Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zuzanna6678

Czy wasze niemowlaki mają krzywe uszka ? prostujecie ?

Polecane posty

Gość Zuzanna6678

Moja mała ma krzywe ,ma 9 msc.i boję się że jej tak zostanie,ciągle nosi opaskę ale za wiele nie pomaga.Macie jakieś sposoby ?

Wiesz ja zawsze myslałam, że to kwestia genetyki i żadne opaski nie pomogą... Tak moje dziecko ma odstające uszy identycznie jak jego ojciec i nie zamierzam niczego z tym robić. N chyba że autorko miałaś co innego na myśli to przepraszam.

Gość Kklementyna
Odstajace uszy są genetyne i tylko operacyjnie mozna to zmienić, żadne opaski nie pomogą Ja mam jeszcze lepiej tylko jedno ucho odstaje :)

Gość Zuzanna6678
No to leoiej jak jedno :) u nas dwa ,nie chce by w przyszlosci zle sie czula z krzywymi

Gość Zuzanna6678
W sumie nie wiem,czy mam wpływ na uszka małej,zeby były proste

Gość Kklementyna
A ktoś ma odstajace uszy w Twojej lub męża rodziny? Moze ci sie wydaje ze one tak mocno odstajace , zreszta dziewczynka zapuszczać włosy i nie widać ze są odstajace, z wiekiem to nie będzie aż tak widoczne :)

Gość Kurka bez pazurka
Autorko- nic z tym nie zrobisz:) Ale pocieszę Ciebie, że u niemowlaków odstające uszy wyglądają "gorzej" niż u starszaków. Chyba na tej nieopierzonej głowie tak mocno rzuca się to w oczy:) Mój syn jak miał około 9 miesięcy właśnie, wyglądał komicznie. Dzisiaj ma cztery lata i nie rzuca się to w oczy wcale

Gość lolololo3
Dziecko zdrowe? Rozwija się prwidłowo? To się ciesz! Co tam uszy tysiące ludzi tak ma i żyją. U dziewczynki lepiej bo zakryjesz włosami.

Gość Autorko nie przesadzaj
i ciesz się dzieckiem jakie jest. Odstające uszka są domowymi sposobami nie do skorygowania bo chrząstka miękka się nie odkształca i zawsze wraca do swojego genetycznego układu (pozycji) choćbyć przykleiła je dziecku na klej na kilka miesięcy. Niemowlęta często mają takie odstające uszka (moja córka tak miała) a potem urośnie głowa , buzia i cała postura i uszka nagle staną się normalnymi ładnymi uszkami :). Dlatego lekarze nie polecają by przyglądać się urodzie niemowlaka bo ta wraz z wzrostem zmienia się nie do poznania :). Ciesz się że masz córcię i nie zmieniaj nic , dziecko samo się zmieni :). Ps - z tą opaską to daruj , bo to jakis zabobon i niepotrzebnie ściskasz dziecku uszka.

Gość Bielsko Biała
Mój syn ma jedno ucho ciut odstające :D

Gość sdnjfdb
Popieram poprzedniczkę. Moja córka jak się urodziła to miała śliczne przyległe do główki uszka a potem po dwóch miesiącach nagle zaczęły odstawać takie śmieszne placuszki :D ale my z mężem uważaliśmy że to urocze i jeszcze żartowałam że wygląda jak taki chłopczyk z powojennych czasów (łebek na zapałkę i te uszka :D ) ale czas zmienił wszystko , córcia skończyła rok i uszka zaczęły niknąć bo mała zaczęłą rosnąć z wraz za wzrostem głowa , twarz . Dziś córka ma 2 latka, niczym nie zasłonięte uszka które są śliczne , małe i normalnie odstające czyli nie odstające ani nie przylepione do głowy, zwyczajne ładne uszy. Jeżeli nikt w rodzinie (ty , mąż, rodzice) nie macie rzucających się bardzo odstających uszu to zobaczysz że wszystko się unormuje.

Gość Zuzanna6678
Dzięki wielkie ogromnie mnie pocieszyłyście :) właśnie córka jest jeszcze taka łysa i pewnie bardziej się rzuca w oczy.Macie rację trzeba cieszyć sie zdrowiem dziecka :) ale też nie chciałabym by w przyszłości było jej żle z powodu uwag dzieci w szkole .U nas nikt w rodzinie nie ma krzywych .Ogromną dałyście mi nadzieję i pocieszenie niesamowite :) Wielkie wielkie dzięki

Gość wydaje mi sie
To nie jest do konca tak, ze nie da sie zmienic.. Gejsze tez mialy normlalnie genetycznie stopy, ale sciaganie zmienilo jej wyglad i sposob rosniecia. Kobiety z genetycznie krzywymi nogami sa w stanie je naprostowac czy zmienic cwiczniami, tancem itd (Gloria Estefan) Uszy tez sie da naprostowac, ale trzeba zaczac bardzo wczesnie, opaska zaraz po urodzeniu i plastry. 9miesiecy to juz sporo i nie wiem jakie beda efekty. Znam blizniakow po tacie urodzili sie jak plastusie, obydwoje mieli metody opaski i plastrow, ten spokojny, ktoremu to nie porzeszkadzalo ma dzis sliczne uszka, drugi zywotny i krecacy sie, a pozniej sam sciagajacy sobie te ozdoby ma dzis uszy jak tatus, plastus:). Ja wiem, ze trzeba sie cieszyc zdrowiem dziecka, ale tez widze ile kobiet i mezczyzn pozniej robi operacje plastyczne na uszy, to potrafi byc straszny kompleks.

Gość Moja córka miała podobny
problem z tym że ja pytałam samego chirurga co o tym myśli i powiedział że uszy nigdy nie poddadzą się żadnym opaskom , ściskaniu bo jest to fizycznie niemożliwe. Tkanka która łączy (chrząstka) małżowinę uszną w głową to plastyczna struktura której nie da się przekształcić ! Dlatego wspominam o tym chirurgu bo moja siostrzenica w wieku 11 lat miała OP ale wynikało to z bardzo dużego defektu uszu i niestety rodzina jej męża ma kilka takich przypadków bardzo odstających uszu u siebie. Co do niemowląt to tak jak pisały dziewczyny, wszystko się unormuje i nie bedzie widoczne! Żeby sądzić że dziecko ma problem (na przyszłość) to musi mieć dosłownie placki które stoją jak uszy słonika , w każdym innym przypadku uszka same się wyrównują wraz w wiekiem dziecka. To co inne mamy uważają za swój sukces bo wydaje im się że opaską przyklepały uszy noworodka to jedna wielka bzdura i złudzenie (uszka same w końću by się ustawiły w na właściwym miejscu i to nie zasługa opasek ).

Gość Zuzanna6678
Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi,boję sie nie zakładać małej opaski bo boję się że mogłoby być gorzej,choć cały dzien ją nosi to w nocy czapeczka spada i uszka bardziej sie krzywią :( chyba nic nie poradze i bedzie jak ma być ale bede trzymac kciuki aby uszka były ładne

MOJ SYNEK miał strasznie odstające do połowy ucho i to jedno wygladał śmiesznie hehe lekarka powiedziała,ze tak juz zostanie ze nie musi miec wszystkiego idealnie ale mineły 2 miesiace i uszko wyglada normalnie...nic nie robiłam ...