Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Diablica

gospodynie! ile grzybów suszonych dać do pierogów

Polecane posty

mam 3 kg kapusty kiszonej i mam pół kilo (500 gram) suszonych grzybów chcę by pierogi miało dużo grzybów, ale pół kilo to chyba jednak za dużo co? napiszcie proszę, ruskie potrafię robić już perfekcyjnie, ale z kapustą i grzybami to jeszcze nie bardzo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość To zależy ...
1/6 grzybów to będzie trochę za mało na 3 kg kapusty. Ty wiesz ile to będzie pierogów ...toż to kilogram mąki będzie mało na ciasto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spokojnie, mam więcej niż kilogram mąki ostatnio robiłam ruskie z ponad 3 kg ziemniaków i 1,5 kg twarogu, zużyłam na ciasto 2 kg mąki plus jeszcze do posypywania otworzona kolejna paczka mąki mam dużą rodzinę :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pół na pół i będzie ok
ja osobno gotuję gar kapusty i osobno dużo grzybów - potem mielę grzyby i tyle kapusty żeby było mw pół na pół do tego zeszklona cebulka - tez przez maszykę i na koniec przepycham maszynkę namoczoną bułką - wszystko mieszam, doprawiam i ....moje pierogi są legendarne ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale pół na pół objętościowo czy wagowo? bo wagowo to bym potrzebowała 1,5 kg grzybów haha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pół na pół objętościowo
i oczywiście "na oko" ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pół na pół objętościowo
i oczywiście dobieram ilość kapusty do ilości grzybów bo w odwrotną stronę oznaczałoby to ruinę finansową ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zrób takie jak lubisz, nie ma jednego przepisu. Ja do pierogów dodaję raczej bigos, niż kapustę, a postne są z samymi grzybami i cebulą, czasem dodaję żółty ser

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja jeszcze dodam dwie zesmażone cebule lubię pierogi mojej teściowej, ale ona robi na oko i jest w innym mieście, muszę zrobić sama

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czytam przepisy i po przeliczeniu na moje 3 kg wychodzi mi różnie są przepisy gdzie mam dodać 300 gram, a są takie, że każą dodac 600 gram (po przeliczeniu na 3 kg kapuchy)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pół na pół objętościowo
dlatego ja nie gotuję z przepisów tylko na wyczucie i polecam szczerze mój sposób ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak, ale może się zdarzyć, że po ugotowaniu moich grzybów będę miala za mało kapusty, a nie mam ochoty iść i znowu ją kupować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pół na pół objętościowo
3 kilo za mało?! :D No chyba, że gotujesz od razu na groch z kapustą to może faktycznie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to radzisz ugotować te wszystkie moje grzyby (pół kg ) i dobrać do tego kapustę tak? ciekawa jestem czy 3 kg starczy, bo ja naprawde robie to pierwszy raz i nie wiem jak się zmienią grzyby suszone po ugotowaniu (jak się zmniejszą wiadomo)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pół na pół objętościowo
starczy, naprawdę, jeszcze ci zostanie tej kapusty. Zresztą czy będzie więcej grzybów niż kapusty, odwrotnie czy pół na pół - co za różnica ;) Doprawisz i będą pyszne - kuchnia to nie apteka. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiem, ale kiedyś już zmarnowałam pierogi, a teraz na wigilię wyjeżdżam i te pirogi chcę zrobić dla rodziny, która zostaje i nie chcę zawalić dziękuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pól na pół objętoościowo
ale one się nie zmniejszą !!! - wręcz przeciwnie! Jeszcze trochę zostawisz w wywarze na zupę i nie ubędzie. I nie zapomnij najładniejszych średnich kapeluszy odłożyć do usmażenia w mące i ułożenia takich pysznych chrupiących na kapuście z grochem :D mniam, mniam, niech już będzie wigilia! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
co to znaczy pół na pół ? Grzybów połowę tego co kapusty czy tyle samo? ugotowanych grzybów? Bo one chyba się powiększają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie ma to jak pierogi mojej teściowej ze słodkiej kapusty, z mnóstwem prawdziwków i dużą ilością cebuli duszoną na maśle,a ciasto robione jest na mleku (żeby nie było szare, a białe) w domu rodzinnym robimy z kapusty kiszonej , ale za te pierogi teściowej dam się pokroić:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bhdfhfhfthftrh
ja też chcę wiedzieć o co chodzi z tym pół na poł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kluski slaskie lubie
a na 2 kg daje torebke papierowa grzybkow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kluski slaskie lubie
tzn tyle ile miesci sie w litrowym sloiku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bhdfhfhfthftrh
ja też mam problem - mam mniej kapusty niz 3 kg - zjedzona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fghbfgdccgsdg
???????????????????/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość napiszcie
plissss

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×