Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zmotywowana;)

gupiki z welonem w 65 akwa?

Polecane posty

proszę o poradę... Mam 65-litrowe akwarium, w nim jak na razie jednego welonka. Uwielbiam gupiki, i chciałabym mieć ich tak z 2-3 jak na razie, potem liczę na to, że mi samiczka urodzi młode :) Akwarium założyłam niedawno, nie mam jak na razie wielu roślinek. 2 sztuczne i kilka żywych (sztuczne wyrzuce jak mi żywe urosną). Czy gupiki mogą być razem z welonkiem?

Gość model fredek
samiec młode zeżre wszystkie samce to kanibale :D

Gość model fredek
trzeba mu z lupą pod ogon zajrzeć jak to samiec to coś tam ma , a jak nic nie ma to na bank samica :D

dobra, dzięki na pewno zajrzę :) tylko jak bedzie spał, to zrobię :) a tak na serio? bo widzę że model ferdek to baaardzo dobry akwarysta i obeznany w temacie :)

Gość model fredek
samiec jest zawsze bardziej ubarwiony i najczęściej większy to takie typowe każdy samiec sie lubi stroić i puszyć :D a samice to takie małe, szare i niepozorne :D acha i jak sypniesz żarcia to samiec pierwszy zasuwa w te pędy o mało mu płetwy nie ulecą , takie to żerte :D

o, widzę że jednak się myliłam :) mam tylko jednego welonka, więc nie porównam :) ale myślę, że jak będzie już sporo roślinek i innych zakamarków to będę mogła je trzymać razem. a, i temp. ustawię na jakieś 22 stopnie, bo zima przecież jest :)potem może podwyższę do 23... bo wiele słyszałam o zimnolubności welonków i ciepłolubności gupików. :)

Gość 3423432423
ale głupoty... u welonów się praktycznie nie da poznac czy samiec czy samica. POdobno jest jeden sposób, żeby wyjąc z akwarium i nacisnąc brzuszei i jak wyleci jakas ciecz to ma byc... zapomniałam jaka płec... :p ale ja mojemu nigdy tego nie zrobiłam.. mój welon był jakiś czas w kuli, potem go dałam razem z neonami. Pół roku było ok... Az nagle w jedną noc zezarł 6 neonów, potem osiadł na dnie z wieklkim brzuchem, a reszta neonków zamiast pływac swobodnie w toni, się chowała za filtrem... :p

Gość Barwy Nocy
Akwarystyka to nie jakaś moja dziedzina o której wiem wszystko, no ale kilkanaście lat akwiarium miałam i coś tam wiem :) Więc lepiej nie mieszać rybek ciepłolubnych i zimnolubnych, gupiki potrzebuja od 20 w góre, welon góra do 20, co do młodych, to gupiki zjadają swoje młode i jak gupiszka będzie miała wielki brzuszek i czarny odwłok to trzeba ją przenieść do innego naczynia, i zaraz jak wyda młode odseparować, co do wielkości też to może mieć znaczenie, welon może atakować małe gupiki, jeśli będzie głodny, lecz jeśli będziesz pilnowała by miały pod dostatkiem jedzenia, może być ok, wszystko trzeba sprawdzić, nie wszystkie rybki są czasami takie jakie powinny być, ja np hodowałam dużo brzanek i nigdy mi nie podżerały innych rybek, a te rybki naturalnie są takie, że podjadają płetwy i atakują, wyjatkiem jest brzanka sumatrzańska, która zawsze podjada płetwy i jest dość agresywna, z gupiczkami ładnie mogą żyć : Molinezje, tetry, rybki Danio, neonki, choć są bardzo podatne na choroby i czasami lepiej ich nie trzymać z większą ilością rybek..i jeśli lubisz weloniaste polecam brzankę różową, piekną rybka i też nie szkodzi otoczeniu, pozdrawiam