Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Skrzywdziłam dziecko???

RATUNKU!!! PALENIE W CIAŻY!!!!

Polecane posty

Jestem załamana :( radosc miesza sie z potwornym strachem ;( Od 6 lat staralismy się z meżem o dziecko. W tym czasie na 3 lata rzucilam palenie. Potem dalismy za wygrana. Przestałam śnic o dziecku, zaczęłam palić. Dużo palic, gdyz praca przy kompie, w biurze mogłam palić. In Vitro nie chcielismy, inseminacja nie powiodła się 2 razy. mam bardzo nieregularne cykle i w piątek okazało się, że jestem w 13 tygodniu ciąży!!! Na USG genetyczne ide dopiero w srode. W piątek lekarz tylko potwierdził ciaże, chwilke wysłuchał serduszka (tetno normalne 140). Nózki, raczki były. Jezu dziewczyny jestem załamana, bo ja w tym czasie paliłam od 15-25 papierosów dziennie!!! Mam straszne wyrzuty sumienia! Od piatku nie palę, ale te 13 tygodni i takie ilości mnie przerazaja! Czy są szanse, że nie zrobiłam dziecku krzywdy? Czy sa szanse, że dziecko urodzi sie zdrowe?

Gość koliberek 123
szanse marne, ale zawsze jakies sa:O ja nie rozumiem jak ludzie moga w ogole palic, co za dno:O

Gość nokia N8
spokojnie ja tez palilam paczke do 3 miesiaca ciazy bo nie wiedzialam ze jestem w ciazy bo zawsze mialam cykle 40-45 dni.pozniej lekarz kazal mi stopniowo rzucac,wiec palilam kazdego dnia o jeden mniej i dopiero ok 4 miesiac wyszlo ze nie pale wogole.Dziecko zdrowe jak rybka :)

oczywiście, że są szanse aby dzieciątko urodzilo sie zdrowe. Znam kobiety ktore paliły przez cały okres trwania ciązy.Ja rzucilam jak pojawily sie 2 kreski na tescie, byl to 5 tc Wszystko bedzie dobrze, ciesz się ciązą :)

Spokojnie, wcale nie jest powiedziane, że jak już się pali, to się urodzi niepełnosprawne dziecko. Popatrz na plebs, gdzie kobiety mają w d u p i e , że noszą dziecko i palą, i piją w ciąży, w ogóle o siebie nie dbają etc., a rodzą zdrowe dzieci. Nie przekreślaj malucha, najważniejsze, że przestałaś palić, teraz zadbaj o swoją dietę, w miarę możliwości najbogatszą w warzywa i owoce, bo one oczyszczają z toksyn, pij dużo wody i powinno być dobrze! Najważniejsze to się nie zamartwiaj, bo wydaje mi się, że permanentny i silny stres jest gorszy dla dziecka niż te 15-20 papierosów dziennie. Przy okazji - gratuluję! Jesteś kolejnym dowodem na to, że nie ma się co specjalnie starać o dziecko, tylko się po prostu dać ponieść :) Powodzenia!

Gość Ja dałam na imię
Oczywiście że urodzi się zdrowe:). Jeżeli faktycznie nie palisz, łożysko pracuje normalnie, serce dziecka też i płód jest prawidłowej wielkości to znaczy że nie zadzkodziłaś dziecku na tyle by miało się to na nim odbić na przyszłość. Ważne że już nie palisz. Twój organizm oczyści się całkowicie w 6 miesięcy a korzystne zmiany poczujesz już za 3 miesiące. Dziecko już teraz oddycha bardziej natlenowaną krwią:). Jak teraz jest ok to będzie ok. Ludzie nie raz bardzo późno orientują się o ciąży a brali wcześniej szkodliwe lekarstwa i wszystko było ok, także nie ma reguły. Ja nie paliłam , nie piłam , dbałam o siebie a w 11 tygodniu straciłam ciążę z powodu niedojrzałości kosmków łozyskowych w wyniku czego dziecko było niedożywione i przestało rosnąć. Nie trzeba palić by miało być coś nie tak a skoro u ciebie jest dobrze to nie masz się co martwić :)

Gość laaaaaaaakjshddf
tylko ostatni kretyn moze palic 15-25 papierosów dziennie nie wazne czy w ciazy czy nie

Gość a daj spokoj
ja tez palilam, rozmawialam o tym z lekarzem genetykiem i powiedzial ze na poczatku ciazy wielu sie zdarza, wazne zeby pozniej nie palic.

Dziewczyny bardzo wam dziekuję. Troche sie podnioslam na duchu. mam nadzieje, że dziecko nie bedzie mialo wady serduszka czy innych dolegliwosci :( Boże mam takie wyrzuty sumienia. Kiedys myslałam, że jak zajde w ciaze to bedzie to najpiekniejszy dzień w moim zyciu (kiedy sie dowiem) a tu normalnie rycze od piatku jak głupia.

Gość Barwy Nocy
Sama też palę :) Rzuciłam na początku ciąży, dowiedziałam się w 6 tyg, też miałam stresy bo zanim dowiedziałam się o ciąży miałam 2 mocno zakrapianie alko imprezy, Mały zdrowy jak ryba, co do palenia, to zależy, myślę, że najważniejsze jest nie palić gdy rozwijają się płuca dziecka, moja ś.p teściowa, której nigdy nie poznałam niestety, słyszałam że w każdej ciąży paliła mocne, urodziła 4 zdrowych dzieci, z ciemną karnacją, wszyscy się śmieją, że to przez to palenie :) Nie stresuj się, dobrze, że teraz nie palisz.

Gość a daj spokoj
Genetyk powiedzial ze na wiekszosc wad nie mamy wplywu. Zdarzaja sie jesli plemnik niosl ze soba wadliwe geny lub z jajeczkiem bylo cos nie ok. Juz wieksze znaczenie ma czy tatus dziecka prowadzil higieniczny tryb zycia. A jesli chodzi o palenie to najgorzej jest palic w okresie od 6 miesiaca ciazy.

proponuje rzucic, chociaz ja cmilam jak smok przez cala ciaze, dziecko urodzilo sie zdrowe, nie choruje, ale i tak odradzam palic.... mimo to czulam sie jak wyrodna matka :(

Gość raspberry berry
boona, czemu nie rzucilas? czemu wy robicie takie rzeczy swoim dzieciom????????????????????

No ja paliłam do zobaczenia dwóch kresek, był to jakoś 3 4 tydzień. Z dzieckiem wszystko dobrze :) Nie martw się autorko Twoje też będzie zdrowe ;) Ja też ogólnie paliłam jak smok, paczka dziennie...brrr

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Ja paliłam całą ciąże. Ok 15 - 20 papierosów dziennie ( Zaraz mnie tu wszystkie zjadą ) Moje dziecko urodziło się zdrowe, w terminie, z wagą 2960