Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PrzyszłaMammmma

Czy trzeba jeść koniecznie mięso w ciąży? Jestem w 10 t.c.

Polecane posty

Gość PrzyszłaMammmma

Pytam, ponieważ przed ciążą byłam bardzo mięsożerna, a teraz odrzuca mnie na sam widok i zapach mięsa. Już kilka razy zwymiotowałam po obiadku z mięsa i dlatego od prawie 2 tyg.go nie jem na obiad. No czasem jedynie uda mi się przełknąć kromkę chleba z szynką. A tak to nie jem. mam wyrzuty sumienia, że nie jem, bo zawsze to jakieś źródło witamin dla Dzieciątka. Dodam, że biorę witaminy Femibion Natal 1 i magne b6. Proszę o odpowiedzi.

Gość KklementynaDopuki
Przecież wegetarianinem tez rodzą zdrowe dzieci :) Możesz spytać sie lekarza czym zastąpić mięso.

Gość mamamaaammama
jak mnie odrzucalo przez jakies 4 miesiace. wOGLE NIE jadlam miesa.Za to bardzo duzo ryb w rozneij postacji. DoPIERO JAK BYLMA e 6 miesicu wrocil smak na mieso. a corka urodzila sie zdrowa.

Mnie w obu ciazach odrzucilo od miesa. W 2 ciazy w sumie do 36 tyg nie tknelam miesa ani ryb. Nie moglam! Jak gotowalam dla meza i synka to plakalam doslownie tak mna rzucalo. Pod koniec bylo lepiej,a wrecz nagle rzucilam sie na wszystko co miesne :P

Gość oj tam,oj tam;-)najjldegpprswy
Przejdzie Ci. Ja może byłam w stanie zjeść mięso (chociaż bez większej ochoty),ale juz zupy ugotować-nie! Odrzuciło mnie od ryb,a wcześniej uwielbiałam-tak od 20tc znowu wrócily;-). Mówiłam o tym gin,stwierdziła,że skoro odrzucam to nie potrzebuje-przyjdzie czas to się mały upomni. Jeszcze jedno-witaminy myślę na zlecenie lekarza?

Gość flawora
spokojnie, jesteś dopiero w 1 trymestrze, jeszcze masz czas na jedzenie. Na początku przeważnie odrzuca od wszystkiego. Ja w 8 miesiącu zajadałam się mięsem, miałam straszną ochotę właśnie na mięso. Na początku to prawie nic nie jadłam

Gość PrzyszłaMammmma
Ja właśnie ryb też nie mogę, w ogóle nic pieczonego, smażonego, gotowanego. Tylko owoce i warzywa mogę jeść no i dżemy, mleko. W ogóle to samo słodkie bym jadła tylko :) Czyli nie zaszkodzi to maleństwu, że na razie mamusia nie jada obiadów z mięsem lub rybami? Mam nadzieję, że to minie...

Gość dcfghjklasd
miałam tak samo w ogóle mięso mogło nie istnieć dla mnie jak byłam w ciąży, a przed ciążą codziennie coś mięsnego pichciłam nic Ci nie będzie, spokojnie:)

Gość PrzyszłaMammmma
Wiecie bo ja się nasłuchałam od teściowej, że MUSZĘ jeść mięso w ciąży, żeby dziecko dobrze się rozwijało... Ale skoro Wy kobietki piszecie, że urodziłyście zdrowe dzieci, mimo, Że odrzucało od mięsa to ja jestem uspokojona. No w końcu na siłę się nie da nic w ciąży zjeść :)

Gość anpoooo
Na tym etapie ciąży, to dość częste jest, że mięso nie idzie, można je zastąpić innym jedzeniem. Mi nie szło dość długo, ale już po 20 tc, to z rozsądku zjadłam czasem schabowego, bo już zapotrzebowanie wtedy konkretnie rośnie, a mięso nie tylko ma dużo żelaza, ale też po prostu daje dużo energia, więc nie chodzi tylko o dziecko.

Gość ggcchm
Mialam to samo,ale zmuszalam sie do jedzenia czerwonego

Gość sxc cxs
dziecko potrzebuje dużo białka, ale w zupełności wystarczy mu zwierzęce wegetarianie mają zdrowe dzieci, nie histeryzuj, a teściową ignoruj ja mięso jem sporadycznie bo też nie przyswajam od kiedy jestem w ciąży i lepiej zjeść więcej zdrowej surówki i nie zwrócić niż zjeść mięso, które się po minucie zwróci

Gość sxc cxs
tfu tfu, wystarczy mu roślinne zamotałam się i nie stresuj się, organizm ciężarnej jest już tak skonstruowany, że gdy będzie Ci np. brakowało jodu to będziesz miała ogromną ochotę na ryby itp.

ja od 6 do ok 15 tyg ciazy wogole nie jadlam miesa, tez mnie odrzucilo, zam zapach powodowal wymioty :/ wogole nic gotowanego nie jadlam, mialam tylko ochote na chleb z serem bialym i pomidorem oraz owoce- i wlasnie to jadlam!! po 15 tyg wrocil apetyt na wszystko. w pierwszych 3 miesiacach ciazy schudlam 3 kilo :/ ale pozniej nadrobilam i córeczka urodzila sie silna i zdrowa. Do niczego sie nie zmuszaj, jedz na co masz ochote, organizm sam ci podpowie jak bedzie czegos potrzebowal.

Gość nie jadłam mięsa przed ciążą
w czasie ciąży ani po ciąży... Dziecko mam baaardzo zdrowe :)

Gość PrzyszłaMammmma
Wcinam dużooo mandarynek, jabłek i bananów. To moja podstawowa żywność w ciągu dnia :) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi bardziej doświadczonych i pozdrawiam serdecznie :)

Gość ania.doradca.ladeevit
Wykluczając z diety pewne produkty, powinnaś starać się zastąpić je innymi (ew. przyjmować suplement witaminowy). Bardzo częsta jest anemia, która się nasila jeszcze po porodzie, jeśli w ogóle zrezygnujesz z mięsa, postaraj się w inny sposób dostarczać żelazo.

wegetarianki też rodzą zdrowe dzieci rzyganie z każdym razem girzej na ciebie wpłynie niż niejedzenie mięsa

Gość ania.doradca.ladeevit
Problemem są nudności i wymioty, nie tylko niechęć do jedzenia niektórych produktów. A przecież w ciąży trzeba dostarczyć organizmowi wszytskie potrzebne substancje odżywcze.