Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przemek1991

jakie studia skonczyc by pracowac z uposlodzenymi chorymi niepelnosprawnymi ludz

Polecane posty

Gość Przemek1991

Jaki kierunek pedagogiki specjalnej bedzie najlepszy by zdobyć w pełni kompetętną wiedze ?

Gość andrzej s.
kafeterium polonikum

Gość te dzieci nigdy nie nauczą się
pisać po polsku.KOMPETENTNĄ BARANIE! :O

Gość Jan Dahl Tomasson
teologię :)

Gość Przemek1991
no doskonale wiem ze pedagogike specjalną ale problem jest ze nie wiem który odłam tej dzeidziny bedzie najlepiej trafiony

Gość erewrwe
Kompetentną! Na początek proponuje wziąć korepetycje z języka Polskiego.

Gość przyszlamama123456
a sorki nie doczytałam... zalezy tez w czym bys sie dobrze czuł czy na jakiejs rehabilitacji, rewialidacji czy na resocjalizacji czy normalnie jako nauczyciel, logopeda, czy to dzieci w wieku przedszkolnym czy starsze itd? pracowałam z takimi dziećmi, zespół downa, autyzm itd ciężka sprawa.... a starsi to już całkiem, ale idzie sie przywyczaic i polubić pracę

Gość oligofrenopedagog:)
Zalezy z kim chcesz pracować: - jesli chcesz z osobami niep. ruchowo (ale w normie intelektualnej)- to pedagogika terapeutyczna - jeśli chcesz z osobami niepełnosprawnymi intelektualnie (w tym autyzm, z.Downa) - to oligofrenopedagogika - jesli chcesz z niesłyszącymi - to surdopedagogika - jesli z niewidzącymi - to tyflopedagogika ewentualnie rehabilitacja, ale to już nie resort oświaty, tylko zdrowia.

Gość Przemek1991
Miałem praktyki w ośrodku ludzi cierpiących na padaczkę w małej miejscowości .Byli tam rożni chorzy na różne schorzenia ale przede wszystkim dorośli(mniej lub bardziej upośledzeni) i własnie chciałbym zdobyć wykształcenie w ten deseń( warsztaty terapii zajęciowej dla dorosłych) . Czuje powołanie do ludzi chorych i niepełnosprawnych niestety Łódz nie oferuje za wiele jesli chodzi o kształcenie w te strone dlatego zastanawiam sie nad warszawą Moje kolejne pytanie w łodzi jest możliwość zrobienia licencjatu z ped. specj. oligofrenopedagogiki ale bez możliwości zrobienia magistra i tu kolejny problem co dalej jesli zdecydował bym sie na łódz I jeszcze jedno czy APS w Warszawie to najlepsza uczelnia jaką mogłbym wybrać ??

Jeżeli chcesz pracować w tym ośrodku, gdzie miałeś praktyki to najlepiej spytaj się po jakich kierunkach przyjmują, bo nie wiem dokładnie co to był za zakład. Ale jeśli piszesz, że były to warsztaty terapii zajęciowej to trzeba zapewne do tego mieć ukończoną terapię zajęciową lub oligofrenopedagogikę + praktyczną znajomośc zawodu (np. jeśli jest to warsztat stolarski to potrzebne jest wykształcenie stolarza) itp. Jeśli chodzi o studia to APS to najlepsza i najstarsza uczelnia w Polsce kształcąca pedagogów specjalnych, państwowa, sama ukończyłam tam studia + studia podyplomowe i dobrze przygotowują. Jeśli masz tu daleko to zawsze możesz sobie w Łodzi zrobić licencjat, a potem ewentualnie na magistwa jeździć do Warszawy. Pozdrawiam!

Jak jesteś facetem to moze nawet masz szanse na pracę. Wiem, że np. w wielu szkołach specjalnych poszukują strasznie facetów, bo tam z regłuy same babki pracują, a trzeba tez silniejszych osób, bo często się dzwiga, itp

Gość Przemek1991
Własnie dlatego silnie wertuje temat żeby naprawdę podjąć dobra decyzje przy wyborze kierunku z tego co poczytałem to chyba biore pod uwage Oligofrenopedagogike na Aps dlatego ze to chyba idealna opcja dla mnie tyle ze jednak wolałbym pracować z dorosłymi niepełnosprawnymi ( a tam spec, nauczycielska) , praktyki bardzo mi sie podobały a ludzie chorzy wspaniali , płakali gdy odchodziłem z praktyk mimo swej niepełnosprawności . Jest jeszcze troche czasu ale jesli coś wiecie możecie cos poradzić piszcie

Gość Przemek1991
PEDAGOGIKA NIEPEŁNOSPRAWNYCH INTELEKTUALNIE /Oligofrenopedagogika/ (specjalność nauczycielska) KIERUNEK Pedagogika specjalna, studia pierwszego stopnia stacjonarne i niestacjonarne studia drugiego stopnia niestacjonarne Dobry wybór ???

Gość coztapolska
Czyli chcesz pracować w Sejmie? To jeśli masz znajomości i żeby zostać premierem nieważne jakie studia skończysz

tak, na APS oligo to specjalność nauczycielska przygotowująca do pracy w szkole, ale nie tylko - masz po tym też uprawnienia do pracy z osobami dorosłymi - ważne by były to osoby z niep. intelektualną i niepełnospwanosciami sprzężonymi bez względu na wiek. Po tym kierunku masz uprawnienia nauczyciela, ale i terapeuty osób z zaburzonym rozwojem psychoruchowym, więc nie musisz pracować w szkole. Jesteś też terapeutą. Ja po tym kierunku pracuję jako nauczycielka w szkole specjalnej z dziećmi i z dorosłymi do 24 roku życia, ale też pracowałam w 2 ośrodkach jako terapeutka i prowadziłam terapię indywidualną dzieci z autyzmem. Oligo otwiera też ci drogę do Warsztatów Terapii Zajeciowej, Środowiskowych Domów Samopomocy itp. Ewentualnie zerknij na taki kierunke: andragogika specjalna - praca z dorosłymi. Ale tak jak mówię NAJLEPIEJ spytaj się w tym ośrodku jaki kierunek preferują, żebyś nie poszedł przypadkiem na coś innego. tu masz link na APS to sobie poczytaj http://wnp.aps.edu.pl/index.php?md=6154

Gość Przemek1991
podbijam