Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kurde potrzebuje

Czy jest tu nauczyciel

Polecane posty

Gość Kurde potrzebuje

Jezyka polskiego? pilnie potrzebuje pomocy w pewnej sprawie.

Gość Kurde potrzebuje
Halo halo

Gość Kurde potrzebuje
Nie ma żadnego nauczyciela?

Gość Bezrobotny polonista
w czym problem?

Gość Kurde potrzebuje
Potrzebuje przykładu zasady analogii która można podac dziecią w klasie 1-3 obojętnie jaki byle by był dla dzieci i z polskiego

Gość dzieciĄ
??

Nie: "dziecią", tylko "dzieciom", a na takich maluchach to się nie znam. Na analogiach też

Gość Kurde potrzebuje
Dzieciom sory

Gość Kurde potrzebuje
Może też być na starszych. przyklad z polskiego porównać do jakiejś sytuacji z życia

Gość Kurde potrzebuje
byle byłoby można podac dzieciom.

Gość Kurde potrzebuje
Czy ktoś wymyśli coś? bo ja mam metlik w glowie

Gość you are..
Nie ma to jak rozgarnieta matka :D

Gość Kurde potrzebuje
Zabawne że każdego kto napisze uważacie za matkę! nie mam dzieci do pracy mi to potrzebne

też powinnaś byc bezrobotna

Gość Kurde potrzebuje
Zabawne że każdego kto napisze uważacie za matkę! nie mam dzieci do pracy mi to potrzebne

Gość SiostraABC
Analogia (wnioskowanie przez analogię) - wnioskowanie o posiadaniu pewnej cechy przez dany przedmiot na podstawie jego podobieństwa do innych przedmiotów mających tę właśnie cechę; jest to wnioskowanie mające niewielką wartość dowodową, stosowane raczej jako metoda prowadząca do przypuszczeń. Z wnioskowania przez analogię korzystamy zwykle wtedy, gdy zauważamy, że jakieś dwa przedmioty podobne są do siebie co do (liczby) swoich własności, a nadto zauważamy, że jeden z tych przedmiotów posiada dodatkowo jeszcze jedną cechę, której nie zauważyliśmy u tego drugiego. Ale na podstawie tego, że jednak te przedmioty posiadają n wspólnych cech, wnosimy, że i tę dodatkową cechę również oba posiadają. A zatem, chociaż nie stwierdziliśmy jej w tym drugim przedmiocie, przypisujemy mu ją, bo ma ją ten przedmiot pierwszy. Pospolitym błędem wnioskowania przez analogię jest to, że bierze się pod uwagę sytuacje, w których interesująca prawidłowość występuje, a pomija się te, w których ona nie występuje. W ten sposób powstają różne przesądy wiążące ze sobą jakieś zdarzenia, nie mające w gruncie rzeczy ze sobą nic wspólnego, w związek przyczynowy. Przypomnijmy chociażby przysłowiowego czarnego kota przebiegającego drogę i nieszczęścia, które do zdarzenie ponoć wywołuje czy wróży.

Gość SiostraABC
Słownik Języka Polskiego podaje, że analogia to podobieństwo, zgodność, równoległość cech, a także rzecz podobna, odpowiednik.

Gość Kurde potrzebuje
A jakis przyklad?

Gość czerwona_porzeczka
Wino pochodzi z winnicy i - analogicznie- piwo pochodzi z piwnicy.

Gość SiostraABC
Byłam w analogicznej sytuacji do twojej. Jego postawa była analogiczna jak w całym tym pokoleniu dojrzewającym w okresie międzywojennym. Mamy analogiczne poglądy. Nasze zachowanie jest analogiczne U Marka znalazłam analogię między moją ksiązką a jego. Wczoraj wykazałam analogię między moim długopisem a mojej mamy Związki wyrazowe Zbyt często wyraz analogiczny/analogicznie używany jest źle: jako wyraz samodzielny (bez przywołania drugiej części porównania): Była w analogicznej sytuacji/Była w sytuacji analogicznej do twojej; w konstrukcjach analogiczny z czymś, analogiczny jak coś używanych zamiast poprawnych analogiczny do czegoś: Jego postawa była analogiczna jak w całym tym pokoleniu dojrzewającym w okresie międzywojennym; To dwa analogiczne ze sobą zjawiska. Zapamiętaj! Przymiotnik analogiczny (i przysłówek analogicznie) występuje tylko w sformułowaniach analogiczny (analogicznie) do czegoś: Wypadki analogiczne do tych miały miejsce już rok temu; Zespół chorobowy analogiczny do zespołu Meigsa.