Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka_mala9472314

Jak sobie radzicie z przygotowaniami do świąt?

Polecane posty

Gość taka_mala9472314
Nie uznajemy chemii w jedzeniu, więc zupki chińskie i gyros odpadaja.

Gość kkkiiikkkaaa
Serio podajesz zupki chińskie i gyros w święta???

Gość femur :(
a ja leżę bykiem na święta :) powiedziałam dość na takie ceregiele, choć chata wysprzątana, nie zamierzam wstawiać sypiącej się choinki a tym bardziej sztucznego wiechcia. na stół barszcz i krokiety, może ryba, bo mąż lubi, a poza tym mega lenistwo i oglądanie nieobejrzanych filmów . a co ?! należy mi się !!! po całym roku zaiwaniania, zawsze brak czasu na cokolwiek, zatwardzenia można dostać, więc teraz pełny relaks, luz.... :D rodzina daleko, ale jakoś nie specjalnie mi do rodzinnych spotkań, ostatnio w domu rodzinnym byłam chyba 4 lata temu, telefon w zupełności mi wystarcza

Gość aaaaaasssdddd
serio i nie widzę w tym nic dziwnego. u mnie każdy to zaraz zje, jak zrobie jarzynową to potem leży i muszę ją wyrzucać.

a daj przepis na tę z chińczykiem. uwielbiam kluchy z tych zupek, choć nie wiem co tam włożyli, nie mogę się powstrzymać by ich nie zjeść :D

Gość kjilkjil
A jaka chemia jest w sałatce gyros?

aaaaasssdddd - piszesz mi ten przepis ?

Gość aaaaaasssdddd
juz pisze.

Gość bezebe
też nie rozumiem jaka jest chemia w sałatce gyros, też taką robię, jedyna "chemia" to przyprawa gyros którą dodaje się do smażenia kurczaka :) zupek chińskich natomiast nie jadam, ale co kto woli ;)

Gość kjilkjil
Ale w dobrze dobranej przyprawie nie ma glutaminianiu. Poza tym można samemu skomponować taką mieszankę przypraw.

Gość taka_mala9472314
Przyprawa jest mocno chemiczna.

Gość aaaaaasssdddd
słoik ogórków konserwowych i papryki konserwowej duża głowka kapusty pekińskiej słoik majonezu 400ml podwójna pierś zkurczaka przyprawa do kurczaka dwie zupki chińskie curry kapuste szatkujemy.ogórka i paprykę drobno kroimy. makaron z zupek zalewamy wodą aż zmięknie, potem wrzucamy go na patelnie(można smażyć na oleju z zupek) podsmażamy go chwile. pierś kroimy w kostkęę,obtaczamy w przyprawach i też na patelnie wszystko potem dajemy do jednego garnka dodajemy majonez i przyprawiamy przyprawami z zupek.

Ja w sumie nie mam az tak wiele pracy. Jade na Wigilie do Pl wiec nie musze nic gotowac. Dekoracja swiateczna w domu juz jest. Prezenty pokupowane i zapakowane.

Gość moniczka :P
jedzenie zamówiłam od babeczki co roku zamawiam nie robię mega porządków bo i tak sprzątam codziennie choinki nie ubieram bo tylko zbiera kurz i nie ma kto potem jej rozebrać to tylko 3 dni mekki i nudy rodzina zbiera się i pierdzieli głupoty nawet się napić nie wypada a w telewizji nuda dodam że to jest chore na te 3 dni ludzie wydaja 1000 zł nawet albo i więcej choć wcześniej ta sumę mieli na 31 potem w styczniu zęby w ścianę WESOŁYCH ŚWIĄT

Gość skandal!
no a nie było by dobre, gdyby dodać zamiast makaronu z zupek ch. zwykły drobny makaronik np. ryż czy mini muszelki ?

dzięki kobieto, wygląda pysznie :) udanych świąt tobie :D

Gość aaaaaasssdddd
każdy je co lubi, ja tam akurat się nie przejmuje tym,że przyprawa gyros jest chemiczna , jem to raz czy dwa razy do roku. Umnie to wszystkim smakuje.

Gość przepisy...
Jakie sałatki na święta robicie, korzystając z topiku proszę o przepisy, plisss, bo już pomysłów mi brak...

ja też mam w dupie czy to chemia czy nie, a jeśli umrę to na pewno kluchy chińskie nie będą jedynymi sprawcami tej śmierci :D na żarcie od rolnika mnie nie stać, a i nie wiadomo czy ten rolnik też nie pasie swoich zwierząt przy autostradzie. po rybę nad Bałtyk też nie pojadę - za daleko. wesołych i zdrowych

My też z mamą robimy Wigilię na 12 no może 13 osób... jesteśmy w trakcie sprzątanie, mycie okien itd. W ten weekend mam studia, więc dużo jej nie pomogę, ale za to w przyszły tydzień zabieramy się ochoczo do pracy :)Ale ja to lubię. A w naszym menu: zupa-krem z pieczarek, karp smażony, karp w galarecie, ryba po grecku, ryba po japońsku, sałatka jarzynowa, sałatka z makaronem i szynką oraz sałatka gyros, pieczarki w śmietanie śledzie w śmietanie, makowiec, bananowiec, placek cappuccino, placek na spodzie z sucharów, sernik i pierniki, które już są zrobione. A na święta dodatkowo: schab ze śliwką, dewolaje z topionym serkiem, szynka w galarcie :)

Gość przepisy...
My prezenty mamy już kupione, tylko zapakować zostało:) Sprzątam od początku grudnia gruntownie z odsuwanie szaf i wszystkiego,...ale co dzień po troszku, bo brak czasu, my w sobotę też pracujemy...do końca tygodnia muszę mieć już błysk. W niedzielę jedziemy na duże zakupy...tak, tak w niedziele, bo od pn-do sob pracujemy i nie starcza nam już czasu, tylko codzienne zakupy w pobliskim sklepie. A na następny tydzień zostanie gotowanie... Bigos ma tylko na tą chwilę zrobiony.

Gość przepisy...
Kozaczek- a daj przepis na tą sałatkę z makaronem i szynką

makaron świderki papryka czerwona kilka ogórków konserwowych kostka sera żółtego 30 dag szynki puszka kukurydzy kilka łyżek majonezu sok z cytryny sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie, przepłukac zimną wodą i ostudzić. Ser, szynkę, paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Ogórki pokroić również w kostkę. Warzywa wymieszać. Dodać makaron, majonez i przyprawić. Ja uwielbiam

Gość przepisy...
Dzięki:) Ja myslałam zrobić podobną ale z wędzonym udkiem kurczaka...ale jeszcze jej nie robiłam i nie wiem czy dobra z tym wędzonym udkiem ...

Gość pot
co to za ciasto z sucharków? daj przepis

Gość pot
no kozaczek daj przepis. Co to za ciasto?

Ta salatka jest dobra znam ja z Niemiec bo czesto ja robia znajimi do grilla. Zrob ja dzien wczesniej zeby dobry smak byl...

Gość przepisy...
femur :(- My w drugi dzień świąt zawsze robimy sobie dzień totalnego luzu, najlepiej jak już nigdzie do nikogo nie idziemy, tylko odpoczywamy w domu. A wieczorem w 1 i w 2 dzień świąt po całodziennym goszczeniu się robimy sobie seans filmowy ;-)

Gość smdklsjdksdjkdjkd
Hey no to ja powiem, co u mnie bedzie, zupa grochowa, barszcz czerwony z uszkami, barszcz bialy z grzybami, pierogi, golabki, kapusta ziemniaki ryba, kompot z suszu, i pewnie cos zapomnialam dodac to potrawy wygilijne, poza tym pewnie po kolacji jakies ciasto... na pierwszy dzien jakies mieso, porzadki mniej wiecej porobione, ale zawsze sie cos znajdzie....