Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dobraciociadobrarada

Jak pielęgnowano niemowlęta dawniej? Znacie jakieś metody?

Polecane posty

Mnie znajoma mówiła o swojej babci, która swoje dzieci jako niemowlaczki krępowała ciasno prześcieradełkiem, bo tak podobno miało być zdrowo, takie mumijki małe leżały...

Gość dalajamama
A u nas na wsi jak małe miało gorączkę to pakowano je do rozgrzanego pieca chlebowego ..starsi mówią że choroba potem szybko wychodziła !

No z tym piecem chlebowym to w "Antku" już Sienkiewicz opisał...

Bo kiedys tak bylo! Zawijano niemowlaka calego w pieluchy. Nie bylo ubranek itd. Zasypywanonpudrem i dawaj w pieluche!

Gość w Antku to Prus
...

Gość hdelw
kąpano w przegotowanej wodzie, myto szarym mydłem i po kąpieli namydlano kręgosłup dziecka na całej długości i kładli w ręcznik . używano tetry zamiast pampersów to ulania pionizowali dziecko i kładli je na ramieniu pochylone na wysokości jego przepony. Czesano po każdej kąpieli zeby ciemieniucha się nie robiła Karmili tylko zawinięte w becik.

Ja do nie dawna też zawijałam synka tak ciasno w kocyk z rękami przy ciele, żeby się uspokoił. Dziecko wtedy czuje się bezpiecznie podobno. A w kocyk dlatego, że rożek trochę się okazał za luźny i wyciągał rączki z niego. W szpitalach do dziś tak dzieci zawijają. Główkę też mu czeszę po każdej kąpieli, ale ciemieniuchy uniknąć to nie pomogło niestety. Widać nie wszystkie metody pielęgnacji wypadły z obiegu ;)

Ale plama z tym Antkiem :P Prus oczywiście:) Pomyliłam się jak były minister oświaty :D Z tym zawijaniem to faktycznie w szpitalach tak robią jeszcze, moją córcię też mi tak zawijały położne po kąpieli, a ona to lubiła. Później jej się szybko zmieniło, lubi mieć luz i dużo miejsca do spania :)