Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aa...

jak ugotowac kapuste kiszona?

Polecane posty

Gość aa...

chcialam ugotowac zwykła ale nie mam, mam za to kiszona. prosze mi powiedziec czy dobrze zrobie jesli dodam kilka łyzek masla, na to kiszoną, przyprawie lekko vegeta, pewnie cytryna nie bedzie potrzebna i na koniec zrobie zasmazke z 2 lyzek maki z maslem. czy tak bedzie ok?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość coś o tym wiem i niby
w jakim celu chcesz ją gotować??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gruszeczka...
miało być oczywiście dajesz kapustę do garnka źle napisałam :) więcej przepisów znajdziesz na pewno w internecie w google :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa...
dzieki.ta kapustke chce podac obok ziemniaków i mielonego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najwiecej na swieta
moja mama gotuje kapuste na zeberkach lub z innym miesem i nie dodaje zadnego masla , fujjj pierwsze slysze o masle i kapuscie kiszonej :O powinnas ja przed gotowaniem wyplukac, zeby nie byla za kwasna i dodac troche kminku. 1 1 Chociaz jak widze Twoja wiedze na temat gotowania to jestem prawie pewna , ze ta kapusta co ja ugotujesz to bedzie chyba niezjadliwa. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj:) Ja - jeśli robię własnie taka kapustę to: najpierw ją drobno kroję,daje do garnka zalewam zimną woda,dodaję 2-3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotuję,aż kapusta będzie dostatecznie miękka.Osobno na głębszej patelni podsmażam 2 marchewki,1 dużą pietruszkę,dużą cebulę i kawałek selaera - starte na tarce o grubych oczkach.Podlewam warzywa wodą i dusze do miękkości,gdy są już odpowiednio miękkie i odparuje z nich woda dodaję do kapusty,razem podgotowuję,aż woda z kapusty odparuje na tyle na ile mi odpowiada,chodzi o to by kapusta nie była zbyt rzadka ani zbyt gęsta.Wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie,doprawiam do smaku pieprzem(soli nie trzeba,bo kwaszona kapusta przeważnie ma jej wystarczająco.Na koniec ścieram 1 dużego ziemniaka na tarce o najmniejszych oczkach(jak na placki ziemniaczane i dodaje do kapusty.Gotuję do momentu ,aż kapusta ładnie zgęstnieje.To taki naturalny(bez mączny ) zagęszczacz do kapusty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I dla wyjaśnienia do pisuję,że warzywa podsmażam na oleju rzepakowym,też uważam że masło do kapusty kiszonej niezbyt pasuje:) Można też na oleju podsmażyć dobrą wędzonkę i dodać ten aromatyczny tłuszcz do kapusty,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa...
witaj margolka przyznaje, ze pierwszy raz robie gotowana kapuste kiszona ale chcialam sprobowac. no wiec kurcze do tej pory zrobilam tak jak osoba powyzej podrzucila przepic tzn. wyplukalam kapuste, pokroilam, dodalam wody, liscia laurowego, bo ziela ang. nie mam :( teraz sie gotuje. niedlugo bede robic zasmazke na oliwie, masle +maka. na koniec dodam warzywko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa...
zrobilam tak jak powyzej. nadal jest kwasna ale zostawie ja juz taka. i na koniec czy moge ta kapuste posypac koperkiem jak zwyklam to robic przy zwyklej kapuscie? bedzie pasowalo do kiszonej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aa...
kurcze wlasnie nie mam kminku, a do zwyklej kapusty zawsze dodaje koperek na koniec i ladnie pachnie i wyglada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewamiss
Super najlepszy przepis podała Margolka jest prosty i zdrowy ja jeszcze mam sposób mojej babci - kapusty nie płuczę ale po ugotowaniu odlewam (do garnuszka)nadmiar wody w której się gotowała - potem postępuję w/g uznania z ugotowaną kapustką a jeżeli jest mało kwaśna doprawiam odlaną woda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Monia

Jak masz za kwaśną wystarczy dodać łyżkę miodu😊

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×