Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szoxxxkkk

Polacy nie myją zębow ! Nasze zęby to katastrofa

Polecane posty

Gość szoxxxkkk

Dwunastolatki mają już cztery zęby z próchnicą, 30-40-latki aż 19, 70-latki na ogół mają tylko siedem własnych zębów i z każdym rokiem przybywa nam bezzębnych. A wszystko zaczyna się już w przedszkolu. W badaniach epidemiologicznych przed kilku laty sprawdzono sześciolatki - to okres, gdy wyrzynają się pierwsze stałe zęby. Okazało się, że próchnica występowała aż u blisko 87 procent polskich dzieci, podczas gdy u ich rówieśników w Danii - tylko u 25 procent. Jedne z najgorszych wyników w Europie zawdzięczamy nie tylko złej higienie, ale także nieprawidłowemu odżywianiu. Nie limitujemy dzieciom słodyczy, tak jak to robią Skandynawowie, którzy są światowym liderem w profilaktyce stomatologicznej. Polskie obiady często kończą się słodkimi deserami, a szkolne sklepiki są pełne śmieciowego jedzenia. Złe nawyki żywieniowe oraz higieniczne często wynosimy z domu. - Nie zdajemy sobie sprawy, że inwestycja w zdrowie dzieci zaowocuje potem w dorosłym wieku. W Polsce brak zainteresowania stanem zdrowia w ogóle, a jamą ustną w szczególności. Kiedy przed dwoma laty zaprosiliśmy dwa tysiące wybranych losowo wrocławian do Akademii Medycznej na bezpłatny przegląd i leczenie, skorzystało tylko 15 procent. Udostępniłem nawet swoją komórkę, zachęcałem, wyjaśniałem, ale wiele osób nie wierzyło w nasze intencje - uważa profesor Konopka.

Gość zarumbo
banki i komórkowcy zarżnęły już ideę drobnych darmowych usług. teraz każdy jak widzi słowo "darmowe" to widzi uciekające $$$. tanio darmo my friend Boland :)

Gość marta meler
A ja twierdzą, że to zwyczajna podpucha medialna, bo tak całkowicie poważnie - nie znam nikogo, kto nie myje zębów, poważnie!

Gość Alice.88
A Polki nie myją cip, co skutkuje strasznym smrodem i to jest dopiero problem!

Gość Wróżka Zębuszkaaaaaaaaa
Ja mam taki problem z zębami. Wszystkie leczę na bieżąco ale ciągle coś się pojawia. I to nie tak że nie myję zębów. Myję je tak jak się powinno, a próchnice dalej mam. Dla porównania mój brat tak średnio dba o higienę jamy ustnej, a nie ma żadnego leczonego zęba. Jemy to samo. Nie wiem jak to z tym jest, ale niedługo zostaną mi spróchniałe pieńki.

Gość dupajas
sraly muszki bedzie wiosna

Gość kobiety dają zły przykład
dzieciom

Gość zebuszka z internatu
tez wydaje mi sie, ze tu nie chodzi o mycie zebow tylko o genetyke... znam osoby przesadnie myjace zeby i maja problemy , ze ciagle wizyty u dentysty... i znam takiz, ze 1 dziennie myja (rano!!!) i latami zero problemow :(

Gość to tylko
Dodatkowo oprócz genów i higieny jamy ustnej, na kondycję zębów mają wpływ antybiotyki, tak ochoczo przepisywane małym dzieciom.

Pierdolenie o szopenie. Chodzenie do dentysty to taka kasa że głowa mała. Samą się wybieram po majówce i już mnie to boli finansowo.

po czesci jest w tym sporo racji - mi rodzice np. nie dozowali slodyczy, sma tez sobie zbytnio nie umiem i nie mam najlepszych zebow. ale inna sprawa, ze obecnie uslugi dentystyczne w Polsce to zenada - za prawie wszystko trzeba zaplacic. i to sporo. ja za kanalowe i tak tanio! place ok 200 zl za dwa zeby. to jedna siodma mojej pensji. kogo na to stac?

to se sobacz jakie zęby maja anglole :/ bleee.. krzywe, żółte pieńki Ja mam słabe zęby i wydałam majatek na ich leczenie..... moja dentystka nieżle się na mnie dorobila ;o

Gość gość
Polacy nigdy nie potrafili zadbać o dietę nawet w podstawowym zakresie, więc trudno jest oczekiwać, że sytuacja będzie wyglądała inaczej. W tym kraju wciąż jest źle. Ludzie dziwią się, że myjemy ajoną bez fluoru, a przecież szkodliwość fluoru znana jest od lat...

Gość gość
Ja tez mam cos ciagle do roboty i co zrobic a myje zeby 2 razy dziennie i co ??? wydaje kupe kasy na leczenie a i tak zle ,nie ma co sie dziwic chemia w zywnosci i byle jak człowiek je

Gość gość
To ja sie pochwale moja kochana dentystka za leczenie kanałowe 2- zebów bierze 2 stówy razem z plombami swiatłoutwardzalnymi :Pi to w Warszawie jak macie zdzierców wasz problem he he

Widocznie takie geny mamy. Ja ostatnio jak miałem ze 3 zęby do robienia, mówię dentystce, że 3 razy dziennie myję zęby i dziury. A ona powiedziała, że niektórzy myją raz na tydzień i nie mają dziur, takie geny. Większość Polaków regularnie myje, bez przesady.

Gość gość
hehe to prawda że katastrofa, mój były miał oblesne zęby, nigdy ich nie mył i z przodu próchnica wyżarła mu jedynki, strach pomyslec jak teraz wyglada :O

Gość Szarpałbym jak Reksio szynkę
Straszne

Gość jagoda rozgnieciona
Reksio się obudził z tematem po tylu miesiącach. No więc czas wreszcie umyć zęby Reksio!

Gość gość
popatrzcie sobie na zeby Krolowej Matki z UK, ta kobieta ma kase I zeby jak jedna wielka masakra... W PL duzo ludzi nie ma kasy na dentyste, a jak ma I nawet chodzi do dentysty, to czesto niestety trafiaja sie szarlatani, ktorzy raczej psuja zeby niz je lecza...

Ty chciałaś być z takim co ma takie zęby?Dla mnie ładne zęby to podstawa.dużo zależy od diety i pasty.Ja nie wiem co to ból zęba,mam mocne i zdrowe zęby ale myję je po każdym posiłku(pastą bez fluoru),nie jem słodyczy,piję dużo mleka,nigdy nie jem na noc owoców(każdy dobry dentysta to zaleca bo owoce mają dużo cukru w sobie co nocą szkodzi zębom). Tylko wielu ludzi jest leniami,wieczorami nie chce się umyć zębów,nie mówiąc o prysznicu czy podmyciu chociaż,nachleją się piwa czy wódki,wracają później z pracy i prosto do łóżka.Kiedyś do mnie startował w pracy jeden palacz,który jak się uśmiechnął to czarne zębiska takie,że szok.Jego siostra mówiła,że on nigdy nie myje zębów ewentualnie guma do żucia bo podobno mu szczoteczka rani wrażliwe dziąsła i dlatego.To było kilka lat temu teraz to chyba w ogóle już ich nie ma...

Gość ariszana
Bzdura, na pewno nie taki procent, gruba przesada ten tekst. Pewnie, że dbamy o zęby, ale nie na odpowiednim poziomie. Nie chodzimy do dentysty, myjemy kiepskimi produktami i to ma wpływ na jakość samych zębów.

Gość kermitos
Ajona, systematyczność, jest ok. Nie wierzę w te bzdury o Polakach. Wszyscy myjemy zęby, ale niektórzy mają problemy żołądkowe. Więc wcale nie jest tak, że Polak to brudas!