Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kirkor

MÓWICIE DO TEŚĆIÓW MAMO/TATO

Polecane posty

Czy to jest nasz taki polski zwyczaj? Ja nie wiem dla mnie to dziwne.

Gość gwiazunia23
Ja mówię, niby dlaczego nie.

Gość a jesteś juz po
slubie?

Gość buuuuuuuuuuuueeeeee
a niby dlaczego tak????

Gość zygaaaaaaaaaaaaa
nie mowie mam jedna matke i jednego ojca

Gość ja nie móóówie
ja nie mówię mamę mam tylko jedną tatę też. Mówię teściu teściowo mój mąż też się tak zwraca do moich rodziców w końcu po coś jest to slowo ,,teściowie''

Ja też mówie i przywykłam do tego tak jak do rodziny męża mówię ciociu czy wujku bo nie wyobrażam sobie do bliskiej cioci mojego męża którą znam od lat mówić per Pani albo Pani Krysiu. Słyszałam, że część kobiet nie chce tak mówić do teściowej bo matkę mają jedną dla mnie to dziwne bo to jest nieco inny zwrot do swojej mamy przykładowo zwróciła bym sie "mamo byłaś w sklepie" a do teściowej "czy mama była w sklepie" może i róznica niezauważalna a dla mnie istotna dla mnie mama jako teściowa nie ma nic wspólnego z zwrotem mamo do teściowej.

No właśnie niedługo biorę ślub i obawiam się takiej propozycji. A mój facet jak by miał mówić do mojej mamy MAMO on ma siostrę w tym wieku :)

Gość ja nie móóówie
dla mnie to jest różnica mama to mama teściowa to teściowa nie ona mnie wychowywała to czemu mam się zwracać do niej mamo? bo wychowała mojego męża no to on mówi do niej mamo i wystarczy.

Gość ja nie móóówie
A zaproponowali Ci to?

Gość ja nie móóówie
tak tylko u Nas taki za cofany kraj w innych mówi się po prostu po imieniu

czy ja wiem czy zacofany? Nie musisz mówic mamo jeśli nie chcesz ale ja sobie nie wyobrażam mówić do teściowej po imieniu to nie jest moja koleżanka tylko osoba w wieku mojej matki tak byłam przynajmniej wychowana.

Gość jajajajajajajajaj
ja mówię po imieniu

Gość ja nie móóówie
Mi też zaproponowali ale dalej mówię teściu teściowo znają moja opinie na ten temat więc nie nalegają

Gość Witek.Z 00
do tesciowej odzywam sie ty dziwko a do tescia ty chuju

Gość ja nie móóówie
Ale jak ona mówi do Ciebie po imieniu to czemu Ty masz do niej nie mówić chyba że zwraca się do Ciebie córko lub synowo

Gość babkaa jd
Nie no skąd, matkę i ojca to mam jednego.

Gość babkaa jd
A w ogóle to dlaczego nie mówić teściowo/teściu, przeciez to jest odpowiednie słowo i teściowie musieliby być niespełna rozumu, żey się obrażać gdyby synowa/ziec tak sie do nich zwracali.

Gość ja nie móóówie
zacofany strasznie w innych krajach normą jest mówić do siebie po imieniu nikt na wiek nie patrzy co Ci daję to że ktoś doda to ,,Pani'' przed imieniem? owszem można użyć zwrotu ,,przepraszam pana/pania'' jak kogoś nie znamy ale jak to jest np koleżanka z pracy która jest starsza o 20 lat też mówisz per Pani?

nie wyobrazam sobie mowic 'mamo', dla mnie jakakolwiek kochana by nie byla to nie da rady, mam jedna mame i nie przeszloby mi to przez gardlo. W Niemczech to normalne, ze sie mowi po imieniu, co nie oznacza, ze mowiac tak nie ma sie szacunku do tej osoby.

Gość Hcucigiv
Akurat tak sie sklada ze moj maz nie jest Polakiem, takze nie psioczcie juz na Polske, nie Wiem jak powiedziec w Jego jezyku pani pan, glupio by brzmialo..w zwiazku z tym nazywam iCh tak jak nazywaja iCh dzieci I wnuki, nana co znaczy i mama i babcia,

Gość lizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzkakaka
nie

Gość moj szwagier
mowi tak do mojej mamy czyli swojej tesciowej ale moja siostra do jego rodzicow nie mowi bo u nich w rodzinie tak do siebie nikt nie mowi ;/