Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość VIKA1234567801

PROBLEM Z PRALKĄ POMOCY!!!!!!!!

Polecane posty

Gość VIKA1234567801

Dzisiaj rano musiałam odłączyć pralkę, żeby oddać ją właścicielom przy czym postępowałam zgodnie z instrukcjami i w kolejności odłączyłam ją od kontaktu, ponieważ była zainstalowana przy umywalce w łazience, zakręciłam pod kranem zawór dopływu wody i odkręciłam węża, wówczas z miejsca gdzie był zamocowany wąż zaczęła wylatywać woda i zalała mi całą łazienkę, dlatego szybko odłączyłam dopływ wody w całym domu i wyłączyłam hydrofor, ponieważ w żaden inny sposób nie dało się zatrzymać wody. Co robić? Zawór pod kranem był na 100% dobrze zakręcony i nie miała prawa lecieć z niego woda.

Gość Czesław hydraulik
uszkodzony zawór lub wyleciały po prostu resztki wody z wężą :classic_cool:

Gość VIKA1234567801
tyle tylko, że woda nie leciała z węża a z zaworu, mimo, że był on zakręcony?!? czy po zakręceniu nie powinno się jeszcze na koniec założyć jakiejś uszczelki w miejscu gdzie był podłączony wąż?

Gość Czesław hydraulik
pokaż fotkę tego zaworu :classic_cool:

Gość VIKA1234567801
OK, zaraz coś zorganizuję

Gość tak sa specjalne uszczelki
ja mam metalowa

Gość Upiorny .
...nie zaszkodzi:-) Jeżeli zawór jest nakręcony, a leci wódka to tylko złudzenie zamknięcia sPowodowane przekręco,nym kurkiem, który jest uszkodzony! Zawór pozostaje otwarty. Tak mi się upiornie wydaje Więc myk, myk...

99% uszkodzone, zapewne plastikowe, pokrętło zaworu. Zawór zarósł kamieniem i pewnie nadal jest otwarty. Takie zawory trzeba co jakiś czas ruszyć - inaczej kończy się własnie tak.

jeżeli to jest zwór kulowy i długo nie był ruszany, to prawie na pewno szlag go trafił drogi nie jest

Gość VIKA1234567801
nie mam pojęcia jak to się robi... jestem tylko kobietą ;)

to poproś kogoś kto się zna i wie jak się posłużyć żabką i pakułami lub teflonem zawór lepiej grzybkowy - poznać po tym że wykonuje więcej obrotów, zaletą jest to, że pracuje w każdej pozycji i jest mniej zagrożony "skamienieniem" - kulowy w zasadzie powinien być otwarty "na full" lub zamknięty zawór powinien być przed wężem - jak wąż strzeli, to nie trzeba będzie głównego zaworu zakręcać. warto wymienić cały układ - tam zdaje się jest trójnik i 1 zawory i wąż zbrojony, ten ostatni ma swoją żywotność na wężu nie warto oszczędzać, tańsze szybciej twardnieją i mają mniej zwojów

Gość VIKA1234567801
I jeszcze mi właściciele kazali zaktualizowac jakieś "firmware" pralki, bo po nowym Roku nie bedzie działać :( Pomóżcie!

Gość Upiorny :-)
Upiorne to, ale proszę o sprostowanie moich upiorności. Nawet jak będzie to upiorne! Więc jeżeli wlot wody jest na środku tej metalowej kombinacji... choć to upiorne, ale tak mi się wydaje to zawór chroni tylko baterię umywalkową:-) Więc myk, myk...

Gość Czesław hydraulik
Pokaż no swoją fotkę teraz. najlepiej nago to ocenimy czy umisz naprawić zawór :)

Gość VIKA1234567801
Upiorny, więc jeśli chroni on tylko baterię umywalkową to znaczy, że...?

zdjęcie kiepskie - ale do umywalki chyba jest ten górny zawór, a do pralki dolny bez węża

Gość VIKA1234567801
czyli trzeba wymienić cały mechanizm, tylko ten zawór czy też to gdzie wylatuje woda?

...zalecając ów zawór, zablokujesz dopływ wódki do zlewu:-) Do pralki woda ma stały dostęp, aż do zakrętki głównego! Upiorne to, ale jednak:-) A teraz gdy nawet zmienisz Ten fire coś tam -NIE POMOŻE:-) Więc myk, myk...

"mechanizm" - t o nie mechanizm lepiej wymienić wszystko "od ściany" - podejrzewam, że drugi zawór ma tyle samo lat, wąż jak pisałem ma swoja żywotność - koszty nieduże, a robota jedna i można wyprostować trochę ten nieszczęsny wąż; ewentualnie trójnik może zostać jeżeli nie jest zapchany kamieniem poza tym jak się wykręci trójnik ze ściany, to łatwiej jest całość porządnie zmatować do umywalki wystarczy zawór kulowy, ja wolę te z dłuższą dźwignią

Dłuższy drąg lepiej wygląda:-) Działanie takie same, a pewność zamierzonego efektu Upiornie pewniejsza! Więc Nie Jesteś tylko kobietą, lecz Aż... Upiorzycą:-) Więc myk, myk...

"Działanie takie same, a pewność zamierzonego efektu" dźwignia większa, więc łatwiej zakręcić jak trochę zarośnie autorko wątku - wyjaśnij w końcu czy jest zawór od strony pralki lub daj zdjęcie z boku

Gość VIKA1234567801
pralka jest już odłączona, reszta jest bez zmian - główny zawór dopływu wody w całym domu - wyłączony, ten pod umywalką widoczny na zdjęciu, zakręcony tak jak był - ale pomimo to lała się woda, więc zakręciłam ten główny w całym domu, żeby nie zalało mi całego mieszkania, zaraz wrzucę więc zdjęcie wszystkiego co jest pod umywalką

Dobra Upiorzyca! Nagadałeś jej, Więc zaczęła działać Bądź cierpliwy Więc Co robisz? Upiorna Ty. Myk!

na zdjęciu wyraźnie widoczny jest tylko zwór od umywalki (ten przed wężem) - więc upiór ma rację, że jego zakręcenie nic nie da; wymienić warto, tym bardziej, że pralka powinna mieć swój zawór powiedz mężowi/bratu/tacie - któryś z nich powinien mieć pojęcie, trudne to nie jest

Upiorne to, ale nic nie musisz zmieniać!!!! Podłączysz nową pralkę i jest ok:-) Lub nie... to musisz bez wymiany czegokolwiek zaślepić lub dodać zawór na przyszłość Więc Mądrości Dosyć A teraz DZIAŁAJ I Myk, myk...:-)