Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nietykalna....

Tomografie a promieniowanie!!!

Polecane posty

Gość Nietykalna....

Witam. Miałam dzis robioną tomografie mózgu zwykłą i z płynem kontrastowym(ochydztwo!). Miałam mieć za tydzień rezonans zatok. Ale jak pielegniarka zobaczyła, ze mam mieć kolejne promieniowanie tak szybko to zaczęła robić problemy, żeby to przesunąć i że musze się dowiedzieć czy to jest tak koniecznie . Łepetyna mi pęka z bólu, lekarze szukają przyczyn i temu te drugie badania. Jestem młoda (17 lat) i mówią ze to bedize szkodliwe, taka dawka promieniowania X. Miał to ktoś moze? Albo wie czemu to szkodliwe?

Gość uleczka z okieneczka lalala
To ze jest to duza dawna to nie znaczy ze od razu jest niewiadomo jak szkodliwa. Promieniowanie nie jest obojetne dla naszego oranizmu ale musialabys miec chyba ze 100 tomografii w ciagu krotkiego czasu, abys zaczela to odczuwac. Poza tym w rezonansie nie wykorzystuje sie promieniowania, wiec ta peilegniark chyba ma we lbie nasrane. Rezonans jest bezpiecznym badaniem.

Gość Nietykalna....
Dzięki :) I tak wgl nie podoba mi sie to całe chodzenie po lekarzach :( Kłuli mnie w piatek - do dzis ręka boli, dzis kolejny raz - druga reka boli a w środę znowu . Nienawidzę igieł :(

Gość hejoheo
Nigdy nie byłem na czyms takim, ani tez żaden z moich znajomych nie był.

Gość Nietykalna....
Mój błąd! To nie ma byc rezonans, tylko kolejna tomografia :(

Gość lekarzyna z anonima
Jedna tomografia to taka dawka promieniowania jakbyś 300 zdjęć rtg zrobila więc pielęgniarka miała rację.

Gość Nietykalna....
Ale skoro ludzie po wypadkach maja dość często je robione to kto ma teraz racje?

Nie martw sie, nic ci nie bedzie. Moja szefowa miala co prawda zwykly rentgen ale w ciagu roku po wypadku miala ponad 300 razy robione rtg pluc i zyje :] Tomografia nie jest obojetna dla organizmu ale jak trzeba to trzeba, chociaz mozesz zawsze zapytac o rezonans w tym przypadku.

"Dodatkowymi zaletami tomografii komputerowej jest jej nieinwazyjność i powtarzalność. W uzasadnionych przypadkach, gdy istnieje konieczność zbadania kilku narządów, stan pacjenta pogarsza się lub dołączają się nowe objawy chorobowe, tomografia komputerowa może być wykonywana nawet codziennie (różne narządy mogą być badane tego samego dnia). O tym, jak często, w jakich odstępach czasu istnieje potrzeba wykonania tomografii komputerowej decyduje lekarz, na podstawie analizy wskazań i przeciwwskazań odnoszących się do danego pacjenta. "