Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NElii-Furqq

Do mam PO lub NA Wychowawczym.......Pytanie mam

Polecane posty

Gość NElii-Furqq

Jestem obecnie na wychowawczym,czy jeśli bym zaszła w ciąże teraz to od nowa dostaje macierzyński jak przy pierwszym dziecku,czy przedłuża sie tylko jakoś wychowawczy?

Ja też jestem na wychowawczym i w ciąży....z tego co wiem pourodzeniu dziecka przerywamy wychowawczy i bierzemy macierzyński:)I należy się...

tez jestem na wychowawczym, jesli wychowawczy jest bezplatny to nie nalezy sie macierzynski, ale jesli przerwie sie wychowawczy np przed porodem mozna isc na zwolnienie od razu to wtedy bedzie naliczany zasilek mac.

Gość ratunkuu
z tego co czytałam jesli urodzisz dziecko na urlopie wychowawczym, pozostajesz na urlopie wychowawczym nadal, ale otrzymujesz zasiłek macierzyński w takiej samej wysokości w jakiej dostawałabyś na urlopie macierzyńskim, najlepiej zadzwoń do kadrowej albo do ZUS i sie dopytaj bo tu każdy cos innego pisze

Gość NElii-Furqq
Tak wiem,że było dawniej (za czasów macierzyńskich mamy :) )

Gość zainteresowana12
a ja mam taką sytuacje, jestem na macierzynskim, ale umowe o prace mialam tylko do dnia porodu...:( Co sie stanie w sytuacji, kiedy znow zajde w ciąże? Bede miała jakies pieniądze na życie od ZUSu?

Gość qaqaa
Zainteresowana12, jeśli umowe miałaś tylko do dnia porodu to z dniem porodu nie jesteś pracownikiem -nie jesteś też na urlopie macierzyńskim tylko otrzymujesz zasiłek macierzyński. Gdybyś zaszła znów w ciąże to nic ci się nie należy bo nie jesteś już zatrudniona. NElii-Furqq, na wychowawczym jesteś pracownikiem więc za urodzenie kolejnego dziecka nalezy ci się zasiłek macierzyński.

Gość NElii-Furqq
Gaga-dziękuje Bardzo :) Koleżanka mnie poprostu wprowadziła w błąd :P Dzięki

Gość NElii-Furqq
Aha-a ten zasiłek macierzyński to normalnie 100% pensji? Czyli np. jak urodze w przyszłym roku to dostane rok płatnego i potem znów na wychowawczy moh\ge przejść tak?

Gość qaqaa
Do kiedy masz ten wychowawczy w tej chwili? zasiłek to 100% pensji. Jeśli nie przerwiesz wychowawczego to będziesz otrzymywać zasiłek ale nie będziesz na urlopie wych. więc nie trzeba wracać na wychowawczy potem.

Gość widze że jest tu kumata osoba
czyli qaqa. Mam do Ciebie więc pytanie: jesli jestem na wychowawczym, a wzięłam go tak naprawde po to, żeby rozkręcić sowją działalność, to czy to jest legalne? Tzn mam fajną stabilną prace i mozliwosc powrotu do niej. A na wychowawczym chce sprobowac swojej dzialalnosci i ew. jak sie nie uda, to wrocic do pracy na etacie. Czy to jest legalne? Czy mozna bedac na wychowawczym z firmy X pracowac w firmie Y na normalny pełen etat? I jak np. w Y mi nie wyjdzie to wrócic po 3 latach do X?

Gość NElii-Furqq
Gaga-pracowadwa udzielił mi do chyba 2015 wych. zaczęłam dopiero i mam przyznany do października 2013 -w ciąże chcę zajść w połowie przyszłego roku właśnie :) ,ale chyab wychowawczy jest płatny 2 lata ? bo jak tak to w 2013 powinni mi przyznać jeszcze rok płatnego i potem w 2014 to jest rok bezpł. ? -piszę,jeśli w ciaży nie będę :)

Gość hyj
Na wychowawczym nie możesz zarabiać - jeżeli jest płatny nie wiem jak to się ma do bezpłatnego.