Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasiopea

Co przygotowac aby sie zmiescic?

Polecane posty

Gość Kasiopea

Organizuje bardzo skromne chrzciny. Bedzie 12 osob. Co przygotowac do jedzenia aby zmiescic sie w kwocie 500 zl?

Gość do autorki........,
ale z obiadem czy tylko ciasto i kawa?

Gość Kasiopea
Nie wiem, jakies salatki moze, jakies miesko. Tylko czy sie zmieszcze... Moze byc max 700 ale wolalabym w 500. Bez alkoholu. Tanio a smacznie?

a myslalas o kateringu u nas (podlasie) jest to koszt ok 40zl na wesele wiec mysle ze na chrzciny bedzie taniej ok 30zl wiec masz 360 do tego tort napoje i powinnas sie wyrobic

Gość Kasiopea
Tak, myslalam, jestem z podlasia, jednakze data to 25 grudnia, tylko taka pasowala w Parafii... wszystko zamkniete...

Zrób typowo polskie jedzenie z tanich produktów. Nagotuj rosołu (będzie zupa), z warzyw z rosołu plus kilku innych rzeczy zrób sałatkę jarzynową, z części rosołu i mięsa gotowanego zrób galaretki. A na drugie może bigos, albo gołąbki (do farszu daj więcej ryżu). itp. itd.

ja proponuje zamowic kazdej z osob po kebabie to wyjdzie jakies 120zl( 10 zl za jeden) kawa neskafe 3 w 1 po 1zl za stuke i delicje z tesco do kawy okolo 2 zl.Masz obiad z podwieczorkiem za jakies 140 zl. Jesli chrzciny beda alkocholowe to za jakies 5 zl butelka jabola, jesli policzyc 2 na glowe to wyjdzie 120zl. zostaje ci jeszcze na wypad do burdelu dla meza z policzeniem traksowki w jedna strone!

Gość Kasiopea
W sumie dobry pomysl. ja myslalam zeby postawic talerz wedlin, ogoreczki, pomidorki, grzybki. Upiec kawal schabu ze sliwka, jakies udka z kurczaka, do tego ze dwie salatki (ananas, szynka, ser, por i jeszcze jakas), jakies moze jajka faszerowane. Mam w zamrazarce duzo krewetek i paluszkow krabowych, co mozna z tego? Bym zrobila sushi bo ryz i salate tez mam, ale troche nie pasuje do udek z kurczaka. ;)

siostra meza robila w tamtym roku wlasnie 25 grudnia wynajela salke przy kosciele i jakos babke ktora ugotowala i podala ale nie wiem ile zaplacila wesela sa w swieta wiec i chrzciny mozna zrobic tylko musisz sie pospieszyc bo moze byc wszystko zajete a skad dokladnie jestes?

Gość Kasiopea
Jestem z Suwałk. KUrcze, dzięki, nie wiedziałam, jutro podpytam.

Z paluszków krabowych to wiem że można sałatkę robić, musisz poszukać na necie. A krewetki albo np. nadziać na patyczki (ala szaszłyki) upiec, usmażyć czy co tam chcesz i podać z jakimś sosem w oddzielnej miseczce. Można je też dodać do sałatki takiej z sałaty, ogórka, papryki itp. Kiedyś też gdzieś widziałam przepis, w którym były roladki a w środku nadzienie m.in. z krewetek.

Gość nie-daj-się
1. Rosół 2. Schab ze śliwką, ziemniaki lub kluski śląskie (bo zrobisz sos z tłuszczu ze schabu i polejesz kluseczki) i sałatka coleslaw (na necie dokładny przepis, ale składa się głównie z kapusty, marchewki i czerwonej cebulki) oraz gotowane buraczki pokrojone w kostkę 1cm x 1 cm z ogórkami konserwowymi w kostkę wymieszane z łyżką majonezu bez żadnych przypraw w proporcji 1 do 1(brzmi okropnie smakuje przepysznie) 3. galareta z mięsa z rosołu 4. Sałatka warzywna (tradycyjna) 5. Sałatka kuskus: opakowanie kuskus (zalewasz rosołkiem, bo wtedy ma najlepszy smak), 2 ogórki, 3-4 ogórki konserwowe, 1-2 papryki, puszka kukurydzy, szczypiorek lub cebulka, pieprz, łyżka majonezu, łyżeczka musztardy. 6. Jajka faszerowane: gotujesz jajka, kroisz na pół i wyjmujesz żółtko. Biały ser dobrze rozkrusz widelcem i wymieszaj z odrobiną mleka i do tego dobrze rozkrusz te żółtka. Podziel farsz na dwie części, do jednej dodaj koncentratu pomidorowego, a do drugiej chrzanu. Nałóż farsz robiąc ala rękaw cukierniczy z kartki papieru do drukarki. Posyp odrobiną papryki lub czymś innym żeby ładnie wyglądało. Wszystkie te potrawy są sprawdzone na wielu gościach i smaczne. Mogą wielu osobom się nie podobać, ale to typowa polska kuchnia i goście na pewno nie wyjdą od ciebie głodni.

Gość Kasiopea
Oj przestań się nabijać. Fakt, z krewetkami dobry pomysł, mam nawet takie "ozdobne" patyczki. Zrobie je w jakiejś panierce z sosem.

Gość nie-daj-się
Do farszu z jajek jeszcze sól i pieprz

Gość Kasiopea
Moj komentarz dotyczyl oczywiscie Krolewny Pizdolonej czy jak jej tam. ;)

Gość Kasiopea
Nie-daj-sie - dzieki, bardzo mi pomoglas, naprawde. :) Na pewno wykorzystam to,co napisalas :)

Gość nie-daj-się
cieszę się, że pomogłam:) Jeszcze chyba tort potrzebujesz.

Gość Kasiopea
Tort upiecze Mama. :) W wyniku sytuacji losowej w tym miesiacu bardzo krucho u nas z pieniedzmi. Ale jakos trzeba chrzciny zrobic.:)