Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vdsfdsf

jak nauczyć dziecko smarkać

Polecane posty

Gość vdsfdsf

synek ma 1,5 roku; ma katar; jest za duży żeby mu odciągać, a nie potrafi jeszcze smarkać; aż mu charczy w klatce od flegmy; jak uczyłyści edzieci smarkać i kiedy>

Gość kujiooo
tak małe dziecko w życiu się samo nie wysmarka. Tego nie da się nauczyć, musi samo załapać i przede wszystkim chcieć.

Gość hjhgkjukj
daj spokoj, moja 3 latka tez nie umie jeszcze sie wysmarkac a co lepsze nasza pediatra zawsze przestrzega ze jak sie dziecko nauczy juz smarkac, ale bedzie to robic zle-czyli dmuchac jednoczesnie z dwoch dziurek to masz po katarze zapalenie ucha murowane!!

Gość hjhgkjukj
kup katarek-aspirator do nosa, podlacza sie go do odkurzacza, sciaga wydzieline suuuper, katar mija po 3-4 dniach bez sladu:) http://www.katarek.pl/

Moje dziecko ma 2 lata i umie, jakoś tak samo z siebie :) a moja siostra ma 9 lat i tak porządnie wydmucha nos dopiero od zeszłego roku, wcześniej za cholerę nie umiała :o żadne tłumaczenie nie pomogło, ani prośby, groźby...nic :p

Gość mój ma 2latka
i smarka tak jakoś od pół roku,samo mu to przyszło

Gość tikal
mój ma 20 m-cy i potrafi, ale nauczył się sam, po prostu naśladuje dorosłych, więc nie poradzę jak nauczyć. Możesz pokazywać codziennie, może załapie.

Gość vdsfdsf
mam katarek, ale syn nie pozwala go używać; nawet nie pozwala psiknąć soląfizj pytam, bo kuzynki córka samodzielnie wydmuchiwała nos jak miała jakoś ok 2 lat

Gość kaaassiiiiiaa
nie rozumiem dlaczego jest za duży zeby mu odciągać katar, mój ma prawie trzy lata i mu odciągam aspiratorem bo nie umie się wysmarkać.

hjhgkjukj daj spokoj, moja 3 latka tez nie umie jeszcze sie wysmarkac a co lepsze nasza pediatra zawsze przestrzega ze jak sie dziecko nauczy juz smarkac, ale bedzie to robic zle-czyli dmuchac jednoczesnie z dwoch dziurek to masz po katarze zapalenie ucha murowane!! możesz rozwinąć? moje smarkają obydwiema dziurkami - zapalenia ucha nie widać...

Gość vdsfdsf
musiałby go chyba z 2 osoby trzymać, a trzecia odciągać ten katar; w rzasku co niemiara

Gość hania hania hania
moja córka ma 2 lata i nie umie się też wysmarkać... więc nie ma reguły.

Gość vdsfdsf
czytałam, ze nieprawidłowe smarkanie moze spowodować cofnięcie wydzieliny do zatok wiec może do trąbki eustachiusza też; a myślicie, ze można dizecko zostawić z katarem i nic nie robić?

a jak nauczyć nie wiem, ale córka (23mies) od dwóch miesięcy ładnie wszystko wysmarkuje - dzięki starszemu bratu, bo podpatrzyła, syn chyba tego w jej wieku nie potrafił

Gość 090-0
weź go jakoś podejdź, obiecaj nagrodę, bajkę, zagadaj, ja tak robię i działa.

Gość vdsfdsf
jak go zagaduję to pozwala tylko zbliżyć aspirator do nosa i jak tylko poczuje że idą gluty, to ucieka, odsuwa głowę; on się chyba boi tego odczucia gdy wydzielina wychodzi z nosa

Gość hjhgkjukj
ex-d.bill dmuchanie z obu dziurek powoduje wzrost cisnienia w obu uszach i przedostawanie sie wydzieliny do ucha wlasnie,a od tego to juz do zmian w uchu bardzo latwo

Gość tikal
vdsfdsf - u nas jak Mały czegoś nie chce, to działa pokazywanie, że mamy i tata to robią, czyli tata pryska sobie sola i sie cieszy i wtedy Mały juz się nie boli a nawet zdażyło się ze sam chcial zeby mu prysnąć. To nie działa od razu, trzeba powtarzać i powtarzać

Gość Ale co ty autorko , na co twój
syn niby za mały? Na uzycie aspiratora? To moja córka wprawdzie próbuje wysiąkac nosek jak ją poprosimy tyle że to co jej się uda to jakiś cień ułamka z tego co ma więc normalnie stosujemy aspirator i mała sobie siedzi a ja albo mąż ciągniemy ;). Nie będę przeciez czekać aż dziecko nauczy się porządnie smarkać bo za ten czas będzie się męczyć a katar zejdzie do gardła.

Gość vdsfdsf
to co mam zrobić? zawiązać go w kaftan i odciągać? zagadywania na niego nie działają, bo jak sięjuzzgodzi, to za chwilę ucieka

Gość falfucle
moja ma teraz prawie 8 lat..smarkac nauczyla sie dwa tygodnie temu jak zalapala wirusa i smarka juz teraz bardzo dobrze.choc musze ja ja wysmarkiwac jeszcze tzn..ja trzymam chustke..ona sama robi to tylko czasami...ale i tak jestem przeszczesliwa..bo nie lada klopot to jest...a guszka to jeszcze dwa lata temu wyciagalam...powodzenia zycze

Gość hjhgkjukj
o, to znalazlam-chyba lepeij tlumaczy:) brak świadomości odnośnie opróżniania nosa z wydzieliny kataralnej sprawia, że pod dużym ciśnieniem wirusy, bakterie są tłoczone do ucha środkowego powodując stan zapalny i tworzenie się woskowiny. Prawidłowe "smarkanie" to przytkanie jednej z dziurek nosa a opróżnianie drugiej. Opróżnianie obu naraz jest błędem!!!Tej zasady nie przestrzegają młode matki narażąjąc dzieci na zapalenie ucha środkowego.

Gość hjhgkjukj
moje dziecko jak ma katar to samo z katarkiem przybiega i kaze sobie odciagac:D

Gość jadod
to twój problem co masz zrobić.

Gość eustachy motyka
kup małe piłeczki pinpongowe, połóż pod nosem na ręce, niech zdmuchnie, piórko dmuchajcie nosem.... Pamiętaj, że oddzielnie każdą dziurkę. Powodzenia

hjhgkjukj - dzięki, nie słyszałam o tym, co prawda nie widzę problemów z uchem, ale spróbuję wysmarkiwac poprawnie:)

Gość hjhgkjukj
:) zapalenie ucha u dziecka to dramat, bol nie do opisania wiec lepiej zrobic wszystko i ustrzec sie tego dziadostwa;)

Gość vdsfdsf
on jest kiepski w naśladowaniu dmuchania, nawet świeczki nie potrafi zdmuchnać, ani napoju rurką pociągnąć; moze inne dzieci lubią odciąganie kataru, moje nie; on nawet móiże będziemy odkurzać nosek, katarek przyniesie, ale jak przychodzi co do czego to ucieka; jak juz go nakłonimy to udaje sięodciągnąć minimalną ilość z jednej dziurki przeważnie; i cały ceremonial jest,że mama odciąga tacie, a tata mamie i potem on wszystkim odciąga i dupa blada

Gość Wydmuchiwanie noska
jest bardzo nieprzyjemne dla dziecka bo raz że męczy sie dmuchając zatkany nos (nie oddycha wtedy ) a dwa, często jest tak że dmuchamy , dmuchamy a tu pustka a nos nadal zatkany i to jeszcze bardziej niż przed dmuchaniem więc wtedy maluchy sie irytują (pamiętam sama jak byłam mała jak się wściekałam :D ). Trzeba dobrze spryskać wodą morską każdą dziurkę i odczekać chwilkę a potem dopiero odciągnąć bo żeby dobrze usunąć wydzielinę to niestety nie obędzie się bez aspiratora, dziecko samo sobie nie wydmucha tak dobrze noska. Moja córka ma 2 latka i daje sobie odciągać aspiratorem i jest szczęśliwa że ma wolny oddech. Można też zapytac w aptece o specjalne sole do inchalacji które wdycha się nosem i działają tak mocno że upłynniają wręcz katar który sam pcha się do dziurek nosa ;).