Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamaaaaaaaaaaaag

Co zrobic by jadł owoce?

Polecane posty

Gość Mamaaaaaaaaaaaag

Witam moj syn ma 18 miesiecy i strasznie zazdroszczę koleżanka których dzieci lapiA banana i go jedzą ja moj syn wogole nie chce owoców muszę brać go podstępem zeby zjadł:-/

Gość zonaKraka
Przede wszystkim polecam samemu jeść. Coś w tym jest że dzieci przejmują nawyki żywieniowe po rodzicach, bo mały potrafi do oporu wcinać z tatusiem jego ulubioną pomidorówkę i tosty, a ze mną ładnie je płatki śniadaniowe z mlekiem. Jak widzi mandarynki na stole, i to że my chętnie po nie sięgamy, to też je je i woła żeby dać. Jak sobie pokroję jabłko i siadam z nim (jabłkiem) do czytania, to też za chwilę przybiega i podjada. W ogóle lubi "nasze" jedzenie. Po drugie, można spróbować podawać w różnej formie- jabłka z ryżem i śmietaną, jagody czy truskawki w naleśnikach, koktajle owocowe, sałatkę owocową którą dziecko "pomoże" kroić, galaretkę z owocami czy do musli do mleka, albo do serka homo. Po trzecie, dać dziecku trochę jeść po swojemu... Mój od jakiegoś czasu kończąc posiłek mówi "dość", zdejmuje śliniak i wstaje żeby go zabrać z krzesełka- próbuję czy na pewno nie chce jeszcze ale nie zmuszam, nie to nie, sam wie na ile jest głodny. Zje kawałek banana, dwie cząstki mandarynki- ok, fajnie, nie zje w ogóle- jego sprawa. No i trzeba próbować różnych owoców, również egzotycznych, bo może to kwestia gustu, mój nie wszystko lubi, np. gruszek nie chce jeść, a banany jadł jak był niemowlakiem ile wlezie, a teraz średnio. Po czwarte- nie przejmować się jeśli lubi warzywa, dać surówkę z marchewki, brokuła czy seler, sałatę z pomidorem do kanapki i witaminy będą uzupełnione.

sprobuj tez nie nazywac owocow owocami tylko np. na winogrona mow kolorowe kuleczki na borowki malutkie oczka a banana przekroj na pol poloz na talezy ozdob jak weza i nazwij potrawe syczacy zawijas, albo jakos inaczej i to co pisala poprzedniczka nie zmuszaj do owocow. Jak nie chce nie je

Gość tortillla
przede wszystkim nie zmuszac, najlepiej to w ogole robic wrazenie jakby ci wcale na tym nie zalezalo, to dziala na takie dzieci ;) no i podawac, podawac, podawac. Rozne owoce, w roznych formach, podobno dziecko musi sie nawet do 20 razy styknac z czyms zeby to sprobowalo

Przypomniała mi się fajna historia.Mój 18 letni obecnie kuzyn pluł na owoce w wieku 4 lat, babcia mu kroiła brzoskwinie na talerzyk a on nie chciał.pewnego razu przyszedł do niego kolega, babcia nakroiła małemu gościowi brzoskwinek na talerzyk, zjadł i powiedział że były pyszne.wnuczek patrzył bykiem po czym rzekł (to już rodzinna klasyka) obcemu to dajesz, a swojemu synkowi to niei po raz pierwszy zjadł cały talerz bez wybrzydzania, babcia se pokpiwała, masz synku, masz dzidziusiua synek jadł

a może je warzywa? mój owoców zbytnio nie lubi bo słodkie, czasem zje gruszkę, czasem pomelo czy mandarynke ale inne to bleee. ale za to uwielbia warzywa, szpinak z makaronem i czosnkiem to wcina w gigantycznych ilościach, marchewki gotowane to mu daję jako zakaskę (kupuje te mini, gotuję, dam trochę masła i tak mu stawiam i sobie zagryza) no i numer 1 - ogórek zielony, biorę pół czy 1/3 zależy jak duży, obieram i daje w łapkę - bawi sie i zjada tego ogóra chyba w minute :)

Gość Autorktematuuu
Ja jem mnóstwo owoców to podejdzie jesli np to są mandarynki wycisnie sok na podłogę i wyrzuca:-/ banana miazdzy i wyrzuca:-( nie wiem juz:-(

Gość a próbowałaś wszystkie owoce?
moja córka uwielbia winogrono zielone i grejpfruty te czerwone raz lepsze raz gorsze ale zielone są naprawdę dobre, dodawaj pokrojone do budyniu,kisielu, dawaj w rękę moja córka np nie zje sama kiwi ani w rączke ani nie ugryzie a jak ja jej odgryzę kawałek i włożę do buzi to nawet 2 zje.

Gość mamasensitive
Spróbuj dawać owoce ze słoika - czyli musy owocowe, albo sama miksuj owoce czy zetrzyj jabłko. Mój synek nie chciał też długo jeść żadnych owoców w kawałku, ale desery w słoiczkach jadł chętnie.

Gość dziecko nie musi jeść owoców
Jeśli je warzywa. Próbuj może zje mango, liczi, granata, melona? Próbowałaś mu dawać? Akurat banan jakiś super nie jest,bo ma dużo cukru. I zdecydowanie takie zachowanie,że bierze w rękę jedzenie i ciapa nim to jest nie do przyjęcia!

Gość Daria1212
Odpowiedź jest prostsza niż myślisz: przestań dawać mu słodycze i w ogóle cukier w jakiejkolwiek postaci! Jak nie będzie dostawał cukrów zacznie doceniać fruktozę w owocach i tym samym je jeść. Tylko urozmaicaj mu tę owocową dietę i nie dawaj wkoło 4 rodzajów owoców na krzyż.

Gość Daria1212
Smakowe kaszki również się zaliczają do słodyczy, dlatego z nich też powinnaś zrezygnować na rzecz zwykłych podstawowych kasz rozrabianych z owocami.