Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zawiedziona mama

mój syn sypia ze swoją dziewczyną... jak z nimi porozmawiać?

Polecane posty

Gość lukjtrhtht
*Biblii

Gość monalisabezlisa
Szczerze mówiąc temat "skromnego wesela" jest już wszędzie tak wałkowany przez te mohery, do zrzygania za przeproszeniem. Jeden bierze ślub cywilny, jeden tylko kościelny bez wesela, inny kościelny z weselem na 40 osób, a kolejny na kościelny z weselem na 200 osób- chyba każdy ma prawo wybrać i jesli jest potrzeba to poczekac, by uzbierać fundusze ?

Gość monalisabezlisa
Btw, radziłabym przestudiowania Biblii od strony merytorycznej, jej "składu"- wiele osób zdziwiłoby się ile w tym jest Słowa Bożego a ile "prawd" dołożonych ot tak. Ale to nie ten temat.

Gość Zuzanna Amelia & 21
18:28 [zgłoś do usunięcia] lukjtrhtht Zuza, słyszałaś kiedyś o ironii? Wiesz, z czym to się je? ­ W kazdym zarcie tkwi odrobina prawdy. Mi by w zyciu do glowy nie przyszlo traktowac zwiazku jak towaru. Nawet w zartach. To bie widocznie - tak - skoro tak napisalas. Nie wiem tez ilu konsumentow chcesz testowac. Bo to to tez cos o czym ja nawet nie myslalm. Ty widac - tak. Moze wyjasnisz ?

"Życie w konkubinacie to niewątpliwie realizacja zaleceń Bibli..." Nie odwracaj kota ogonem ja pisałem o Twojej bogobojności skoro seks bez ślubu i konkubinaty są złe według Ciebie bo to nie po Bożemu to czemu proponujesz ślub nie po Bożemu??

ślub jest wąny niezależnie od tego czy nasępuje po nm wesele czy nie - to nie ma znaczenia . Gdizeż to Biblia zaleca ślub koniecznie z weselem ?

ślub jest wąny niezależnie od tego czy nasępuje po nm wesele czy nie - to nie ma znaczenia . Gdizeż to Biblia zaleca ślub koniecznie z weselem ?

Jak nie wiesz to znaczy że Biblię znasz... ale tylko z okładki :D Polecam dogłębną lekturę

właśnie dlatego ,ze ja znam to wiem ,ze nigdize w niej nie ma nacisku na wesele toteż głupot nie wypisuj ,bo takim bzdurami mozęsz świecić głupszym od siebie - a tych wielu tu nie znajdziesz .

Nie szukając daleko przypomnij sobie czytania z Biblii wygłaszane w trakcie zawierania sakramentu małżeńskiego :D

i co ? jest tam fragment o wymagalności wesela ,zeby ślub był ważny ?:D

Gość volfkanga
nie chcesz wnuka ???? co za baba, ja nie moge:O

Tu nie chodzi o to żeby ślub był ważny ale o wspólnym radowaniu się i uczczeniu tegoż sakramentu jest.

ślub w sensie cywilnym i religijnym żeby był wążny wystarczy ,ze nowożeńcy stawia ise nawet w szlafrokach ale przytomni i dobrowolnie . Tudzież ze światkami . i tyle .

Czy ty jestes na tyle tępy/a że nie umiesz czytać ze zrozumieniem?? Czy może do Ciebie trzeba pisać dużymi literami?? CZY JA NAPISAŁEM GDZIEŚ ŻE ŻEBY ŚLUB BYŁ WAŻNY TRZEBA WYPRAWIAĆ WESELE?? Nie?? To nie pisz z uporem maniaka powołując to jako argument

Gość Zuzanna Amelia & 21
alium - a ty jak bys widziala swoj slub ?

no to odpowiedz na pytanie - co masz na mysli pisząc ślub nie po Bożemu ?

A tak a propos konkubinatu to Ci co to wyznawcy Biblii nie powinni sie oburzać na konkubinaty wkońcu Izaak i Rebeka też przed ołtarzem nie stali a ślub według Biblii to: "dlatego opuści mąż ojca i matkę swoją i złączy się z żoną swoją, i staną się jednym ciałem;- 1 Mojż.2,24. Mat.19,4-6 ..."połączy się z żoną swoją" Gdzie w Biblii jest napisane że do powstania małżeństwa potrzebny jest ksiądz??

w czasach , o których piszesz nie istniał slub jako taki . Nie istniał slub jako sakrament a tylko jako obrządek .

Po co mam pisać komus komu trzeba 3 razy pisać żeby zrozumiał??? Już raz sie popisałaś czytaniem ze zrozumieniem :D

To pokaż mi taką linijkę choćby krótką w której jest zawarte że małżeństwo musi się przy księdzu odbywać. Według Biblii: 2 Mój. 22:16 "jeśli ktoś uwiedzie dziewicę nie zaręczoną i śpi z nią, da za nią opłatę ślubną i pojmie ją za żonę Czyli po pierwsze seks przed ślubem nie jest grzechem, po drugie to seks jest aktem tworzącym małżeństwo a nie ksiądz ze swoimi czytaniami i naukami przedmałżeńskimi. Po co komu nauki przedmałżeńskie skoro idąc ze sobą do łóżka według Biblii para juz jest małżeństwem?? Po co komu ślub koscielny skoro już sie w oczach Boga jest małżeństwem?? W Biblii jest napisane że w chwili połączenia dwóch ciał w jedno mówimy o małżeństwie więc po co ksiądz który de facto do ważności małżeństwa z punktu widzenia Boga nie jest potrzebny?? Odpowiedz mi na te pytania jak taka mądra jesteś :D

W biblii nie jest napisane że seks przedmałżeński to grzech *bo to w trakcie pierwszego razu partnerzy stają się małżeństwem) tylko seks pozamałżeński. Nie rozumiem wierzacych w Boga którzy wstrzymują się z seksem do ślubu kościelnego. To jakby poszczenie bo ksiądz tak powiedział. Skoro małżeństwo zawiera się przez kontakt fizyczny to ślub nie po Bożemu to ślub kościelny który de facto jest udzielany tylko i wyłącznie po to by wycisnąć troche grosza z ludzi. Ale ty pewnie wiesz lepiej :D

pewnie ,ze iwem lepiej i nigdzie nie napisałam ,ze w czasach biblijnych do zawarcia ślubu był potrzabny ksiaz ,bo nawet tego pojęcia wtedy nie znano :) Slub bł wtedy ceremonią rodzinną - kobieta przechodziła do domu męża i tam przez 7 dni " zapoznawali sie ze sobą " jako małzęństwo - w tym czasie rodzina i sąsiedzi weselili sie i ucztowli . Ale czasy sie znieniają bo choć Żydzi nie podlegali bezpośrednio Rzymowi to jednak uczestniczyli we wszystkich jego planach i pracach administracyjnych . Podobnie jest z nami - bierzemy sluby nie tylko dla Boga czy ludzi - ale także dla prawa i władzy .

Biblia nic nie pisze oseksie przedmałżeńskim bo taki był traktowany jao rozpusta i cudzołóstwo . Prwao stanowiło ,ze kobieta musi być dizewicą w dniu ślubu , bo rodziło to iwele reperkusji min w sprawie dizedizczenia czy służby w Świątyni . A kobieta i mężczyzna stawali ise jednym ciałem poprzedziwszy ten alkt narzeczeństwem - przyrzeczeniem .i nie był to akt czyniony w tajemnicy ale ogłasznay publicznie .