Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misiowaaa

Kwas foliowy a 6 tydz ciąży

Polecane posty

Gość misiowaaa

Witam wszystkich. Najprawdopodobniej jestem w 6-7 tygodniu ciąży (pierwszy test negatywny, na drugi dzień kolejny pozytywny, okresu brak) Wizytę u ginekologa mam dopiero na środę. Jestem zaniepokojona faktem, ze nie brałam do tej pory kwasu foliowego, całkiem o tym zapomniałam i dopiero teraz sobie o tym przypomniałam : ( Boję się że zaszkodziłam dzieciaczkowi : ( Jak to było z Wami? Brałyście kwas od początku ciąży?

Gość misiowaaa
Dajcie znać, bo nie wiem czy jak zacznę brać teraz to już nie będzie za późno ; (

Gość Wyczekiwana
Ja też zaczęłam brać folik ok 6 tyg, także jak już wiesz to bierz

Gość Zacznij go brać
od teraz i tyle.

Gość mam ochote na cos dobrego
Ja brałam,jak zaszłam lekarka przepisała mi dawke 5mg (folik ma 0.4mg),w sumie tak do 20tc dawała recepte. Teraz jestem w 34 tc i wciaż biore,ale 0.4 mg. Żelazo biore od ok.25tc bo zaczeła mi się pogarszać morfologia. Co chce powiedziec-a no-nie świruj. Nasze mamy nie brały a z nami ok. Ba! Nieraz słychać,że mimo suplementacji zdarzaja sie dzieci z wada cewy. Ja bym zaczeła brać,ale na zasadzie placebo-w 8tc kształtuje się układ nerwowy,wiec jak masz niedobor to i tak nie uzupelnisz. No i witaminki-twoja pierwsza ciaźa,wiec juz pewno polecialas do apteki i zakupilas. Bezsensu. Witaminy można wziąć dopiero,jak samopoczucie i morfologia spadaja- co nie zwalnia cie ze zdrowej diety! Na tym etapie malec niewiele potrzebuje. Magnez bym poleciła- zapobiega skurczom macicy,a te moga byc niebezpieczne.

Gość misiowaaa
i wszystko było ok? Bo naprawdę jak się naczytałam to się przeraziłam

Gość już niedługo...
ja zaczelam brac w 7tc bo wtedy sie dowiedzialam nie zaszkodzisz nie martw sie niektore przez cala ciaze witamin nie biora i wszystko jest w porzadku

Gość misiowaaa
dzięki za polecenie magnezu - też zacznę brać. Masz rację że to moja pierwsza ciąża więc panikuję strasznie, w szczególności, że jeszcze do ginekologa się nie dopchałam jeszcze. Powiem wam, że troszkę mi ulżyło