Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość porządna

Jakie porządki robicie na święta? Myjecie okna?

Polecane posty

Gość porządna

I firanki pierzecie?

Gość zielone ziola
dzisiaj umylam okna i firanki wypralam. mycie kaloryferow drzwi plyt schody kuchnia itd

Gość porządna
no własnie jutro zabieram się do okien. Za tydzień i tak będą jak dziś, bo chlapę zapowiadają

Gość Ja dokładne
bo ostatnio tylko po ,,łepkach sprzątam", więc już dziś zaczęłam generalne. Mam nadzieję, że do Świąt zdążę

Gość gość
Ja to w sumie staram się porządki robić na bieżąco. Ale gdzieś wyczytałam pewne porady i staram się ich trzymać i nie wiem jak komuś innemu, ale mnie się bardzo przydały. Czyli zaczynamy od samej góry, czyli od sufitów, na szczotkę do zamiatania nakładam starą koszulkę (przeznaczoną na ściery) i ścieram z sufitu kurz, a właściwie z przestrzeni w których sufit łączy się ze ścianą , a w kącikach lubi pojawić się pajęczynka. Potem ścieram kurz z góry mebli, pomieszczenie po pomieszczeniu. W kuchni chyba idzie najszybciej, bo od iks lat, aby uniknąć osadzania się takiego "tłustego" kurzu, robię tak, ścieram góry szafek na mokro, potem na sucho i kładę tam gazety. Operację robię co trzy miesiące , oczywiście za każdym razem kładę świeże gazety. Dzięki temu "syf" z gotowania nie siada na szafkach tylko na gazetach... Następnie myję lampy sufitowe. Potem zabieram się za okna i firany, nie wiem jakie macie duże domy, ale ja mam 2 pokoje, kuchnia i łazienka, wszystko z oknami, więc najpierw zdejmuję firany i do pralki, a ja myję okna, wszystkie ! Firany po upraniu na chwilę rozwieszam na sznurze w łazience, po czym wieszam na oknach (nawet jeśli nie wyschły całkowicie), wyschną na oknach. Potem sprzątam pomieszczenie po pomieszczeniu, całkowicie, np. w łazience myję jak co tydzień wannę, umywalkę, muszlę klozetową (właściwie przecieram, bo myję na bieżąco), fronty i boki szafek (bo wewnątrz były sprzątane jeszcze przed sufitami), przecieram z zewnątrz pralkę, myję drzwi i podłogę i przechodzę do następnego pomieszczenia. Razem z oknami myję też kaloryfery. I tak sukcesywnie pomieszczenie po pomieszczeniu.

Gość gość
Ja za porządki biorę się od przyszłego tygodnia, mam dwa pokoje, kuchnie i łazienkę. Zdążę ze wszystkim.

Gość gość
Ja dzięki bogu mam panią która sprząta u mnie raz w tygodniu i robi generalne porządki przed świętami bożego narodzenia i wielkanocnymi. Z racji tego że dużo pracujemy i często nie ma nas w domu to u nas generalne porządki to w sumie te standardowe plus okna i przygotowanie gabinetu na przyjazd gości ( wywietrzenie kołder, poduszek ubranie pościeli)